Κορωνοϊός: «Καλπάζει» η θετικότητα στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 14:15 Κορωνοϊός: «Καλπάζει» η θετικότητα στη Λαμία

Υπάρχουν μέρες που βρέθηκαν θετικοί πάνω από ένας στους τρεις που εξετάστηκαν!...

Σε παλιότερες εποχές που η μετάλλαξη «όμικρον» του κορωνοϊού μόλυνε έναν στους τρεις που εξεταζόταν, φαίνεται να επιστρέφουμε σιγά - σιγά μέσα στο Φθινόπωρο.

Ήδη οι δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα που σηματοδοτεί την έναρξη των σχολείων έχει δώσει ανησυχητικά δείγματα θετικότητας φτάνοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου και της Άνοιξης του 2022, όταν και καταγραφόταν η έντονη μολυσματικότητα της μετάλλαξης του ιού.

Το ευτύχημα είναι ότι τα συμπτώματα εξακολουθούν και είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με όσα είχαμε αντιμετωπίσει το 2020-21.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, από τις 4 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, σε 29 δράσεις των ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ, βρέθηκαν 153 θετικά σε 893 δείγματα, ήτοι 17,13%. Αν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε και τις 4 δράσεις που πραγματοποιήσαν οι Κινητές Ομάδες την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, τότε τα τεστ είναι 1048 από τα οποία τα 169 θετικά και η θετικότητα πέφτει στο 16,13%, που είναι όμως και πάλι πολύ μεγάλο ποσοστό.

Στις παραπάνω δειγματοληψίες, υπήρχαν δράσεις που δεν έδωσαν κανένα θετικό, ειδικά στους μικρούς δήμους της Φθιώτιδας ή στα δείγματα που δίνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Υπήρχαν όμως και δειγματοληψίες στις οποίες ένας στους τρεις που έδωσε δείγμα βγήκε θετικός ή ακόμη χειρότερα!

Χαρακτηριστικά στη δειγματοληψία της 4ης Σεπτεμβρίου στην ΠΕΛ σε 57 δείγματα, τα 20 είχαν βγει θετικά, που μεταφράζεται σε 35,09% θετικότητα! Επίσης στη δράση της προηγούμενης Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, σε 60 δείγματα που δόθηκαν στα Γαλανέικα, τα 18 ήταν θετικά, ποσοστό 30%! Επιπλέον ακόμη 5 δράσεις στο διάστημα που εξετάζουμε των τελευταίων δύο εβδομάδων, έδωσαν θετικότητα άνω του 25% (ένας στους τέσσερις εξεταζόμενους)!

Δεν υπολογίζουμε τη δειγματοληψία που έγινε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου η οποία έγινε εκτάκτως στο ισόγειο του Β’ ΚΑΠΗ, λόγω του Ράλλυ Ακρόπολις, καθώς εξετάστηκε μόλις ένας άνδρας 59 ετών ο οποίος βγήκε θετικός (100%).

Όλα τα θετικά (153) εντοπίστηκαν σε 868 τεστ που έγιναν στη Λαμία, που σημαίνει θετικότητα 17,63%. Στους υπόλοιπους δήμους έγιναν μόλις τρεις δειγματοληψίες (και λόγω Daniel) με 25 τεστ, σε Δομοκό (7), Καμένα Βούρλα (14) και Στυλίδα (4), όλα αρνητικά.

Τέλος μια άλλη γενική παρατήρηση για τα τελευταία 153 θετικά τεστ, που αφορούν 93 άνδρες και 60 γυναίκες, είναι ότι η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι άνω των 50 ετών.

Οι δωρεάν δράσεις του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν όλο τον Σεπτέμβριο στους δήμους της Φθιώτιδας.

              

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση