Ηλίας Κεφαλάς: «Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 19:27 Ηλίας Κεφαλάς: «Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»

Τι ζητάνε οι έμποροι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο…

Διαβάστε τη δήλωση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας Ηλίας Κεφαλά σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Η παρουσίαση στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο της πρότασης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εγείρει μία σειρά διαπιστώσεων και προβληματισμών.

Η οριζόντια τεκμαρτή φορολόγηση από μέρους της Κυβέρνησης είναι πράξη ομολογίας αποτυχίας της πάταξης της φοροδιαφυγής των ελευθέριων επαγγελμάτων.

Ασφαλώς δεν είναι λογικό το 71% να δηλώνει εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, όμως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά γιατί φυσικά και υπάρχουν επαγγελματίες που βγάζουν κάτω από το συγκεκριμένο ποσό. Δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στο ελευθέριο επάγγελμα και στο εμπόριο να αποτελεί μια έξτρα πηγή οικογενειακού εισοδήματος δίκην part time αλλά ως κύριο οικογενειακό εισόδημα εξισώνεται με τις ετήσιες απολαβές πλήρους απασχόλησης. Απότοκο κυρίως της περιόδου των μνημονίων, πολλοί συνάνθρωποί μας, μιας και έμειναν άνεργοι, στράφηκαν στα ελευθέρια επαγγέλματα και στο εμπόριο ως μία λύση ανάγκης και επιβίωσης ή πρόσθετου οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικά δε ως αρμόδιος φορέας για τις εμπορικές επιχειρήσεις θα ήθελα να τονίσω πως ήδη το συντριπτικό μέρος των εισπράξεων πραγματοποιείτε ηλεκτρονικά μέσω POS δίνοντας τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τα πραγματικά εισοδήματα μέσω ταυτοποίησης με το MY DΑTA που όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες, μειώνοντας στο ελάχιστο την απόκρυψη εισοδήματος. Επί προσθέτως δεν πρέπει να ξεχνάμε την αποκλειστική μας επιβάρυνση του κόστους της μισθολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης σχετικά με τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών για τον ιδιωτικό τομέα και τις υποσχέσεις προεκλογικά για φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση ως αντιστάθμισμα. Επίσης οι υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών για εισπράξεις μέσω καρτών ή για τη μεταφορά των χρημάτων για ηλεκτρονικές πληρωμές ή ακόμα και μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό της ίδιας επιχείρησης είναι αδιανόητες σε μία χώρα που θέλει να λογίζεται Ευρωπαϊκή και προωθεί το πλαστικό χρήμα.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε ως έμποροι να προστατευτεί η κοινωνική ισορροπία και να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην άσκηση της επιχειρηματικότητας. Σεβασμός στον έμπορο, ελεύθερο επαγγελματία και οικογενειακή επιχείρηση που αποτελούν πλειοψηφία στη χώρα. Απαιτούμε να επιβαρύνονται με αυτό που τους αναλογεί οι πραγματικά ‘’ έχοντες ‘’ και όσοι αισχροκερδούν. Το 41 % στις εθνικές εκλογές αυτό ζήτησε και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να βρεί τρόπο να το πράξει και όχι να καταφεύγει σε οριζόντια μέτρα τεκμαρτού υπολογισμού εισοδήματος πλήττοντας έτσι περεταίρω το μικρομεσαίο επαγγελματία, έμπορο, εκτός της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και των αθέμιτων τακτικών μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μη λησμονούμε πως του μέτρου εξαιρούνται εταιρικά σχήματα …..

Τέλος κρίνοντας θετικά μεν τη δυνατότητα καταγγελίας για φοροδιαφυγή αλλά όχι και την επιβράβευση του καταγγέλλοντος δε, για το λόγο του ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος παρερμηνείας εκμετάλλευσης και δημιουργίας ‘’κυνηγών κεφαλών ‘’.

Αναμένοντας την τελική μορφή του νομοσχεδίου ύστερα από τη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω κινήσεις μας όπως αυτές συμφωνηθούν από το ΔΣ του συλλόγου, την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Στερεάς και την ΕΣΕΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση