Φθιώτιδα: Ξεκινούν οι ειδικές συνεδριάσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 11:30 Φθιώτιδα: Ξεκινούν οι ειδικές συνεδριάσεις

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε Προεδρεία και Δημοτικές Επιτροπές…

Οι περισσότεροι Δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανακοίνωσαν την ημέρα και ώρα διεξαγωγής των ειδικών συνεδριάσεων για εκλογή των μελών του προεδρείου των Δημοτικών Συμβουλίων και των Δημοτικών Επιτροπών, με πρόσκληση του εκλεγμένου δημοτικού σύμβουλου που πλειοψήφησε.

Η εκλογή του Προεδρείου δεν έχει διαφορές από όσα γνωρίζαμε, με την πλειοψηφία να εκλέγει τον Πρόεδρο, το δεύτερο συνδυασμό τον Αντιπρόεδρο και τον τρίτο - όπου υπάρχει - το Γραμματέα.

Επισημαίνεται ότι αν μια παράταξη - προφανώς πλην της πλειοψηφίας - δεν υποδείξει υποψήφιο τότε ο δήμαρχος προτείνει δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας ως υποψήφιο για το αξίωμα. Επίσης, δεν μπορεί άλλος δημοτικός σύμβουλος, εκτός από αυτόν τον οποίο υποδεικνύει ο επικεφαλής της παράταξης του, να θέσει υποψηφιότητα για κάποιο από τα αξιώματα του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου.

Η νέα Δημοτική Επιτροπή

Μετά την εκλογή του Προεδρείου την ίδια μέρα ακολουθεί η εκλογή της Δημοτικής Επιτροπής.

Πρόκειται για κάτι καινούριο στην Αυτοδιοίκηση, καθώς πρόκειται για το Όργανο που αντικαθιστά την Εκτελεστική και Οικονομική Επιτροπή, καθώς και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Για το Δήμο Λαμιέων με 35 δημοτικούς συμβούλους, η Επιτροπή έχει 9 μέλη. Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος ή ορισμένος Αντιδήμαρχος και 5 μέλη είναι από παράταξη πλειοψηφίας και 3 μέλη από παρατάξεις μειοψηφίας.

Οι Δήμοι Λοκρών, Μακρακώμης, Στυλίδας και Καμένων Βούρλων, έχουν 7 μέλη, με Πρόεδρο τον Δήμαρχο (ή Αντιδήμαρχο) και 4 μέλη από παράταξη πλειοψηφίας και 2 μέλη από παρατάξεις μειοψηφίας.

Τέλος οι Δήμοι Δομοκού και Αμφίκλειας - Ελάτειας έχουν 5μελης Δημοτική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Δήμαρχο (ή Αντιδήμαρχο) και 2 μέλη από παράταξη πλειοψηφίας και 2 μέλη από τη μειοψηφία.

Μέχρι στιγμής Οι Δήμοι Λοκρών, Μακρακώμης, Στυλίδας, Δομοκού και Αμφίκλειας - Ελάτειας έχουν ενημερώσει για τη διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 και αναλυτικά:

Δήμος Μακρακώμης: Συνεδριακό Κέντρο Αθανάσιου και Μαίρης Ακρίδα Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11:00’

Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας: Δημοτικό Κατάστημα Κάτω Τιθορέας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 12:00’

Δήμος Δομοκού: Δημοτικό Κατάστημα (Πλατεία Μουσών 1, Δομοκός) Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 12:00’ το μεσημέρι.

Δήμος Στυλίδας:  Δημοτικό Κατάστημα Στυλίδας - αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, (Ταχ. Διεύθυνση:  Ελ. Βενιζέλου 31 - 35300  ΣΤΥΛΙΔΑ) την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:00’

Δήμος Λοκρών: ∆ηµοτικό κατάστηµα (Αταλάντης: Πλατεία ∆ηµαρχείου) την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου και ώρα 18:00’.

Η Περιφερειακή Επιτροπή

Να σημειώσουμε επίσης ότι αντίστοιχα σε ειδική συνεδρίαση θα εκλεγεί το Προεδρείο και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής για το πρώτο ήμισυ της περιφερειακής περιόδου.

Εδώ την πρόσκληση υπογράφει ο πλειοψηφών σύμβουλος της μεγαλύτερης Π.Ε. της Περιφέρειας και η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία).

Για το Προεδρείο ισχύουν τα ίδια με τους Δήμους. Για την Περιφερειακή Επιτροπή Στερεας, βάσει πληθυσμού, αντιστοιχούν οκτώ (8) εκλεγμένα μέλη συν τον περιφερειάρχη ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιπεριφερειάρχη ως πρόεδρο. Από τα μέλη που εκλέγονται, τρία (3) μέλη προέρχονται υποχρεωτικά από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Άρα τα υπόλοιπα πέντε (5) μέλη είναι από την πλειοψηφία.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψηφιότητες από τη μειοψηφία ή είναι λιγότερες από τις προβλεπόμενες, οι υποψήφιοι της πλειοψηφίας που θα εκλεγούν θα καλύψουν και τις έδρες της μειοψηφίας. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει μέγιστος ή ελάχιστος αριθμός υποψηφίων τόσο για το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας, άρα όσοι δεν εκλεγούν αυτοδίκαια είναι αναπληρωματικά μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής κατά τη σειρά κατάταξης τους και αντίστοιχα των μελών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας (σύμβουλος της μειοψηφίας δεν μπορεί να είναι αναπληρωματικός τακτικού μέλους της πλειοψηφίας και το αντίθετο).

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση