Δήμος Λοκρών: «Όχι» στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 16:31 Δήμος Λοκρών: «Όχι» στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου…

Με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο  Λοκρών εκφράζει την έντονη και πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του Ειρηνοδικείου Αταλάντης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τέτοιοι σχεδιασμοί έχουν άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην απονομή της Δικαιοσύνης και πραγματοποιούνται δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Δήμου Λοκρών και των λοιπών περιοχών που υπάγονται στην νυν αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Αταλάντης, ενώ καλεί τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, του Βουλευτές του νομού, τους αρμόδιους από πλευράς Πολιτείας και όλους τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν το αίτημα για διατήρηση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες περιοχές μικρότερης δυναμικότητας από του Ειρηνοδικείου Αταλάντης.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

«Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών/24 Ιανουαρίου 2024»

Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την πλήρη αντίθεσή μας στο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του μοναδικού Ειρηνοδικείου της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Λαμίας που διασώθηκε μετά την κατάργηση όλων των υπολοίπων το 2012 (Ελάτειας, Αμφίκλειας, Μώλου κ.λ.π) για το λόγο ακριβώς ότι η χωρική περιφέρεια που καλύπτει καθώς και ο όγκος των υποθέσεων που εισέρχονται κατ’ έτος για εκδίκαση είναι πολύ μεγάλος, ειδικότερα:

• Το ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ εξυπηρετεί μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα εξυπηρετεί  το Δήμο Λοκρών, που περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης, Δαφνουσίων, Μαλεσίνας και Οπουντίων, τη Δημοτική Ενότητα Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας -Ελάτειας και τη Δημοτική Ενότητα Αγ. Κωνσταντίνου του Δήμου Καμένων Βούρλων. Ο δε πληθυσμός των ανωτέρω Δημοτικών Ενοτήτων των αντίστοιχων Δήμων στην αρμοδιότητα της γεωγραφικής περιφέρειας του Ειρηνοδικείου Αταλάντης του οποίου υπάγονται ανέρχεται σε περίπου  25.000 κατοίκους. 

• Ο όγκος εργασιών του Ειρηνοδικείου Αταλάντης λόγω της μεγάλης γεωγραφικής περιφέρειας της αρμοδιότητάς του είναι μεγάλος και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

1. Το έτος 2019 εκδόθηκαν (161) αποφάσεις, (13) διατάξεις, (88) πράξεις (δηλώσεις τρίτων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λ.π.), (23) διαταγές πληρωμής, έλαβαν χώρα (194) αποποιήσεις, δημοσιεύθηκαν (305) διαθήκες κ.λ.π .

2. Το έτος 2020 εκδόθηκαν (133) αποφάσεις, (13) διατάξεις, (53) πράξεις (δηλώσεις τρίτων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λ.π.), (13) διαταγές πληρωμής, έλαβαν χώρα (93) αποποιήσεις, δημοσιεύθηκαν (198) διαθήκες κ.λ.π .

3. Το έτος 2021 , κατά το οποίο έτος η πανδημία (covid 19) είχε καταστήσει τα δικαστήρια όλης της χώρας σε αναστολή λειτουργίας, εκδόθηκαν (63 )αποφάσεις, (32) διατάξεις, (53) πράξεις (δηλώσεις τρίτων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λ.π.), (17) διαταγές πληρωμής, έλαβαν χώρα (150) αποποιήσεις, δημοσιεύθηκαν (262) διαθήκες, εκδόθηκαν (1235) πιστοποιητικά κ.λ.π .

4. Το έτος 2022 εκδόθηκαν (163) αποφάσεις, (34) διατάξεις, (57) πράξεις (δηλώσεις τρίτων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λ.π.), (14) διαταγές πληρωμής, έλαβαν χώρα (204) αποποιήσεις, δημοσιεύθηκαν  διαθήκες, εκδόθηκαν (788) πιστοποιητικά κ.λ.π .

5. Το έτος 2023 έως και 31-10-2023 εκδόθηκαν (193) αποφάσεις, (36) διατάξεις, (88) πράξεις (δηλώσεις τρίτων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λ.π.), (20) διαταγές πληρωμής, έλαβαν χώρα (286) αποποιήσεις, δημοσιεύθηκαν (255) διαθήκες κ.λ.π ..

• Το Ειρηνοδικείο Αταλάντης, απέχει 80 χλμ από την Λαμία, έδρα του Πρωτοδικείου Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

• Όσον αφορά την κτηριακή υποδομή, στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο και δεν υπάρχει κόστος για το Δημόσιο. Υπάρχει μη χρησιμοποιούμενη αίθουσα και γραφεία στο ημιυπόγειο του κτιρίου.

• Υπηρετεί σε αυτό μόνιμος Ειρηνοδίκης και δικαστικός υπάλληλος.

Επιπλέον παρατηρείται ότι:

• Οι επικείμενες αλλαγές δεν βασίζονται σε κάποια μελέτη που να παίρνει υπόψη της την ανθρωπογεωγραφία των περιοχών και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους.

• Παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών για άμεση επίλυση των θεμάτων τους και τους επιβάλει ακόμη και για απλά θέματα να μετακινούνται 100 ή 200 χλμ με αξεπέραστο κόστος και χαμένες εργατοώρες. Σημειωτέον,  ότι το κύριο μέρος της ύλης των Ειρηνοδικείων,  αφορά διαδικαστικές πράξεις των πολιτών, με υποχρεωτικό χαρακτήρα,  οι οποίες εκ του νόμου διενεργούνται από τα Ειρηνοδικεία, και ειδικότερα οι σχετιζόμενες με τις κληρονομιές, τις αποποιήσεις αυτών, τις δημοσιεύσεις διαθηκών, η έκδοση πιστοποιητικών, για οποιαδήποτε χρήση. Η αναπότρεπτη αύξηση του κόστους διενέργειας ακόμη και τέτοιων «απλών» πράξεων, συνιστά εν τοις πράγμασι παράβαση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του Πολίτη, να προσφεύγει στο φυσικό Δικαστή, για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του.

• Δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τις ιδιομορφίες εντός των Δημοτικών ενοτήτων ενώ παράλληλα επιβάλλει ένα αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης σε μεγάλες γεωγραφικές οντότητες.

• Υποβαθμίζει την παρουσία επιστημονικού δυναμικού και αναγκάζει δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους με έδρα την Ειρηνοδικειακή έδρα Αταλάντης να αλλάξουν βίαια επαγγελματική στέγη, άλλως θα δυσχεράνει αισθητά την εξυπηρέτηση του επαγγέλματός τους, προκαλώντας τους αξιοσημείωτη βλάβη, καθώς δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση στις Δικαστικές Αρχές, στις οποίες εκ της φύσεως των επαγγελμάτων τους απευθύνονται καθημερινά.

• Η ενδεχόμενη κατάργησή του και μη Συγχώνευσή του και οριζόμενο ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λαμίας θα επιβάλλει σημαντική δυσχέρεια στην έκδοση πιστοποιητικών και άλλων δημοσίων εγγράφων.

• Θα δημιουργήσει τεράστια δυσλειτουργία και μόνιμη αδυναμία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και σημαντικό περιορισμό στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

• Σημειώνεται και πάλι, ότι το Ειρηνοδικείο Αταλάντης είναι το μοναδικό που παρέμεινε λόγω των ανωτέρω λόγων, μετά τις προηγούμενες συγχωνεύσεις απορροφώντας στην αρμοδιότητά του και το Ειρηνοδικείο Ελάτειας, άρα είχε ήδη διαγνωσθεί η από γεωγραφικής κυρίως απόψεως, σημασία της λειτουργίας του.

• Τέλος, όλα τα στατιστικά στοιχεία των δημοσιεύσεων αποφάσεων κ.λ.π. είναι στη διάθεσή σας.

Ενόψει των ανωτέρω ο Δήμος Λοκρών, και ολόκληρη η τοπική κοινωνία διατρανώνουν με απόλυτο τρόπο τη θέλησή τους να παραμείνει το Ειρηνοδικείο Αταλάντης ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Η ενδεχόμενη απειλή κατάργησης του, το οποίο εκτός του ότι τυγχάνει από τα ιστορικότερα της χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1831 μόλις μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, καθότι τούτο καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική έκταση.

Αντιτιθέμεθα τέλος σε οποιαδήποτε σκέψη τυχόν καταργήσεως του Ειρηνοδικείου Αταλάντης, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η τοπική κοινωνία του Δήμου Λοκρών, δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να υποστεί καταστροφική ζημία με την επαπειλούμενη κατάργησή του.

Απευθύνουμε πρόσκληση στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας και Δήμου Καμένων Βούρλων, καθώς και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, στους κ.κ. Βουλευτές της Π.Ε. Φθιώτιδας, στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Μπούγα, στις ηγεσίες των ανωτάτων Δικαστηρίων, καθώς επίσης και σε όλους του τοπικούς φορείς, να ενσκήψουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή στο σοβαρό αυτό ζήτημα και να συμπαραταχθούν στο Δήμο Λοκρών ώστε να διατηρηθεί το Ειρηνοδικείο Αταλάντης ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο Αταλάντης.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση