Επιλεκτικός χιονιάς με «βουτιά» της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 18:01 Επιλεκτικός χιονιάς με «βουτιά» της θερμοκρασίας από την Κυριακή (φωτο intime)

Σημαντική αλλά επιλεκτική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ,τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τις τοπικές χιονοπτώσεις σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού έως το Σάββατο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, θα είναι η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Όμως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ αναμένονται αρνητικές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά από την Κυριακή έως την Τρίτη. Στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ ισχυροί παγεροί βοριάδες.

Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται σε Εύβοια, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο , Κυκλάδες και κυρίως σε Κρήτη.  Σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας θα πέσει και χιόνι. Δηλ. ο χιονιάς θα είναι επιλεκτικός.

 

 

Κολυδάς: Ξεροβόρι και κρύο από την Κυριακή

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη χώρα σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Διατηρείται το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, ενώ δύο διαταραχές θα μας επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες. Η πρώτη καιρική έξαρση την Κυριακή και η δεύτερη την ερχόμενη Τρίτη.

Ακόμη, στην ανάρτησή του αναφέρει: «Για τις μελλούμενες χιονοπτώσεις -που έτσι κι αλλιώς θα έχουμε στα ανατολικά-, προς το παρόν μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στα ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, καθώς και στην Κρήτη. Η ποσότητα του χιονιού, το ποιες θα είναι ακριβώς αυτές οι περιοχές καθώς και τα υψόμετρα είναι ακόμη νωρίς να καθοριστούν και όλα εξαρτώνται από την κίνηση της ψυχρής αέριας μάζας στη μέση τροπόσφαιρα (1ος Χάρτης 500hPa). Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, που θα σας μεταφέρουμε μέσα από τις προγνώσεις μας».

 

 

Σάκης Αρναούτογλου: Πιθανότητα για μπόρες χιονιού στην Αττική

Πιο επιφυλακτικός, ο Σάκης Αρναούτογλου, αναφερόμενος στο νέο κύμα κακοκαιρίας, τονίζει πως υπάρχει πιθανότητα για αξιόλογες μπόρες χιονιού στην Αττική την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη (29-30/1).

Με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως μετά και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία υπάρχει περίπτωση για χιονοπτώσεις στις παρακάτω περιοχές: στον Διόνυσο, στη Νέα Πεντέλη, στον Βαρνάβα, στα Βίλια, στο Κρυονέρι, στην Άνοιξη, στις Αφίδνες, στη Δροσιά, στο Καπανδρίτι, στη Σταμάτα, στους Θρακομακεδόνες, στην Ανθούσα, στο Πολυδένδρι, στην Εκάλη, στη Φυλή, στη Νέα Ερυθραία, στην Οινόη, αλλά και στην Κηφισιά, στα Μελίσσια, στην Πεύκη, στα Βριλήσσια, στο Γραμματικό, στην Αγία Παρασκευή, στη Λυκόβρυση και στο Μαρούσι.

Η χθεσινοβραδινή πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου στο βραδινό δελτίου καιρού της ΕΡΤ3:

 

 

Μαρουσάκης: «Φωτοβολίδα» κρύου και χιονιού

« Ήπιος θα είναι ο καιρός σήμερα με δυνατούς βοριάδες όμως στις θάλασσες, ενώ από Κυριακή και στη συνέχεια θα μας επηρεάσει μια “φωτοβολίδα” κρύου και χιονιού και αυτό αφορά σε περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο με τον καιρό να βελτιώνεται από τα μέσα της άλλης εβδομάδας και στη συνέχεια» σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

«Η σύντομη διάρκεια αυτού του κύματος, η μεγάλη του ένταση όμως τοπικά το κάνει να μοιάζει σαν φωτοβολίδα» συμπληρώνει ο ίδιος.

 

 

Τσατραφύλλιας: Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος και η χθεσινή ανάρτηση του μετεωρολόγου του Weather2Go.gr και της τηλεόρασης του Alpha Γιώργου Τσατραφύλλια στο Facebook. Ο ίδιος κάνει λόγο για «παν-τουρκικό χιονιά» που θα επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει:

«Παν-τουρκικός χιονιάς θα επηρεάσει και τα ανατολικά της, χώρας μας το τριήμερο Κυριακή-Τρίτη (28-30/1), με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς, τους θυελλώδεις βοριάδες 9 μποφόρ (στο Αιγαίο) και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και ενδεχομένως σε χαμηλότερα υψόμετρα σε Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία-Λάρισα), Εύβοια, Σποράδες, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αττική, Βορειοανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη.

ΥΓ.: Συγκεκριμένες περιοχές και υψόμετρα ΔΕΝ μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα. Δεν χρειάζεται να είναι στην "τσίτα" ο κόσμος από πληροφορίες που στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου».

 

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-01-2024

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από το μεσημέρι στη Θράκη και από το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, από το μεσημέρι και από τα βόρεια σταδιακά θα ενισχυθούν σε 4 με 6 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά 7 και στο βορειοδυτικό Αιγαίο έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα κυμανθεί στα βόρεια από -04 (μείον 4) έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 16 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28-01-2024

Στην ανατολική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης. Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξης των 5 – 6 βαθμών Κελσίου, κυρίως στα ανατολικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29-01-2024

Στην ανατολική χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30-01-2024

Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο νότιο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 και πιθανώς 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση