Φθιώτιδα: Ποιοι δήμοι επηρεάζονται περισσότερο από την κακοκαιρία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 10:39 Φθιώτιδα: Ποιοι δήμοι επηρεάζονται περισσότερο από την κακοκαιρία

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία, αναμένονται διακοπές στην κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων…

Με αρκετό κρύο αλλά λίγο χιόνι, ξημέρωσε η νέα εβδομάδα στην Στερεά Ελλάδα, ενώ όλη η χώρα - ακόμη και η νότια νησιωτική βίωσε την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το αυτόματο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ, από τους 488 ενεργούς σταθμούς, οι 122 έδειξαν αρνητικές θερμοκρασίες, ενώ ένας ακόμη έδειξε μηδέν, το πρωί της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου.

Ανάμεσα σε αυτούς και 18 από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και από αυτές οι 5 στη Φθιώτιδα (Βούζι, Κορομηλιά, Νέο Μοναστήρι Δομοκού, Βαθιά Λογγά Αμφίκλειας και Μακρακώμη). Η χαμηλότερη - σε κατοικημένη περιοχή - ήταν στο Μαυρολιθάρι Οίτης, όπου το θερμόμετρο έδειξε -6,7ο στις 07:20’ το πρωί.

Στα χωριά της Οίτης ξεκίνησε από το βράδυ ασθενής χιονόπτωση, όπως και στα ορεινά χωριά της Σπερχειάδας από τις 9:00’ το πρωί.

Οι σημαντικότερες χιονοπτώσεις του 24ωρου σημειώθηκαν βέβαια στην Εύβοια, ωστόσο ο καιρός είναι… πίσω

Το κύμα κακοκαιρίας θα δώσει χιονοπτώσεις στα ανατολικά ορεινά αλλά και τα  ημιορεινά της Φθιώτιδας, καθώς και στη Λοκρίδα, Βοιωτία, Βόρεια και Κεντρική Εύβοια. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ξημερώματα της Τρίτης και μέχρι τις 8 το πρωί.

Τα μοντέλα δείχνουν ακόμη και τα 200 μέτρα, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για «καθαρό» χιόνι χωρίς ακραίες καταστάσεις, πλην των ισχυρών βοριάδων που θα πνέουν σε όλα τα προσήνεμα μέρη κατά μήκος της θαλασσογραμμής.

Η Πολιτική Προστασία είναι σε επιφυλακή, κυρίως για τους Δήμους Στυλίδας, Λοκρών, Καμένων Βούρλων και Αμφίκλειας - Ελάτειας.

Στη Λαμία, το πρωί της Δευτέρας το θερμόμετρο στο 1ο ΕΠΑΛ έδειξε 2,1ο, λίγο ψηλότερα από τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που ήθελαν αρνητική θερμοκρασία στο ξεκίνημα της εβδομάδας ώστε να δικαιολογούνται χιόνια ακόμη και στα Γαλανέικα (χιονόπτωση και όχι χιονόστρωση). Ωστόσο το κύμα που θα επηρεάσει τη Φθιωτική πρωτεύουσα αναμένεται ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, ξημερώματα Τρίτης 30 Ιανουαρίου, με τα μοντέλα να θέλουν το χιόνι μεταξύ 200 και 500 μέτρων. Αυτό που είναι βέβαιο είναι το τσουχτερό κρύο με τον υδράργυρο γύρω και κάτω από το μηδέν το πρωί της Τρίτης και Τετάρτης (το Σαββατοκύριακο σημαντική άνοδος).

Ως προς τα φαινόμενα αυτά θα επιμείνουν για λίγο ακόμη και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης κυρίως στα νότια του νομού. Πιο έντονα και επίμονα θα είναι στην ανατολική Εύβοια, καιρός που επηρεάζει επίσης τη νότια Βοιωτία και την Αττική.

Για ένα 48ωρο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της Στερεάς Ελλάδας θα βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ θα υπάρξουν απαγορευτικά βαρέων οχημάτων τα βράδια στην εθνική οδό.

Κλείνουμε με μια εικόνα από το ηλιόλουστο Καρπενήσι, καθώς όπως έχουμε επισημάνει, ο καιρός σε κάθε νομό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι πολύ διαφορετικός και στα σύντομα και κινούμενα γρήγορα βαρομετρικά χαμηλά, οι αντιθέσεις είναι πολύ έντονες…

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση