Αγρότες Φθιώτιδας: Παράλογες οι τιμές των σούπερ-μάρκετ σε σχέση με όσο πουλάμε

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 17:29 Αγρότες Φθιώτιδας: Παράλογες οι τιμές των σούπερ-μάρκετ σε σχέση με όσο πουλάμε

Έκλεισε και πάλι για δύο ώρες η εθνική στην Αταλάντη…

«Δεν βγαίνουμε στους δρόμους για πλάκα, ούτε για να περνάμε την ώρα μας. Πέρα από τα αιτήματα που έχουμε θέσει και κοστολογούνται και το καταλαβαίνει όλος ο κόσμος, υπάρχουν κι αυτά που είναι βασικά για την εν γένει στήριξη της αγροτικής παραγωγής, που δυστυχώς διαχρονικά κανείς δεν τα ακουμπά».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Κώστα Γιαννούτσο, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης. Αγρότης στο επάγγελμα με πτυχίο στα οικονομικά, που θέλησε όμως να αξιοποιήσει την οικογενειακή γη και να μείνει στον τόπο του. Μαζί με άλλους αγρότες όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο μπλόκο της Αταλάντης, όπου η εθνική οδός έκλεισε και πάλι και στα δύο ρεύματα από τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (15/2) θέλοντας να αναγκάσουν την Κυβέρνηση να δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Όπως υπογραμμίζει στο LamiaReport ο κ. Γιαννούτσος «η εκτόξευση των τιμών στα ράφια των σούπερ-μάρκετ είναι παράλογα υψηλές σε σχέση με τις τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί τα προϊόντα τους» κάτι που βιώνουν με τραγικό τρόπο όλοι οι Έλληνες.

Οι "ελληνοποιήσεις"

Επιμένει ιδιαίτερα όμως στις πρακτικές των παράνομων ελληνοποιήσεων. Ένα ακόμη πρόβλημα που δεν είναι μόνο των αγροτών, αλλά για όλους τους Έλληνες και εξηγεί:

«Γίνονται εισαγωγές από γειτονικές χώρες σε χαμηλότερες τιμές, σε πολλά προϊόντα όπως (πατάτες, λεμόνια, ελιές καλαμών, ρύζι, κηπευτικά, μέλι, γάλα, αυγά κ.α.), προϊόντα που εισέρχονται έχοντας υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα, που εδώ στην Ελλάδα έχουν καταργηθεί και οι δραστικές τους ουσίες έχουν κριθεί καρκινογόνες.

»Η εναρμόνιση του τρόπου καλλιέργειας του Έλληνα αγρότη με τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής και σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχων στα εισαγόμενα προϊόντα όπως και στον ελλιπή έλεγχο των παράνομων ελληνοποιήσεων  οδηγούν τον Έλληνα παραγωγό στον αφανισμό».

Αποτέλεσμα, όπως τονίζει ο κ. Γιαννούτσος, είναι από την πλευρά τους οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά τα προϊόντα που φεύγουν από τους αγρότες σε χαμηλές τιμές, καθώς μπλέκονται με τα παράνομα ελληνοποιημένα τα οποία είναι αγνώστου προελεύσεως - και πολλές φορές επικίνδυνα για την δημόσια υγεία λόγο των φυτοφαρμάκων που έχουν.

«Ο αγροτικός τομέας έχει ανάγκη από στόχους μέσα από έναν σταθερό σχεδιασμό και σταθερή πολιτική. Δεν είναι αποδεκτό όποτε αλλάζει η διοίκηση ή ο υπουργός να αλλάζει ολόκληρη η ατζέντα της αγροτικής πολιτικής. Θέλουμε σταθερές στις οποίες να χτίζει ο κάθε υπουργός και η κάθε κυβέρνηση ώστε να βρίσκεται η κοινή συνισταμένη με σταθερούς στόχους και σχεδιασμό», λέει στο LamiaReport το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, υποστηρίζοντας ότι ο συνεχής έλεγχος από μικτά κλιμάκια για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ο ποιοτικός έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων, η θέσπιση ισοζυγίου σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, καθώς και ο έλεγχος της αισχροκέρδειας της αγοράς, είναι η λύση για την επιβίωση της ελληνικού αγροτικού τομέα, σε συνδυασμό φυσικά με την μείωση του κόστους παραγωγής.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση