Λαμία: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων της Παύλιανης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 08:27 Λαμία: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων της Παύλιανης

Για το μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που γίνεται στην περιοχή τους…

Αρνητική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας, στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Παύλιανης κατά του έργου του μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή τους, υπόθεση που συζητήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024.

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναφέροντας στο σκεπτικό του ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι κάτοικοι που προσέφυγαν, περιγράφουν πιθανό κίνδυνο, «ενδεχόμενος να προκύψει στο μέλλον», ενώ σημειώνει ότι δεν συντρέχει κάποια επείγουσα περίπτωση, αλλά μια μακροχρόνια διαφορά για την οποία είναι αρμόδιο άλλο δικαστήριο στο οποίο και θα μπορούσαν όλο αυτό το χρόνο να είχαν προσφύγει.

Πιο αναλυτικά στην απόφαση, με ημερομηνία 22/02/2024, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «… το έργο εκτελείται με πράξη της Αρχής νόμιμα, μετά μάλιστα από έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος […] . Ειδικότερα, από το γεγονός της έκδοσης της ΑΕΠΟ από το έτος 2012, και το γεγονός ότι είχε ζητηθεί νομική προστασία και έχουν απορριφθεί σχετικές αιτήσεις μερικών εκ των αιτούντων στο αρμόδιο διοικητικό Δικαστήριο κατά τα παραπάνω αναφερθέντα, συνάγεται ότι στερείται ο χαρακτήρας του επείγοντος εκ της διαφοράς των αιτούντων μετά της καθής. Συνεπώς και εν όψει του διαδραμόντος μακρού χρονικού διαστήματος, εντός του οποίου υπήρχε αμφισβήτηση της νομιμότητας των ανωτέρω εγκριτικών πράξεων και προσβολή της προσωπικότητας των αιτούντων, ουδείς δύναται να γίνει λόγος περί συνδρομής εν προκειμένω επείγουσας περιπτώσεως ή επικειμένου κινδύνου, και επομένως δεν είναι επιτρεπτή η λήψη ασφαλιστικών μέτρων προς επίλυση της υπό κρίση και από μακρού χρόνου υφιστάμενης διαφοράς, για την οποία αρμόδιο τυγχάνει άλλο Δικαστήριο, και κατ' άλλη διαδικασία, εάν βεβαίως ήθελε θεωρηθεί νόμιμη και βάσιμη η αξίωση των αιτούντων, στο οποίο (αρμόδιο Δικαστήριο κύριας αγωγής) θα μπορούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να είχαν προσφύγει οι αιτούντες για προσβολή της προσωπικόπητάς τους προς οριστική επίλυση της […]

Περαιτέρω η απλή επίκληση εκ μέρους των αιτούντων ότι υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης της προσωπικότητάς τούς δια της επιδείνωσης των όρων διαβίωσής τους και της υποβάθμισης του οικιστικού, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος και δια της συντριπτικής μείωσης της αξίας των περιουσιών τους, αφού κανείς δεν θα επιλέξει την Παύλιανη εάν έχει καταστραφεί η φυσική της ομορφιά, ουδόλως δικαιολογεί αναπότρεπτο κίνδυνο και αιτία λήψης τον αιτούμενου ασφαλιστικού μέτρου, δεδομένου ότι δεν αρκεί η αφηρημένη δυνατότητα ή το ενδεχόμενο να προκύψει κίνδυνος, αλλά απαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένου κινδύνου, όποτε λαμβάνονται ασφαλιστικά μέτρα για να μην προξενηθεί ουσιαστική και «αναπότρεπτη» βλάβη, ήτοι ο κίνδυνος θα πρέπει να είναι παρών και όχι ενδεχόμενος να προκύψει στο μέλλον…».

Θυμίζουμε ότι οι κάτοικοι της Παύλιανης είχαν πετύχει τον περασμένο Δεκέμβριο να σταματήσουν προσωρινά το έργο, εωσότου εκδικαζόντουσαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση