Πένθος σε Λαμία και Παύλιανη για την απώλεια του Ανδρέα Φύκα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 09:43 Πένθος σε Λαμία και Παύλιανη για την απώλεια του Ανδρέα Φύκα

Ο γνωστός επαγγελματίας Ανδρέας Φύκας, ο οποίος για περισσότερα από 30 χρόνια είχε το πολύ γνωστό βιβλιοπωλείο «Κεντρί» στο κέντρο της Λαμίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.

Ο άτυχος άνδρας είχε πριν από πέντε περίπου μήνες ένα πολύ σοβαρό τροχαίο στην παλιά εθνική οδό Λαμίας - Στυλίδας στο ύψος των Σφαγείων. Έκτοτε έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας και στη συνέχεια σε Κέντρο Αποκατάστασης και ιδιωτική Κλινική, όπου άφησε τελικά την τελευταία του πνοή.

Ο Ανδρέας μαζί με το Ζήση Φύκα δημιούργησαν το 1982 το βιβλιοπωλείο - εργαστήρι πολιτισμού, «Κεντρί».

Το «Κεντρί» πραγματικά δεν ήταν ένα απλό βιβλιοπωλείο, καθώς πέρα από τα γνωστά που θα έβρισκε κανείς σε μια ανάλογη επιχείρηση, μπορούσε να βρει ειδικές κατηγορίες βιβλίων, αλλά και ένα μέρος για συζήτηση, σκέψη και προβληματισμό, ακόμη και με πολιτικές προεκτάσεις. Ο ίδιος ήταν ταγμένος στην αριστερά, ωστόσο ο εξαιρετικός του χαρακτήρας τον έκανε αγαπητό σε όλους.

(Το 2022 με τον τότε Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και το βουλευτή Γιάννη Σαρακιώτη, στην Αρκίτσα)

Στις πάμπολλες εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις που διοργάνωσε στο «Κεντρί» υπήρχε η ευχέρεια του ουσιαστικού διαλόγου. Κατά καιρούς σπουδαίες προσωπικότητες παρουσίασαν στο φιλόξενο χώρο του, τα βιβλία τους με τις εκδηλώσεις να εξελίσσονται σε πολιτιστικό γεγονός.

Ήταν κάτι πρωτοποριακό και για αυτό το όνομα «Κεντρί» συνδέθηκε με τον πολιτισμό στην πόλη της Λαμίας.

Μετά την συνταξιοδότησή του, έγινε μόνιμος κάτοικος Παύλιανης. Για αυτό, οι «συγχωριανοί» του σε ένδειξη πένθους, ματαίωσαν τις εκδηλώσεις για τα κούλουμα.

«Σήμερα χάσαμε έναν από εμάς. Ο Ανδρέας ο Φύκας έφυγε από κοντά μας και η σκέψη μας είναι με την οικογένεια του. Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι οι εκδηλώσεις για τα κούλουμα δεν θα πραγματοποιηθούν. Να είμαστε καλά να σε θυμόμαστε Αντρέα…», έγραψαν οι άνθρωποι της Παύλιανης στο facebook.

Η κηδεία του Ανδρέα Φύκα θα γίνει την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στις 3:00’ το μεσημέρι από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση