Σαρακιώτης για εξεταστική Τεμπών: «Αναζητούνται ευθιξία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 22:26 Σαρακιώτης για εξεταστική Τεμπών: «Αναζητούνται ευθιξία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη»

Για το έγκλημα των Τεμπών τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Όπως αρχικά ανέφερε ο κ. Σαρακιώτης: «Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών, ένας χρόνος ανερυθρίαστης συγκάλυψης και καταιγισμού ψεμάτων, τα οποία ξεκίνησαν μόλις λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι “θα μάθουμε τα αίτια, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην ξανασυμβεί”. Πλέον, ένα χρόνο μετά, όλοι οι πολίτες έχουν πειστεί ότι η Κυβέρνηση πράγματι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της αλλά για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη της Ν.Δ., που ανέφεραν ότι “δεν ασχολείται και κανείς με τα Τέμπη” και γι’ αυτό το λόγο, σήμερα δε βρίσκεται στη Βουλή. Είχε μάλλον κάτι πιο ενδιαφέρον να κάνει… Κρυπτόμενοι είναι και οι δύο Υπουργοί, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Καραμανλής. Μάλλον δεν αφορά ούτε εκείνους η σημερινή συζήτηση».

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε: «Οι ευθύνες της μεθόδευσης έχουν ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένο ιστορικό. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι, ενώ είχε έρθει στη Βουλή δικογραφία για τη σύμβαση 717 από την Ευρωπαία Εισαγγελέα, οι 158 Βουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή για την εν λόγω σύμβαση. Ακολούθως, είχαμε τη σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής – παρωδία, καθώς δεν εκλήθησαν οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες. Δεν προσήλθε στην Επιτροπή, εξαιτίας των εμποδίων που έθεσε η πλειοψηφία, ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Σ.Ε. κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη σύμβαση 717 το 2014, ανέλαβε και πάλι καθήκοντα επί Ν.Δ. και κατήγγειλε το Υπουργείο Υποδομών με επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη. Δεν προσήλθε ο κ. Γενηδούνιας, ο οποίος προειδοποιούσε με εξώδικα το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα έχουμε σύγκρουση τρένων και ο κ. Καραμανλής ποτέ δεν τον άκουσε. Ο κ. Γενηδούνιας εκλήθη στις Βρυξέλλες και κατέθεσε στα ευρωπαϊκά όργανα… Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι συνέβη στα Τέμπη… Ο εν λόγω Πρόεδρος των Μηχανοδηγών κατέθεσε πρώτος στον ανακριτή και βάσει της δικής του κατάθεσης, ασκήθηκαν διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα. Όσοι κρίθηκαν επικίνδυνοι για το κυβερνητικό αφήγημα, κρατήθηκαν μακριά. Όσους, όμως, δεν μπορέσατε να αποφύγετε από το να προσέλθουν στην Επιτροπή, όπως η κα Καρυστιανού, δεν μπορέσατε ούτε να τους κοιτάξετε στα μάτια και να τους κάνετε μία ερώτηση. Η Ν.Δ. ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα, το οποίο δεν απηύθυνε ούτε μία ερώτηση στην κα Καρυστιανού. Γιατί άραγε

Παράλληλα, αναφορικά με τις ευθύνες του πρώην Υπουργού Μεταφορών, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι: «Ο κ. Καραμανλής όφειλε, μετά την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών, να προχωρήσει τον Οκτώβριο του 2019 στην υλοποίηση των προβλέψεων και να θεσπίσει Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας. Ήταν ο μόνος που είχε την αρμοδιότητα και στο πόρισμα της Ν.Δ. δε γίνεται “ούτε κουβέντα”. Επίσης, αν δεχθούμε ότι φταίει αποκλειστικά ο Σταθμάρχης, όπως ισχυρίζονται οι Βουλευτές της Ν.Δ., ποιος τον τοποθέτησε σε αυτή τη θέση; Ποιου Υπουργού την υπογραφή φέρει η έγκριση της μετάταξης; Του κ. Καραμανλή. Το γεγονός ότι καταργήθηκε κάθε ηλικιακή πρόβλεψη συνιστά χρόνια παθογένεια της χώρας ή είναι μια Υπουργική Απόφαση του κ. Καραμανλή; Περαιτέρω, για την τηλεδιοίκηση θα αναφέρετε κάτι; Το πόρισμα της Επιτροπής Γεραπετρίτη τονίζει ότι “αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, θα είχε αποφευχθεί η σύγκρουση των τρένων”. Εν ενεργεία στέλεχος του Ο.Σ.Ε. έχει επισημάνει ότι “σε 2-3 μήνες θα έπρεπε να είχε επισκευαστεί το Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισας, το οποίο κάηκε τον Ιούλιο του 2019. Ο δε κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι “αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, δε θα είχε γίνει η σύγκρουση των τρένων”. Ούτε τον κ. Μητσοτάκη συμπεριλάβατε στο πόρισμά σας… Πριν λίγες ημέρες, δημοσιοποιήθηκε ένα ακόμη συμβάν και όλα τα δελτία ειδήσεων ανέφεραν ότι αποφεύχθηκε σύγκρουση τρένων επειδή λειτουργούσε τηλεδιοίκηση. Δε σας προβληματίζει αυτή η είδηση

Επιπροσθέτως, σχετικά με το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημείωσε: «Μέχρι και σε πυροσβέστες προσπαθείτε να φορτώσετε τις ευθύνες για το μπάζωμα, προκειμένου να μη λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης ο κ. Τριαντόπουλος. Αλήθεια, ο κ. Τριαντόπουλος ακούει το όνομά του από όλους τους πολιτικούς χώρους και την ελληνική κοινωνία επί ένα χρόνο… Έχει ευθιξία και αξιοπρέπεια να προσέλθει ο ίδιος στη Δικαιοσύνη και να απολογηθεί; Γιατί κρύβεται; Γιατί τον καλύπτουν τόσο εξόφθαλμα οι 158 Βουλευτές της Ν.Δ.; Είστε υπερήφανοι, κυρίες και κύριοι της Ν.Δ., για το γεγονός ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατηγορεί την Κυβέρνηση και δηλώνει ότι “σταματά την έρευνα και βάζει εμπόδια”; Είστε υπερήφανοι που ακούτε τους συγγενείς των θυμάτων να αναφέρουν ότι “βρισκόμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο να αναζητήσουμε την αλήθεια γιατί στη χώρα μας δεν μπορούμε”;»

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε το ερώτημα του κ. Βορίδη, ο οποίος νωρίτερα αναρωτιόταν «πως εννοούμε τη συγκάλυψη», υπογραμμίζοντας: «Εννοούμε τη συγκάλυψη όπως την εννοούν οι συγγενείς των θυμάτων, όπως τη θεωρεί η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Χρησιμοποιείτε έρευνες, όταν σας αρέσουν μόνο… Πρόσφατη έρευνα, όμως, έδειξε ότι το 80% της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι στα Τέμπη έχουμε συγκάλυψη… Αυτή η έρευνα σας διαφεύγει μάλλον. Ό,τι και να κάνετε για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, οι πολίτες και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι απέναντί σας. Στο τέλος, η αλήθεια θα λάμψει και οι ένοχοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση