Σαρακιώτης: Ζητεί από τον Αυγενάκη να αρθεί η αδικία σε βάρος των ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 18:30 Σαρακιώτης: Ζητεί από τον Αυγενάκη να αρθεί η αδικία σε βάρος των ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας

Πρόκειται για περίπου 120 πυρόπληκτες οικογένειες…

Να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται περίπου 120 οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, χορηγώντας τις αναγκαίες αποζημιώσεις για την οικονομική απώλεια που υπέστησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς της 6ης Αυγούστου του 2021, ζητά μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο κείμενο της ερώτησής του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επισημαίνει ότι, έως σήμερα έχουν αποζημιωθεί μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και εκείνοι που εμφάνιζαν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο παρελθόν. Εντούτοις, δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους όσοι δεν παρουσίασαν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2020, είτε εξαιτίας της μη υπάρξεως παραγωγής, είτε λόγω της διενέργειας διαδικασιών ενοικίασης, αγοραπωλησίας, κληροδοτήσεως αγροκτημάτων ή της υπαγωγής τους σε προγράμματα νέων αγροτών, έτους 2021. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει την απολύτως αναγκαία οικονομική αρωγή, περίπου 120 πυρόπληκτες οικογένειες της Μαλεσίνας, οι οποίες και τελούν ακόμη εν αναμονή αυτής, τρία χρόνια τώρα.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, ο κ. Σαρακιώτης σημειώνει τα εξής: «Πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους ελαιοκαλλιεργητές, αλλά και το σύνολο των επαγγελματιών του πρωτογενή τομέα παραμένουν δυσμενέστατες. Η έκρηξη των τιμών στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και το πετρέλαιο, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ακαρπία του προηγουμένου χρονικού διαστήματος, συνιστούν ένα ψηφιδωτό παραγόντων που έχουν καταστήσει ασύμφορη τη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.

Απέναντι σε όλα αυτά έχουμε μια Κυβέρνηση πραγματικό θεατή, που όχι δεν προβαίνει στην ανάληψη πρωτοβουλιών που να επουλώνουν οριζόντια τις πληγές, αλλά επιτρέπει τη ραγδαία όξυνση των αδικιών και των ανισοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περίπου 120 πυρόπληκτες οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας που περιμένουν από το 2021 να λάβουν αποζημιώσεις ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Υποχρέωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ενσκήψει πάνω στο ζήτημα και να ανακουφίσει τις 120 οικογένειες της Μαλεσίνας χορηγώντας άμεσα τις αναγκαίες οικονομικές ενισχύσεις. Μία συντεταγμένη πολιτική για τον πρωτογενή τομέα οφείλει να διαθέτει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα και τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου και όχι να διαιωνίζει το αίσθημα της αδικίας. Για αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, ένα άλλο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο έναν ανθεκτικό και βιώσιμο πρωτογενή τομέα

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση