Εισηγητής ο Σαρακιώτης στο ευαίσθητο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 16:38 Εισηγητής ο Σαρακιώτης στο ευαίσθητο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Νομοσχέδιο που θα σταματήσει την ανομία δεκαετιών, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Εισηγητής, στο σχέδιο νόμου που θίγει τον ευαίσθητο χώρο της αγοράς του διαφημιστικού χρόνου και χώρου στα μέσα ενημέρωσης και γενικότερα τα περιφερειακά κα τοπικά ΜΜΕ, ήταν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, Τροποποίηση του Ν.3548/2007, Σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, Ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα», εισήχθη τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου τις επόμενες ημέρες να συζητηθεί στην ολομέλεια.

Επικριτικός ο Φθιώτης βουλευτής για τα χρόνια που πέρασαν «μέσα στην ανομία», όπως είπε χαρακτηριστικά, τα οποία δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο ασυδοσίας, έλλειψης εμπιστοσύνης και χειραγώγησης της αγοράς, ενώ έκανε επίθεση στις κυβερνήσεις του δίπολου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Μέσω του νομοσχεδίου, συστήνεται ηλεκτρονικό σύστημα αγοραπωλησιών διαφημιστικού χρόνου, στο οποίο θα συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί τηλεοπτικοί οργανισμοί, ελεύθερης αλλά και συνδρομητικής λήψης, διαφημιστές, διαμεσολαβούσες εταιρείες, διαφημιζόμενες επιχειρήσεις και κάθε άλλος εμπλεκόμενος. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και Ε.Σ.Ρ. – δύο ανεξάρτητες αρχές – αναλαμβάνουν την εύρυθμη και αδιάβλητη λειτουργία του συστήματος ενώ ο ρόλος του υπουργείου περιορίζεται αποκλειστικά στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις.

Επίσης, δημιουργείται το Μητρώο Περιφερειακών και Τοπικών Εφημερίδων θεσπίζοντας ηλεκτρονική διαδικασία για τον περιφερειακό και τοπικό τύπο με δικαίωμα καταχώρισης δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου, η οποία θα διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία παρέχοντας το δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής από πλευράς του ενδιαφερομένου.

Στο ίδιο πλαίσιο της εμπέδωσης διαφανών διαδικασιών, καθιερώνεται ειδική σήμανση barcode’ για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες, περιοδικού και ημερήσιου τύπου. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος εισάγεται ως νέα μεθοδολογία μέτρησης, η οποία ανατρέπει τους υπάρχοντες αμφισβητούμενους τρόπους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και αυτή είναι μια αυτονόητη ρύθμιση προς όφελος όλων όσων συμμετέχουν στον κλάδο των ΜΜΕ και της διαφήμισης.

Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος του νομοσχεδίου, ήτοι εκείνο της παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων, κύριο μέλημα είναι η προσφορά όλων των απαραίτητων εχεγγύων στους ενδιαφερομένους επενδυτές ώστε να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε παραγωγικούς τομείς της χώρας μας και να ενισχύσουν την εικόνα της σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Παρακολουθήστε την εισήγηση του κ. Σαρακιώτη:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση