Τι συμβαίνει με το στρεπτόκοκκο στα παιδιά: Πού οφείλεται η αύξηση των περιστατικών - Τρεις θάνατοι το 2023

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 13:27 Τι συμβαίνει με το στρεπτόκοκκο στα παιδιά: Πού οφείλεται η αύξηση των περιστατικών - Τρεις θάνατοι το 2023

Προβληματίζει η αύξηση των περιστατικών στρεπτόκοκκου αυτό τον χειμώνα σε παιδιά, με την Ελλάδα να μετρά ήδη τρεις θανάτους από τις αρχές της χρονιάς, που αφορούν σε δύο παιδιά 6 ετών και ένα βρέφος 19 μηνών χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους.

Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις 10/02/2023, 24/02/2023 και 23/3/2023, αντίστοιχα.
Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου) ανέφεραν αύξηση το 2022, ιδίως από τον Σεπτέμβριο, στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Σημειώνεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο, το οποίο ορισμένα άτομα φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης.

Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν εισέλθει σε μέρη του σώματος που κανονικά είναι στείρα βακτηρίων, προκαλεί σοβαρή διεισδυτική λοίμωξη (iGAS) που οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμη και σε θάνατο σπανιότερα.

Κατά την ίδια περίοδο, έχουν επίσης αναφερθεί αρκετοί θάνατοι που σχετίζονται με τη νόσο iGAS σε παιδιά κάτω των 10 ετών, μεταξύ άλλων από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των περιπτώσεων iGAS που παρατηρήθηκαν σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερος από τα επίπεδα πριν από την πανδημία για την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Αναζητούν τις αιτίες

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στα παιδιά δεν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο ή νέο στέλεχος, ούτε με αύξηση της αντοχής του στρεπτόκοκκου στα αντιβιοτικά.

Εντούτοις, η συνύπαρξη με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), που συνήθως προκαλεί βρογχιολίτιδα στα παιδιά, όπως και με την εποχική γρίπη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου. Η πρόσφατη νόσηση με κάποιον άλλον αδενοϊό πιθανόν να παίζει κάποιο ρόλο, όπως και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται πως η παρατηρούμενη έξαρση ακολούθησε μία περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα παιδιά

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως μέσω:

-Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
-Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
-Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
-Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση