Κουνούπια: Τι συμβαίνει όταν μας τσιμπούν - Δείτε βίντεο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 11:52 Κουνούπια: Τι συμβαίνει όταν μας τσιμπούν - Δείτε βίντεο

Μπορεί το τσίμπημα του κουνουπιού να φαίνεται ότι διαρκεί ελάχιστα, στην πραγματικότητα είναι μία σύνθετη διαδικασία – Ο εντοπισμός του στόχου, οι έξι βελόνες, η τοπική αναισθησία και ο λόγος που πρηζόμαστε

Πόσο κρατά ένα τσίμπημα του κουνουπιού; Και πόσο εύκολο είναι να μας πιει το αίμα; Η πραγματικότητα είναι μάλλον πιο σύνθετη απ’ ότι φανταζόμαστε, καθώς το κουνούπι -πάντα θηλυκό – που τσιμπάει τον άνθρωπο εφαρμόζει μια σύνθετη διαδικασία για να ρουφήξει το αίμα.

Η διαδικασία, θα μπορούσε να πει κανείς, η διαδικασία είναι «υψηλής τεχνολογίας».

Αρχικά να διευκρινιστεί ότι μόνον τα θηλυκά κουνούπια πίνουν το αίμα του ανθρώπου, προκειμένου να πάρουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για να αναπαραχθούν. Αντίθετα, τα αρσενικά κουνούπια απορροφούν μόνο φυτικούς χυμούς και κυρίως γλυκούς σε γεύση.

Βρίσκουν τον στόχο

Πώς λοιπόν τα θηλυκά κουνούπια μας ρουφούν το αίμα; Διαθέτοντας μυτερή και λεπτή προβοσκίδα, το πρώτο τους βήμα είναι να βρουν τον στόχο.

Κυρίως, ο στόχος εντοπίζεται με τη μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει το σώμα και στη συνέχεια, επιλέγουν το ακριβές σημείο που θα δαγκώσουν, που συνήθως είναι πιο γλυκό.

Οι άνθρωποι που ιδρώνουν περισσότερο, είναι πιο πιθανό να γίνουν στόχοι τσιμπημάτων από κουνούπια.

Η τοπική αναισθησία και οι έξι βελόνες

Αφού το κουνούπι προσγειωθεί στο σημείο του δέρματος που θα επιλέξει, θα φτύσει πρώτα λίγο σάλιο, εφαρμόζοντας τοπική αναισθησία στο δέρμα.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί έξι βελόνες για να ρουφήξει το αίμα. Κάθε μία βελόνα έχει διαφορετικό και σαφή καταμερισμό εργασίας.

Οι δύο πρώτες βελόνες είναι πιο αιχμηρές και τσιμπούν το δέρμα για να εισχωρήσουν σε αυτό. Οι δύο τελευταίες κυρίως απομακρύνουν τα εμπόδια που θα εντοπίσουν. Μόλις οι τέσσερις αυτές βελόνες συντονιστούν, η διαδικασία ξεκινά. Το αίμα δεν θα ρουφηχτεί αμέσως. Το κουνούπι θα χρησιμοποιήσει τη μεσαία βελόνα, για να εγχύσει μια χημική ουσία στο αίμα και να αποτρέψει την πήξη του αίματος.

Τότε, η έκτη βελόνα ρουφά το αίμα. Μπορεί να εντοπίσει αυτόματα τα κατάλληλα αιμοφόρα αγγεία και στη συνέχεια προχωρά στη διαδικασία χωρίς δισταγμό. Κατά την αναρρόφηση του αίματος, θα φέρει και τον ιό στο ανθρώπινο σώμα.



Γιατί το τσίμπημα προκαλεί φαγούρα και πρήξιμο

Η διαδικασία της αιμοληψίας διαρκεί περίπου 1,5 λεπτό, ενώ το κουνούπι θα απορροφήσει από 2 έως 5 χιλιοστόγραμμα αίματος, που θα αποθηκεύσει στην κοιλιά του. Η ποσότητα είναι περίπου η διπλάσια του βάρους του.

Όταν κάποιος νιώθει πόνο από το τσίμπημα, στην πραγματικότητα το κουνούπι έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ακόμη κι αν το θανατώσει, το δέρμα θα πρηστεί και θα εκδηλωθεί φαγούρα, επειδή το σάλιο που φτύνει το κουνούπι στο αίμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση για την εξάλειψη των ξένων βακτηρίων.

Στην περιοχή του τσιμπήματος, θα μεταφερθεί μια μεγάλη ποσότητα ανοσοποιητικών κυττάρων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το σημείο που τσίμπησε το κουνούπι πρήζεται.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση