Λειτουργική δυσπεψία: Τι είναι και πώς να απαλλαγείς από τα δυσάρεστα συμπτώματα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2023 16:06 Λειτουργική δυσπεψία: Τι είναι και πώς να απαλλαγείς από τα δυσάρεστα συμπτώματα

Η λειτουργική δυσπεψία (FD) είναι ένα χρόνιο σύμπλεγμα συμπτωμάτων που χαρακτηρίζεται από επιγαστρικό άλγος ή κάψιμο, ενοχλητική μεταγευματική πληρότητα ή πρώιμο κορεσμό χωρίς οργανική αιτία. Πολλοί ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία εμφανίζουν επίσης και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, ναυτία μετά το φαγητό και υπερβολικό ρέψιμο.

Η λειτουργική δυσπεψία είναι μια από τις πιο κοινές λειτουργικές διαταραχές και οι εκτιμήσεις επιπολασμού ποικίλλουν παγκοσμίως, με υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένου ότι η δυσπεψία μπορεί να εμφανιστεί με πολλά συμπτώματα, η FD είναι μια διάγνωση αποκλεισμού και οι γιατροί συνήθως αναζητήσουν κόκκινες σημαίες που είναι κλινικοί δείκτες μιας πιθανής σοβαρής υποκείμενης πάθησης.

 

Στρατηγικές θεραπείας

 

Η μειωμένη ποιότητα ζωής που βιώνουν οι ασθενείς με αυτή την πάθηση συνεπάγεται την ανάγκη για οριστική διάγνωση που ακολουθείται από θεραπεία.

Μείωση του άγχους

 

Η έρευνα υποδηλώνει ότι το άγχος συχνά προηγείται της έναρξης της λειτουργικής δυσπεψίας. Μια συγχρονική μελέτη του 2019 συνέκρινε τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους ασθενών που διαγνώστηκαν με λειτουργική δυσπεψία και βρήκε αυξημένο άγχος.

 

Επίσης μια προοπτική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μονή-τυφλή μελέτη του 2019 με 100 ασθενείς διερεύνησε τις επιδράσεις της χαλάρωσης στα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας, τη γαστρική κινητικότητα και την ψυχική κατάσταση των ασθενών.

 

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η χαλάρωση μειώνει τα συμπτώματα FD, αυξάνει τον ρυθμό γαστρικής εκκένωσης, βελτιώνει τη γαστρική κινητικότητα, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και το άγχος των ασθενών και προάγει την αποκατάσταση της νόσου.

Jenny.Gr

Διατροφή και άσκηση

Η διατροφή είναι επίσης σημαντικά συστατική κατά την εφαρμογή θεραπευτικών στρατηγικών που βασίζονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες τρόπου ζωής. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργικής δυσπεψίας σε ενήλικες.

Επιπλέον, η κατανάλωση μικρών, συχνών γευμάτων μπορεί να είναι μια προσιτή στρατηγική βασισμένη στον τρόπο ζωής για να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς να βρουν αρχικά ανακούφιση από τα δυσπεπτικά συμπτώματα.

Επίσης για τους ασθενείς με FD, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Σε μια πληθυσμιακή μελέτη του 2020, τα άτομα με FD ανέφεραν σημαντικά λιγότερο περπάτημα και χαμηλότερη συχνότητα άσκησης.

Ωστόσο μελέτες υποδεικνύουν ότι οι θεραπείες που περιλαμβάνουν μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να ωφελήσουν ορισμένους ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία .

Εν κατακλείδι η λειτουργική δυσπεψία πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Τα άσκημα νέα είναι ότι η αιτία της λειτουργικής δυσπεψίας όπως είπαμε είναι άγνωστα και επιπλέον ότι δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία. Ωστόσο εάν δοκιμάσετε τα παραπάνω μέρει να βρείτε ανακούφιση.

Πηγή: jenny.gr

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση