Το τρόφιμο στην κουζίνα σου που καταπολεμά το κρυολόγημα και τη γρίπη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 10:38 Το τρόφιμο στην κουζίνα σου που καταπολεμά το κρυολόγημα και τη γρίπη

Η συγκεκριμένη τροφή ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το σκόρδο χρησιμοποιείται για αιώνες τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, κάνει καλό στο μυαλό, δίνει ενισχυμένη ανοσοποιητική λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο κάποιον τύπων καρκίνου.

Άρθρο του healthline εξηγεί πώς το σκόρδο είναι ιδιαίτερα προστατευτικό ενάντια στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.

Το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Το σκόρδο περιέχει ενώσεις που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τα μικρόβια. Το ολόκληρο σκόρδο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αλλιίνη. Όταν το σκόρδο συνθλίβεται ή μασάται, αυτή η ένωση μετατρέπεται σε αλισίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του σκόρδου. Η αλλισίνη περιέχει θείο, το οποίο δίνει στο σκόρδο τη χαρακτηριστική του μυρωδιά και γεύση.

Ωστόσο, η αλλισίνη είναι ασταθής, επομένως μετατρέπεται γρήγορα σε άλλες ενώσεις που περιέχουν θείο που πιστεύεται ότι δίνουν στο σκόρδο τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την απόκριση καταπολέμησης της νόσου ορισμένων τύπων λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα όταν αντιμετωπίζουν ιούς, όπως οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Διαβάστε επίσης: Παιδί και σχολείο: Τι κάνουν οι γονείς όταν αρρωσταίνει – Πότε το στέλνουν ξανά για μάθημα

Μπορεί το σκόρδο να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης;

Το σκόρδο χρησιμεύει στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε, καθώς και το πόσο καιρό θα παραμείνετε άρρωστοι. Μπορεί επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μια μελέτη έδωσε σε 146 υγιείς εθελοντές είτε συμπληρώματα σκόρδου είτε εικονικό φάρμακο για 3 μήνες. Η ομάδα του σκόρδου είχε 63% χαμηλότερο κίνδυνο να κρυώσει. Ωστόσο, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων στον χρόνο που χρειάστηκε για να αναρρώσει από ένα κρυολόγημα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρυολογήματα ήταν σημαντικά μικρότερα για τα άτομα που έτρωγαν 2,56 γραμμάρια παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου την ημέρα κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου. Τα κρυολογήματα τους ήταν επίσης λιγότερο σοβαρά. Εάν αρρωσταίνετε συχνά με κρυολόγημα ή γρίπη, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σας ή στην πλήρη πρόληψη της ασθένειάς σας. Ωστόσο, μια ανασκόπηση των στοιχείων διαπίστωσε ότι πολλές από τις μελέτες που διερεύνησαν τις επιδράσεις του σκόρδου στο κοινό κρυολόγημα ήταν κακής ποιότητας. Είναι επίσης άγνωστο εάν χρειάζεται να παίρνετε σκόρδο συνεχώς ή εάν λειτουργεί επίσης ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία όταν αρχίσετε να αρρωσταίνετε.

Πώς να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του σκόρδου

Ο τρόπος επεξεργασίας ή παρασκευής του σκόρδου μπορεί να αλλάξει τα οφέλη του για την υγεία. Το ένζυμο αλλιινάση, το οποίο μετατρέπει την αλλιίνη στην ευεργετική αλλισίνη, λειτουργεί μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί με θερμότητα. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 60 δευτερόλεπτα φούρνο μικροκυμάτων ή 45 λεπτά στο φούρνο μπορούν να απενεργοποιήσουν την αλλιινάση και μια άλλη μελέτη βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι η σύνθλιψη του σκόρδου και η αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι η απώλεια των οφελών για την υγεία λόγω του μαγειρέματος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με την αύξηση της ποσότητας του σκόρδου που χρησιμοποιείται. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία: Θρυμματίστε ή κόψτε σε φέτες όλο το σκόρδο σας πριν το φάτε. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα σε αλισίνη. Πριν μαγειρέψετε με το λιωμένο σκόρδο, αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε πολύ σκόρδο — περισσότερες από μία σκελίδες ανά γεύμα, αν μπορείτε.

Πόσο σκόρδο πρέπει να τρώτε την ημέρα;

Αν και δεν υπάρχει καθιερωμένη αποτελεσματική δόση σκόρδου, ορισμένες μελέτες για το ωμό σκόρδο χρησιμοποιούν 100 mg θρυμματισμένο ωμό σκόρδο ανά κιλό σωματικού βάρους δύο φορές την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου τρεις έως τέσσερις σκελίδες την ημέρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου. Μελέτες που διερευνούν τα οφέλη για την υγεία του παλαιωμένου σκόρδου χρησιμοποιούν ποικίλες δόσεις που κυμαίνονται από 240 mg έως 2.560 mg . Οι υψηλές προσλήψεις συμπληρωμάτων σκόρδου μπορεί να είναι τοξικές, επομένως μην υπερβαίνετε τις συστάσεις δοσολογίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση