Γουασάμπι: Το καρύκευμα της ιαπωνικής κουζίνας που προστατεύει τη μνήμη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 10:26 Γουασάμπι: Το καρύκευμα της ιαπωνικής κουζίνας που προστατεύει τη μνήμη

Η πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο Nutrients, έδειξε ότι το ιαπωνικό άρτυμα μπορεί να προφυλάξει τη μνήμη στην τρίτη ηλικία.

Αν δεν είστε λάτρης της ιαπωνικής κουζίνας, ίσως η πρόσφατη έρευνα σας κάνει να ενδώσετε. Ο λόγος για το γουασάμπι (wasabi), το οποίο προστατεύει τη μνήμη από τη φθορά του γήρατος και των γνωστικών λειτουργιών.

Το γουασάμπι είναι ρίζα ενός γιαπωνέζικου φυτού που σύμφωνα με έρευνες έχει αντιμικροβιακές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Καταναλώνεται σε σκόνη ή φρέσκο για την παραγωγή πάστας ή σάλτσας, που συνήθως συνοδεύει το σούσι.

Είναι εξαιρετικά καυτερό γι΄αυτό καταναλώνεται σε ελάχιστη ποσότητα, στην άκρη του κουταλιού.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Nutrients, έδειξε ότι το γιαπωνέζικο μπαχαρικό μπορεί να προφυλάξει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη στην τρίτη ηλικία.

Ομάδα ερευνητών με ειδίκευση σε θέματα γνωστικής υγείας και γήρανσης από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα στην Ιαπωνία θέλησαν να διασταυρώσουν τις φήμες του γουασάμπι ως φύλακα των γνωστικών λειτουργιών που έκαναν ανάρπαστα τα διατροφικά συμπληρώματα που το περιέχουν.

Η βασική υπόθεση αποδίδει την αποτελεσματικότητά του στην ηρεμιστική του επίδραση στον εγκέφαλο. Άλλωστε, το γουασάμπι είναι ένας αποδεδειγμένος σύμμαχος της ανθρώπινης υγείας που μειώνει τη συστημική φλεγμονή, πολύ πιθανώς χάρη στην περιεκτικότητά του στην αντιοξειδωτική ένωση 6-MSITC.

Τι έδειξε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες από συνολικά 72 Ιάπωνες εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών. Η μία ομάδα λάμβανε ένα δισκίο γουασάμπι με 0,8 χιλιοστόγραμμα της ένωσης 6-MSITC πριν από τον βραδινό ύπνο για 12 εβδομάδες, και η άλλη λάμβανε placebo (ψεύτικο).

Από το δείγμα εξαιρέθηκαν άτομα με νοσήματα που επηρεάζουν τη γνωστική υγεία, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης, άτομα που βρίσκονταν υπό συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ή έκαναν κατάχρηση αλκοόλ. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων και μνήμης πριν και μετά την πειραματική διαδικασία.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν το συμπλήρωμα γουασάμπι παρουσίασαν βελτίωση στη μακροπρόθεσμη όσο και βραχυπρόθεσμη μνήμη, καθώς και στις επιδόσεις στις δοκιμασίες αντιστοίχισης, όπως αυτής ονομάτων με πρόσωπα, ικανότητα που αποδεδειγμένα εξασθενεί με το γήρας.

Δεν παρατηρήθηκαν ωστόσο αλλαγές και στη γνωστική ικανότητα. Η ομάδα που έπαιρνε placebo δεν σημείωσε καμία πρόοδο.

Πηγή: Nutrients

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση