Πρέπει πάντα να πλένεις τα καινούργια ρούχα προτού τα φορέσεις και αυτός είναι ο αηδιαστικός λόγος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 14:41 Πρέπει πάντα να πλένεις τα καινούργια ρούχα προτού τα φορέσεις και αυτός είναι ο αηδιαστικός λόγος (φωτο New York Post)

Συμβουλές για το πώς να τα μεταχειριστείτε μετά την αγορά τους.

Μόλις αγόρασες μια καινούργια μπλούζα, την οποία ήθελες εδώ και πολύ καιρό. Την ίδια μέρα, αποφασίζεις να τη φορέσεις, χωρίς να την έχεις πλύνει καν. Οι ειδικοί λένε πως αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που θα μπορούσες να κάνεις με τα νέα σου ρούχα, και ο λόγος ακολουθεί παρακάτω.

Η Kim Romine, επιστήμονας στο Fairfield του Οχάιο, εξήγησε στο nypost.com τον αηδιαστικό λόγο για τον οποίο πρέπει να πλένουμε κατευθείαν τα νέα μας ρούχα. Όπως είναι λογικό, πριν αγοράσουμε τα νέα μας ρούχα, αυτά ήταν σε κρεμάστρες, εκτεθειμένα στο μαγαζί και διαθέσιμα σε όλους για να τα δοκιμάσουν. «Τα σώματα των ανθρώπων παράγουν περίπου ένα λίτρο ιδρώτα, 40 γραμμάρια σωματικά υγρά, 10 γραμμάρια έλαια σώματος και 10 γραμμάρια αλατιού κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η Romine.

Όλα αυτά αφήνονται πάνω στα ρούχα που δοκιμάστηκαν, αλλά δεν αγοράστηκαν. Επιπροσθέτως, η Romine αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της δημιουργίας τους, τα καινούργια ρούχα μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με βρώμικες επιφάνειες ή χέρια και άλλα κατάλοιπα. «Αν το ρούχο δεν πλυθεί πριν φορεθεί, αυτά τα κατάλοιπα και τα χημικά ίσως ερεθίσουν ένα ευαίσθητο δέρμα».

Η ιδρύτρια εταιρείας ρούχων Marilee Nelson, όπως και άλλοι ειδικοί στα υφάσματα, αναφέρουν πως τα καινούργια ρούχα μπορεί να μοιάζουν έτοιμα για να φορεθούν. Όμως, αυτά που είναι από συνθετικά υφάσματα «μπορεί να έχουν επιβλαβείς οργανικές ενώσεις από βαφές, φορμαλδεΰδη και άλλες επεξεργασίες υφασμάτων». «Το να πλένετε πριν φορέσετε τα νέα σας ρούχα, μειώνει και αφαιρεί πολλά από αυτά τα κατάλοιπα», λέει η Nelson.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να πλένετε τα καινούργια σας ρούχα, είναι η πιθανή ύπαρξη βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών πάνω σε αυτά, όπως και αρωμάτων και επικίνδυνων σωματικών κατάλοιπων από άλλους που τα δοκίμασαν πριν από εσάς. Η Nelson αναφέρει: «Οι μυρωδιές, είτε από αρώματα είτε από μαλακτικά ρούχων ή από κρέμες, μπορούν να γίνουν ένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία μας. Πολλά από αυτά μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια, το δέρμα ακόμα και τους πνεύμονες».

Το καλό νέο, σύμφωνα με την ίδια, είναι πως «όταν πλένετε τα νέα σας ρούχα πριν τα φορέσετε, αφαιρούνται άμεσα αυτά τα χημικά». «Αυτό αποτρέπει τις αλλεργικές αντιδράσεις και τυχόν βλάβες στην υγεία σας που θα μπορούσαν να συμβούν εξαιτίας αυτών των χημικών».

Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες συμβουλές σχετικά με το πώς να μεταχειριστείτε τα νέα σας ρούχα:

Να αγοράζετε φιλικά προς το δέρμα σας υφάσματα

«Όταν αγοράζετε ρούχα, να κοιτάζετε το ύφασμα. Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν δερματίτιδα, όταν φοράνε κάποια συγκεκριμένα υφάσματα με βαφές και υπερβολικές χημικές ουσίες. Να επιλέγετε φυσικά υφάσματα και όχι συνθετικά, όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας», αναφέρει η Nelson.

Να αερίζετε τα νέα σας ρούχα

«Αν έχετε αγοράσει ένα ρούχο και έχει μια περίεργη και έντονη μυρωδιά, δοκιμάστε να τα βγάλετε στο μπαλκόνι σας για να αεριστούν», είπε η Nelson, ενώ πρόσθεσε πως οι μυρωδιές θα φύγουν πιο γρήγορα αν τα αφήσετε στον ήλιο. «Αν δεν θέλετε να ξεθωριάσουν, βγάλτε το μέσα, έξω. Όσο περισσότερο αερίσετε τα ρούχα σας, τόσο πιο εύκολα θα φύγουν τα υπολείμματα χημικών από αυτά, όταν τα πλύνετε».

Να ακολουθείτε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στα καρτελάκια των ρούχων

«Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες πλύσης που υπάρχουν στις ετικέτες των ρούχων, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατήσετε σε καλή κατάσταση τα ρούχα σας», είπε η Romine. Η ίδια πρόσθεσε πως το να πλένετε τα ρούχα σας σε κρύο νερό, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να βοηθήσετε τα ρούχα σας να παραμείνουν στην αρχική τους κατάσταση.

Να επενδύετε σε καλά απορρυπαντικά

«Το να χρησιμοποιείτε ένα καλής ποιότητας απορρυπαντικό, θα βοηθήσει στο να αφαιρεθούν όλα τα κατάλοιπα του νέου ρούχου», προσθέτει η Romine. Όποια μάρκα και αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε πως έχετε δει τα συστατικά του και δεν έχετε καμία αλλεργία σε αυτά.

Να ξέρετε ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές που θα κάνουν τα ρούχα πιο καθαρά

Ξέρετε ότι μπορείτε να σκοτώσετε τα βακτήρια από τα ρούχα σας και να μειώσετε τις οσμές τους, ένα ψεκάσετε πάνω τους λίγη βότκα; Η βότκα λειτουργεί για την εξουδετέρωση των οσμών, δήλωσε η Nelson, όπως και η μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι.

Να προσέξετε τον τρόπο που στεγνώνετε τα ρούχα σας

Πριν βάλετε τα ρούχα σας στο στεγνωτήριο, μυρίστε τα, γιατί οι έντονες μυρωδιές μπορεί να έχουν εισχωρήσει βαθιά στα υφάσματα. «Αν οι μυρωδιές έχουν εξουδετερωθεί ή, έστω, μειωθεί, είναι ένα καλό σημάδι πως το πλύσιμο ήταν επαρκές. Το στεγνωτήριο θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά», ανέφερε η Nelson.

«Επιλέξτε το πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για το ύφασμα και χρησιμοποιήστε τη θερμότερη ρύθμιση που συνιστάται στην ετικέτα του ρούχου. Η θερμότητα όχι μόνο θα εξαλείψει τις οσμές, αλλά θα βοηθήσει, επίσης, στην εξάλειψη των βακτηρίων και των μικροβίων – εξασφαλίζοντας ότι τα ρούχα σας είναι καθαρά και ασφαλή για να τα φορέσετε».

Πηγή: New York Post

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση