Τι είναι ο «βήχας των 100 ημερών»; – Σε αύξηση τα κρούσματα, οι οδηγίες των ειδικών για να παραμείνετε υγιείς στις γιορτές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 12:08 Τι είναι ο «βήχας των 100 ημερών»; – Σε αύξηση τα κρούσματα, οι οδηγίες των ειδικών για να παραμείνετε υγιείς στις γιορτές

«Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι εξαιρετική περίοδος για μολύνσεις».

Εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων παροξυσμικού βήχα, ή «βήχα των 100 ημερών» όπως αλλιώς αποκαλείται, διότι μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, ειδικοί στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν από τον κόσμο να ξεχάσει τις χειραψίες και να δείξει την αγάπη του, χτυπώντας τους αγκώνες σε χαιρετισμούς με φίλους και συγγενείς. Η πρόταση έρχεται, καθώς αυξάνονται τα παγκόσμια ποσοστά αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του κοκκύτη, που προκαλεί μια σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια με βήχα αρκετά έντονο, ώστε να σπάσει τα πλευρά ενός ατόμου.

Μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου αναφέρθηκαν 716 περιπτώσεις κοκκύτη, που είναι αριθμός τρεις φορές υψηλότερος από την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με τη βρετανική Independent, που επικαλείται την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αν και τα κρούσματα κοκκύτη δεν έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ, είναι πάντα καλή ιδέα να εφαρμόζετε καλή υγιεινή και να ελαχιστοποιείτε την επαφή με άλλους κατά τη χειμερινή περίοδο», όπως λέει ο Δρ. Bruce Hirsch, «ειδικά καθώς τα κρούσματα COVID έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 30% πρόσφατα».

«Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι εξαιρετική περίοδος για μολύνσεις», είπε ο Hirsch, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore στο Manhasset, N.Y., στην «The Post». «Αν ο ξάδερφός σας βήχει, εγώ θα τον απέφευγα», είπε ο Χιρς.

«Είναι καλή ιδέα να αγγίζετε τους αγκώνες μεταξύ σας αντί να κάνετε χειραψία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζονται επιπλέον προφυλάξεις, «αν υπάρχει κάποιος που είναι αδύναμος, ηλικιωμένος ή παίρνει φάρμακα για το ανοσοποιητικό του σύστημα». Ο Hirsch προειδοποιεί ότι «ο κοκκύτης είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία κυρίως σε ένα νεογέννητο», αλλά και να «προκαλέσει μια βαριά μόλυνση σε οποιαδήποτε ηλικία».

«Η παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και άλλων αναπνευστικών ασθενειών είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται την περίοδο των γιορτών», δήλωσε στην «US Sun» ο καθηγητής Ρίτσαρντ Τέντερ, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ιολογίας στο University College του Λονδίνου.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι είναι εμβολιασμένοι και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας, για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του κοκκύτη», είπε ο Τέντερ. «Θα μπορούσαν επίσης να υιοθετήσουν τον κανόνα «απαγορεύεται η αγκαλιά ή το φιλί» και να χρησιμοποιούν τους αγκώνες τους, για να χαιρετούν τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Τέντερ. «Άλλες αναπνευστικές ασθένειες είναι επίσης πιθανό να εξαπλωθούν κατά την περίοδο των γιορτών», σημείωσε ο Hirsch, συμπληρώνοντας: «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γρίπης και έχω δει πολύ COVID στο ιατρείο μου».

Και παρόλο που αυτοί οι ιοί είναι αερομεταφερόμενοι, ο Hirsch προειδοποιεί ότι «η επαφή με τα χέρια βοηθά στη μετάδοση λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης του αναπνευστικού. Αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας σε τακτική βάση. Αυτό είναι μέρος του λόγου που αυτές οι λοιμώξεις και αυτά τα παθογόνα μεταφέρονται».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι παρόλο που υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κοκκύτη, «δεν διαρκεί για πάντα και τείνει να εξασθενεί χρόνια μετά τη χορήγησή του». «Ζητείται από κάθε έγκυο γυναίκα να κάνει ένα εμβόλιο κατά του κοκκύτη, ακόμα κι αν έχει εμβολιαστεί για τον ιό πρόσφατα, για να αυξήσει τα επίπεδα αντισωμάτων της και να παράσχει στο νεογνό της αυτή την προστασία», είπε ο Hirsch. Και έδωσε μία τελευταία συμβουλή: «Χαιρετηθείτε χρησιμοποιώντας τους αγκώνες με τη γιαγιά και μην την αφήσετε να φιλήσει τα νέα μωρά».

Πηγές: The Post, US Sun

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση