Τροφές που «θωρακίζουν» την υγεία και μας προστατεύουν από μια σειρά παθήσεων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 13:43 Τροφές που «θωρακίζουν» την υγεία και μας προστατεύουν από μια σειρά παθήσεων

Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, αποκαλύπτει ότι, η αντικατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως εκείνες που βρίσκουμε σε ξηρούς καρπούς και όσπρια, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν για περίπου δύο δεκαετίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τα αποτελέσματα υγείας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία που συμμετείχαν σε 37 διαφορετικές μικρότερες μελέτες.

«Μια δίαιτα πλούσια σε ζωικά τρόφιμα μπορεί να γίνει προβληματική λόγω της περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά – η οποία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης και την καρδιαγγειακή υγεία – του τρόπου επεξεργασίας και παρασκευής αυτών των τροφών αλλά και του τρόπου ζωής που έχει συνδεθεί με την τυπική δυτική διατροφή» αναφέρουν οι ερευνητές.

Τι να αντικαταστήσετε με τι για καλύτερη υγεία

Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τα οφέλη της αντικατάστασης διαφόρων ζωικών πρωτεϊνών με διαφορετικές επιλογές φυτικής προέλευσης, αφού λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών ή πρόωρου θανάτου, όπως το κάπνισμα, το ποτό, η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων και η σωματική αδράνεια.

Οι αντικαταστάσεις που αφορούσαν τροφές, όπως, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας φάνηκε να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας μερίδας επεξεργασμένου κρέατος με ξηρούς καρπούς συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Ομοίως, η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με ξηρούς καρπούς, όσπρια ή δημητριακά ολικής αλέσεως συνδέθηκε με 23% έως 36% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών αντί για κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας συνδέθηκε επίσης με 8% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι μερίδες διέφεραν στις μικρότερες μελέτες που εξετάστηκαν, καθιστώντας δύσκολη την παροχή καθοδήγησης σχετικά με συγκεκριμένα μεγέθη μερίδων που πρέπει να καταναλωθούν όταν κάνετε διατροφικές αλλαγές.

Ωστόσο, ένας ειδικός διατροφολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει, προσαρμόζοντας το διατροφικό πλάνο ανάλογα ανάγκες με τις ανάγκες σας.

Πιο εύκολη η απώλεια βάρους

Εάν αναρωτιέστε πώς αλλιώς μπορεί να σας ωφελήσει η φυτική διατροφή, ο κίνδυνος παχυσαρκίας μειώνεται όταν το κρέας αντικαθίσταται από φυτικές τροφές.

Σύμφωνα με μικρότερη επιστημονική μελέτη, 65 υπέρβαροι ενήλικες που ακολούθησαν μια διατροφή «πλούσια» σε φυτικές τροφές αλλά και ολικής άλεσης για ένα χρόνο έχασαν 9,25 κιλά κατά μέσο όρο. Επιπλέον η διατροφή τους δεν ήταν περιορισμένη σε θερμίδες, μιας και επέλεγαν τι θα φάνε και παρόλα αυτά έχασαν βάρος.

Η απώλεια βάρους πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι τροφές ολικής άλεσης και τα λαχανικά έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη -που σημαίνει ότι αφομοιώνονται πιο αργά- και ότι τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην ενίσχυση της πληρότητας, νιώθετε δηλαδή χορτάτοι για περισσότερο.

Πηγή: BMC Medicine

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση