Λαϊκό Νοσοκομείο: Εξιτήριο πήρε η 23χρονη που υποβλήθηκε στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 20:35 Λαϊκό Νοσοκομείο: Εξιτήριο πήρε η 23χρονη που υποβλήθηκε στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη

Η 23χρονη Ελένη Χαϊλαμάκη επιστρέφει στο σπίτι της για να συνεχίσει την αποθεραπεία, μετά την επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο από ζώντα δότη και συγκεκριμένα από μόσχευμα που έλαβε από τον 50χρονο πατέρα της.

Η μεταμόσχευση ήπατος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λαϊκό Νοσοκομείο από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο βρέθηκε σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, οι οποίοι συνομίλησαν με τον καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση ήπατος, καθώς και τους γονείς της 23χρονης ασθενούς.

Σε δηλώσεις του ο Καθηγητής Σωτηρόπουλος, δήλωσε χαρούμενος για την επιτυχία της διαδικασίας και ευχαρίστησε την ίδια την ασθενείς και τους γονείς της «Να ευχαριστήσω καταρχάς την Ελένη και τους γονείς της που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί όταν ξεκινάς μία χειρουργική επέμβαση που την κάνεις για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στη χώρα σου που δεν είναι μία εύκολη χώρα η Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος πρέπει να σε εμπιστευτεί για αυτό.

Να ευχαριστήσω πολύ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό team γιατί μας συμπαραστάθηκαν και πραγματοποιήθηκε, όπως ξέρετε, η επέμβαση σε μία μέρα αργίας, πολλοί διέκοψαν τις άδειές τους ή δεν πήραν εορταστικές άδειες προκειμένου να συμμετάσχουν», τόνισε ο γιατρός.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε υπερήφανος που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διενεργεί τόσο εξειδικευμένες και δύσκολες μεταμοσχευτικές επεμβάσεις.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το «Λαϊκό» νοσοκομείο μας, μία εξαιρετική πανεπιστημιακή κλινική. Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο ανήκει το Λαϊκό Νοσοκομείο και ιδιαίτερα τον καθηγητή κύριο Σωτηρόπουλο, που έδωσε ελπίδα σε πάρα πολλούς ασθενείς ότι μπορούν να γλιτώσουν από μία τόσο σοβαρή ασθένεια.

Στο πρόσωπο της Ελένης βλέπουμε την ελπίδα για πολλούς άλλους ανθρώπους και είμαστε εδώ, όπως βοηθήσαμε να λυθούν προβλήματα για να γίνει αυτή η επέμβαση, να λύσουμε προβλήματα για να γίνουν πολλές τέτοιες επεμβάσεις και να σωθούν και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι. Και φυσικά, θέλω να πω στην οικογένεια αυτή ότι τους καμαρώσαμε, όχι μόνο την Ελένη, στην οποία ευχόμαστε όλοι περαστικά και να είναι σιδερένια και δυνατή, αλλά και τους γονείς της, που είναι ένα πρότυπο οικογένειας και αγάπης μεταξύ τους».

«Αποφασίσαμε να μην δούμε το δέντρο αλλά το δάσος»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος δήλωσε πως υπήρχε η επιλογή να πάει η ασθενής στο εξωτερικό, όμως, τελικά θεώρησαν πως η επέμβαση στην Ελλάδα με τη συμβολή έμπειρου εξειδικευμένου γιατρού που ήρθε στην χώρα από το εξωτερικό για να συμμετάσχει στην επέμβαση θα ωφελούνταν κι άλλοι ασθενείς στη χώρα σε μακροπρόθεσμη βάση.

«Καλέσαμε και γιατρό από το εξωτερικό γιατί πάντοτε όταν ξεκινά μία τέτοια διαδικασία, όπου έχει ξεκινήσει, έρχεται μία έμπειρη ομάδα για να την υποστηρίξει. Δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι, οφείλεις να προσφέρεις τις καλύτερες συνθήκες εκείνη τη στιγμή στην ασθενή.

Το εύκολο θα ήταν να στέλναμε την ασθενή στο εξωτερικό. Αλλά με αυτό θα βλέπαμε μόνο το θάμνο, δεν θα βλέπαμε το δάσος. Οπότε εμείς θέλαμε αυτό ακριβώς να το μετουσιώσουμε σε πράξη στη χώρα μας», δήλωσε ο Καθηγητής κ. Σωτηρόπουλος.

Στη συνέχεια ο γιατρός δήλωσε πως  αυτή η επέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη και ακόμα και στη Γερμανία, που υπηρετούσε πολλά χρόνια.

«Από τα 21 μεταμοσχευτικά κέντρα μόνο τα 4 πραγματοποιούν μεταμόσχευση ήπατος ζώντα δότη και σε ενήλικα, όπως είναι η Ελένη, μόνο 2. Δηλαδή ακόμα και σε χώρες που είναι πολύ μπροστά είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα», σημείωσε συγκεκριμένα και στη συνέχεια περιέγραψε τις δυσκολίες της επέμβασης:

«Τώρα αυτό που κάναμε είναι ότι το συκώτι, που είναι ένα μεγάλο ενδοκοιλιακό όργανο και το καταλαβαίνουμε ως ένα ενιαίο όργανο υπάρχει τρόπος να το χωρίσεις στη μέση, να το χωρίσεις σε δύο κομμάτια, σε ένα δεξιό και σε ένα αριστερό.

Και με αυτό τον τρόπο πήραμε το συκώτι του πατρός, που είδαμε ότι ήταν και το πιο κατάλληλο, το χωρίσαμε στα δύο, πήραμε το δεξιό λοβό, το δεξιό συκώτι δηλαδή, και το εμφυτεύσαμε στην Ελένη αφού αφαιρέσαμε το δικό της ήπαρ. Οπότε ο πατέρας έμεινε με το αριστερό κομμάτι και η κόρη έχει πάρει το δεξιό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, ο γιατρός απάντησε, «Τα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη από την πρώτη μέρα. Και νομίζω, τα έχετε και μπροστά σας».

πηγή: iatropedia.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση