Ερευνητές ανέπτυξαν την πρώτη εξέταση αίματος που μπορεί να διαγνώσει ορισμένους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 12:41 Ερευνητές ανέπτυξαν την πρώτη εξέταση αίματος που μπορεί να διαγνώσει ορισμένους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου

Το απλό τεστ αίματος θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για επεμβατική και επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση που απαιτείται σήμερα για τη διάγνωση ορισμένων όγκων του εγκεφάλου.

Ερευνητές και επιστήμονες ανέπτυξαν μια καινοφανή εξέταση αίματος για τον καρκίνο του εγκεφάλου, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση, να επιταχύνει τη θεραπεία και να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης.

Για χρόνια, η διάγνωση των όγκων του εγκεφάλου παρέμενε εξόχως δύσκολη. Προσβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο και σκοτώνουν περισσότερα παιδιά και ενήλικες κάτω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο.

Το απλό τεστ αίματος θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για επεμβατική και επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση που απαιτείται σήμερα για τη διάγνωση ορισμένων όγκων του εγκεφάλου, επισημαίνουν οι ειδικοί. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση, η οποία με τη σειρά της θα επιτάχυνε τη θεραπεία και ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης για ασθενείς με μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί είπαν ότι η υγρή βιοψία θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για ασθενείς με «μη προσβάσιμους» όγκους εγκεφάλου, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό. Ερευνητές στο Brain Tumor Research Centre of Excellence, το οποίο διοικείται από το Imperial College London και το Imperial College Healthcare NHS Trust, πραγματοποίησαν τις πρώτες μελέτες για να αξιολογήσουν εάν το τεστ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τους νευρογλοιακούς όγκους, συμπεριλαμβανομένων: το γλοιοβλάστωμα (GBM), ο πιο κοινός διαγνωσμένος τύπος όγκου εγκεφάλου υψηλού βαθμού σε ενήλικες.

Η δρ Nelofer Syed, που ηγείται του Κέντρου Ερευνών για Όγκους Εγκεφάλου στο Imperial, δήλωσε: «Μια μη επεμβατική, φθηνή μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση όγκων του εγκεφάλου είναι κρίσιμη για βελτιώσεις στη φροντίδα των ασθενών».

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη περαιτέρω μελέτες για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα και, αν είναι επιτυχείς, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα εξέταση σε μόλις δύο χρόνια.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση