Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται με την τηλεόραση ανοιχτή: Οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 12:29 Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται με την τηλεόραση ανοιχτή: Οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται με την τηλεόραση ανοιχτή έχει ανησυχήσει τους ειδικούς.

Το να αποκοιμηθείτε με το απαλό βουητό μιας τηλεοπτικής εκπομπής ή το απαλό τρεμόπαιγμα μιας νυχτερινής ταινίας είναι μια ιεροτελεστία για κάποιους, ωστόσο ένα αινιγματικό ερώτημα παραμένει: γιατί ορισμένα άτομα μπορούν να αποκοιμηθούν μέσα στο θόρυβο και το φως της τηλεόρασης, ενώ άλλοι απαιτούν απόλυτη ησυχία και σκοτάδι; Εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με αυτή την κοινή συνήθεια και τις επιπτώσεις της στην ποιότητα του ύπνου.

Ο Aric Prather, ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία της αϋπνίας, μοιράζεται με το Yahoo Life την ενδιαφέρουσα παρατήρηση ότι, ενώ δεν είναι απολύτως κατανοητό γιατί κάποιοι μπορούν να κοιμηθούν με την τηλεόραση ανοιχτή και άλλοι όχι, μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να περιορίζει την αισθητηριακή επεξεργασία. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει σε ορισμένα άτομα να αγνοούν το θόρυβο του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας τη μεταβλητότητα της ευαισθησίας μεταξύ των ανθρώπων.

Η Molly Atwood, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υποστηρίζει ότι η τηλεόραση χρησιμεύει ως πηγή θορύβου στο παρασκήνιο που βοηθά στην ηρεμία ή στην απόσπαση της προσοχής του νου, διευκολύνοντας τη μετάβαση στον ύπνο. Η ίδια κάνει μια αναλογία με την ορμή του σώματός μας για ύπνο, παρομοιάζοντάς την με την πείνα, όπου το άγχος μπορεί να παρεμποδίσει τη φυσική μας τάση για ύπνο. Η τηλεόραση, σε αυτό το πλαίσιο, παρέχει μια εναλλακτική εστίαση, βοηθώντας τα άτομα να χαλαρώσουν και να υποκύψουν ευκολότερα στον ύπνο.

Η Meena Khan, γιατρός στο ιατρικό κέντρο Wexner του Ohio State University, προειδοποιεί ότι η ενασχόληση με την παρακολούθηση τηλεόρασης πριν από τον ύπνο μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του ύπνου, ένα κρίσιμο στοιχείο για όσους παλεύουν με την αϋπνία. Το εκπεμπόμενο φως και οι ξαφνικές αλλαγές στην ένταση του ήχου από την τηλεόραση μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο, οδηγώντας ενδεχομένως σε χειρότερη ποιότητα ύπνου.

Επιπλέον, το περιεχόμενο που παρακολουθείται πριν από τον ύπνο παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Το συναισθηματικό ή διεγερτικό περιεχόμενο μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα φόβου, άγχους, έντασης ή θυμού, καθιστώντας δυσκολότερη τη χαλάρωση και τον ύπνο. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της επιλογής πιο ουδέτερου ή καταπραϋντικού περιεχομένου αν κάποιος επιλέγει να παρακολουθήσει τηλεόραση πριν από τον ύπνο.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, υπάρχουν τρόποι να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της παρακολούθησης τηλεόρασης πριν από τον ύπνο. Ο περιορισμός της έκθεσης σε έντονο μπλε ή λευκό φως με την παρακολούθηση από απόσταση και η ρύθμιση χρονοδιακόπτη ύπνου στην τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει.

Τελικά, ενώ το να κοιμάστε με την τηλεόραση ανοιχτή μπορεί να είναι μια ανακουφιστική συνήθεια για κάποιους, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία του ύπνου. Για όσους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τηλεόραση για να αποκοιμηθούν, μπορεί να είναι επωφελής η συμβουλή ενός ειδικού στον ύπνο για τη διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων για τη διαχείριση του άγχους ή τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση