Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Πως κάνουν τη φροντίδα στο σπίτι εύκολη υπόθεση;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 16:17 Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Πως κάνουν τη φροντίδα στο σπίτι εύκολη υπόθεση;

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα λύνουν κυριολεκτικά τα χέρια ανθρώπων, που φροντίζουν ασθενείς στο σπίτι. Αρκεί να φανταστείτε το εξής. Μια αξιαγάπητη γυναίκα της τρίτης ηλικίας αναρρώνει από εγχείρηση. Για να διασφαλίσει την ομαλή ανάρρωση, πρέπει να παρακολουθείται σε καθημερινή βάση.

Χάρη λοιπόν στα σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα η γυναίκα αυτή και οι συγγενείς της μπορούν να πάρουν ανάσα. Με τη βοήθεια των συσκευών αυτών οι συγγενείς της ηλικιωμένης κυρίας μπορούν να παρακολουθούν εξ αποστάσεως όλες τις ζωτικές ενδείξεις της υγείας της. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο γνωρίζουν άμεσα, ότι χρειάζεται αλλά διασφαλίζουν και την ομαλή ανάρρωσή της.

Μείωση κόστους και βελτίωση καθημερινότητας με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο και οι συγγενείς και η ίδια η ηλικιωμένη διασφαλίζουν την ποιότητα της ζωής τους. Μπορούν να παρακολουθούν τις αναλύσεις για την πρόοδο της υγείας της, να διαχειρίζονται σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό τη θεραπεία.
Κάτι πολύ σημαντικό όμως είναι, ότι περιορίζουν δραστικά και το κόστος. Αν δεν υπήρχαν τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για να την παρακολουθούν οι γιατροί της εξ αποστάσεως, θα έπρεπε να νοσηλευτεί. Κατ’ επέκταση θα ξόδευε πολλά χρήματα σε νοσήλεια. Ας εμβαθύνουμε όμως στο πως ακριβώς αυτά τα τεχνολογικά θαύματα κάνουν τη διαφορά στη ζωή ασθενών και φροντιστών.

Ιατρικά αναλώσιμα: Ο αντίκτυπος στην κατ’ οίκον φροντίδα

Στον σύγχρονο κόσμο τα ιατρικά αναλώσιμα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και τεχνολογιών. Αυτά είναι σχεδιασμένα για υποστηρίζουν τους ασθενείς στην παρακολούθηση κατ’ οίκον της υγείας τους. Από την απλή μέτρηση της πίεσης μέχρι και τους πιο περίπλοκους αναπνευστήρες, αυτές οι συσκευές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Grand View Research η αξία της αγοράς των συσκευών για κατ’ οίκον παρακολούθηση της υγείας, ανέρχονταν το 2020 στα 281.8 δις δολάρια. Μάλιστα το σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης (CAGR) αναμένεται να αυξηθεί κατά 7.9% στα έτη 2021 με 2028. Αυτή η αύξηση είναι σημαντική, γιατί είναι ενδεικτική της υιοθέτησης των ιατρικών αναλώσιμων στη φροντίδα στο σπίτι. Όσο για το ποιοι παράγοντες οδήγησαν σε αυτή την αύξηση, κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη στην ιατρική περίθαλψη,
  • Η αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου του πληθυσμού και τέλος
  • Οι τεχνολογικές εξελίξεις  

Πλεονεκτήματα των ιατρικών αναλώσιμων για την παροχή φροντίδας στο σπίτι

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη, που προσφέρουν τα ιατρικά αναλώσιμα στην κατ’ οίκον παρακολούθηση, είναι η δυνατότητα να παίρνει ο ασθενής την κατάσταση της υγείας του στα χέρια του.
Με τα λεγόμενα wearables, όπως οι μετρητές ινσουλίνης ή τα trackers δραστηριοτήτων, καθένας μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της υγείας του μόνος του. Έτσι λαμβάνει πληροφορίες βασισμένες σε δεδομένα, λειτουργεί προληπτικά και έχει ενεργό ρόλο στην απόφαση της καλύτερης θεραπείας για την υγεία του.

Διαγνωστικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα ενισχύουν τη φροντίδα στο σπίτι

Από την ίδια σκοπιά είναι εξαιρετικά χρήσιμα και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, καθώς ενισχύουν τη φροντίδα στο σπίτι. Απλώς τα συγκεκριμένα λειτουργούν περισσότερο σε προληπτικό επίπεδο. Για ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι δύο κατηγορίες προϊόντων, μπορούν να φανούν χρήσιμες για τη διατήρηση της υγείας σε σταθερά επίπεδα.

Ταυτόχρονα βελτιώνεται το επίπεδο ζωής και των ίδιων των ασθενών και των φροντιστών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να ακολουθεί ορισμένη θεραπεία με χάπια, βοηθούν στη διαχείρισή της. Έτσι ο ασθενής δεν ξεχνά τα χάπια του και οι φροντιστές, μπορούν να είναι ήσυχοι, ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Φροντίδα κατ’ οίκον: Προκλήσεις και τροφή για σκέψη

Αν και είναι πολλαπλά τα οφέλη που αποκομίζουν ασθενείς και φροντιστές από ιατρικά αναλώσιμα και παραφαρμακευτικά προϊόντα, η ευρεία υιοθέτησή τους στην κατ’ οίκον φροντίδα, έχει και ορισμένες προκλήσεις. Μερικές από αυτές, που προβληματίζουν και την ιατρική κοινότητα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του ασθενή, τη σταθερά καλή απόδοση των συσκευών, αλλά και πιθανές κυβερνο-επιθέσεις ως προς τα ιατρικώς απόρρητα δεδομένα ενός ασθενούς.

Επίσης σε ορισμένες κοινότητες η πρόσβαση σε αυτές τις προηγμένες συσκευές δεν είναι εφικτή λόγω κόστους. Για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ανισοτήτων απαιτείται συνεργατική δράση από πλευράς πολιτικών, θεσμών και επιχειρήσεων. Τακτική η οποία μπορεί να αποδώσει, όπως φάνηκε στην περίπτωση της πανδημίας με την ευρεία διάθεση τεστ covid, μασκών και άλλων ιατρικών αναλώσιμων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση