Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν τεστ που διαγιγνώσκει τον καρκίνο του οισοφάγου σε 30 δευτερόλεπτα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 09:57 Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν τεστ που διαγιγνώσκει τον καρκίνο του οισοφάγου σε 30 δευτερόλεπτα

Ενθουσιασμός, αλλά και ανάγκη για περισσότερη έρευνα - Πώς γίνεται η ανίχνευση.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για την ανίχνευση και τη διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου που λένε ότι θα μπορούσε μια μέρα να σώσει χιλιάδες ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως.

Οι πρώιμες δοκιμές σε δείγματα ιστών από εργαστήρια υποδηλώνουν ότι η μέθοδος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες χρησιμοποιώντας υπάρχουσες τεχνικές.Οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητά σου. Εάν αυτό είναι επιτυχές, θα πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη δοκιμή για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητά του στον πραγματικό κόσμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μετά την οποία, ελπίζουν, το νέο διαγνωστικό τους εργαλείο θα αρχίσει να διατίθεται σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Ο καρκίνος του οισοφάγου έχει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θυμάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας περίπου 8.000 θανάτους ετησίως, σε μεγάλο βαθμό επειδή συχνά διαγιγνώσκεται πολύ αργά. «Εάν μπορούμε να διαγιγνώσκουμε καρκίνους και άλλες μη φυσιολογικές αλλαγές με τη συσκευή μας σε δευτερόλεπτα, χωρίς να αφαιρέσουμε κανένα ιστό, αυτό θα φέρει επανάσταση στον τομέα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα από το NHS. Με μια άμεση διάγνωση, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα, η οποία θα βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών», δήλωσε ο Alex Dudgeon, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το οποίο διεξάγει την έρευνα.

«Η έγκαιρη ανίχνευση μη φυσιολογικής ανάπτυξης ιστού είναι δύσκολη στην ενδοσκόπηση, επομένως οι ασθενείς με οισοφάγο Barret [μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου] ελέγχονται τακτικά», είπε και προσέθεσε: «Αλλά περίπου το 50% των πρώιμων καρκίνων δεν φαίνονται κατά τη διάρκεια της συνήθους εξέτασης, καθώς οι διαδικασίες λαμβάνουν δείγμα μόνο περίπου 2% του ιστού. Η θεραπεία πριν αναπτυχθεί πλήρως ο καρκίνος μπορεί να σταματήσει την πρόοδο. Σε μια μελέτη, περίπου το 60% - 90% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία, πέτυχαν». Ο Oliver Old, σύμβουλος χειρουργός ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα, από τα Νοσοκομεία Gloucestershire.

Πώς γίνεται η ανίχνευση καρκίνου σε 30"

Η νέα ιατρική συσκευή χρησιμοποιεί φως για να εντοπίσει καρκινικούς ιστούς ή κύτταρα σχεδόν ακαριαία, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που βασίζεται σε λέιζερ που ονομάζεται φασματοσκοπία Raman.

Η τεχνική επιτρέπει στους ειδικούς γιατρούς να μετρήσουν το φως που διαχέεται από τους ιστούς όταν ένα λέιζερ χαμηλής ισχύος εκτοξεύεται πάνω του. Όταν το λέιζερ λάμπει στον ιστό, αλλάζει χρώμα για υγιείς ή άρρωστους ιστούς, που σημαίνει ότι οι προκαρκινικοί ή καρκινικοί ιστοί μπορούν να ανιχνευθούν γρήγορα. Οι γιατροί μπορούν στη συνέχεια να δουν εάν τα μοτίβα φωτός μπορούν να αποκαλύψουν καρκινικές αλλαγές στον οισοφάγο γρήγορα, με ασφάλεια και αποφεύγοντας την ανάγκη για επεμβατική βιοψία.

Οι ειδικοί στον τομέα χαιρέτησαν τα νέα της νέας τεχνικής, αν και είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουν τις δυνατότητές της χωρίς να δουν πιο λεπτομερή έρευνα.

Με πληροφορίες RaPIDE project, inews

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση