2 τρόποι για να ρυθμίσετε τη ρουτίνα ύπνου του παιδιού!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 15:09 2 τρόποι για να ρυθμίσετε τη ρουτίνα ύπνου του παιδιού!

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά, είναι γνωστή ρήση του θυμόσοφου ελληνικού λαού, ο οποίος θα πρόσθετα και τα στρώματα στο ρητό. Η πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών επωφελείται από έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί υπερένταση και εκνευρισμό στα μικρά παιδιά, ενώ στα μεγαλύτερα όπως στους εφήβους, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή τάσεις αυτοκτονίας.

Ακόμη κι όταν ξέρεις πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, είναι εύκολο καμιά φορά η διάρκεια του ύπνου και η ποιότητα να διαταραχθούν. Κι αν είστε βέβαιοι, ότι δεν ξεφεύγετε από τη ρουτίνα σας, για θυμηθείτε το δημιουργικό χάος των διακοπών. Μπορεί να είναι δύσκολο να τηρήσουμε τη ρουτίνα και κυρίως να πείσουμε τα μικρά παιδιά να την ακολουθούν, είναι όμως μέγιστης σημασίας.

Το να θέσετε σε εφαρμογή τη ρουτίνα ύπνου για τα παιδιά είναι σχετικά εύκολο. Σε αυτό προφανώς κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γονείς. Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους για να φτιάξετε τη δική σας ρουτίνα με τα παιδιά σας.

1.      Ορίστε τις οικογενειακές αξίες σχετικά με τον ύπνο.

Κάθε οικογένεια έχει για όλα τα θέματα τις δικές της αρχές και αξίες, που τη διέπουν. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με το ζήτημα του ύπνου. Μην ξεχνάτε, ότι τα παιδιά είναι πολύ παρατηρητικά κι έχουν έμφυτη την τάση να μιμούνται. Έτσι προσέχουν όχι μόνο τα λόγια, αλλά και τα έργα σας.

Για να κοιμούνται όλοι στο σπίτι ήρεμα, δεν αρκούν μόνο τα κατάλληλα στρώματα ύπνου. Δεν μπορεί δηλαδή να ωθείτε τα παιδιά σας να αποκτήσουν σωστές συνήθειες, όταν εσείς καυχιέστε για τις ανθυγιεινές συνήθειες. Τα παιδιά εσάς θα μιμηθούν. Αν ο ύπνος εκλαμβάνεται σαν τιμωρία, παρά σαν μέριμνα για την υγεία μας, έτσι θα τον αντιμετωπίσουν και τα παιδιά σας.

Οι ενήλικες θα πρέπει να δίνουν το σωστό παράδειγμα και στο ζήτημα του ύπνου. Αν συνήθως παρασύρεστε και ξενυχτάτε βλέποντας τηλεόραση, καλό είναι να αλλάξετε συνήθειες. Χρησιμοποιείστε θετική γλώσσα για τον ύπνο σας. Προσέξτε τι λέτε και πως επικοινωνείτε τις δικές σας συνήθειες. Τονίστε, ότι όλη η οικογένεια κοιμάται νωρίς για να έχει ενέργεια την επόμενη ημέρα.

2.      Γνωρίστε καλύτερα το παιδί σας

Ή για να το θέσουμε πιο σωστά, φερθείτε στο παιδί σας με βάση τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Όπως και με την επιβολή των κανόνων ακολουθείτε διαφορετική τακτική για κάθε παιδί, έτσι θα πρέπει να πράξετε και με τα θέματα του ύπνου.

Μάλιστα έρευνες έχουν βρει, ότι το «ταμπεραμέντο» ενός παιδιού παίζει ρόλο στη διάρκεια, την ποιότητα και το ωράριο ύπνου ενός παιδιού. Και το ταμπεραμέντο είναι κάτι που θα συνοδεύει το παιδί σας, πιθανότατα στο υπόλοιπο της ζωής του.

Γρήγορα στα κρεβάτια σας: Δεν πιάνει σε όλους!

Η φράση με την οποία γενιές γονιών έστελναν τα παιδιά στα κρεβάτια τους για ύπνο, δεν πιάνει σε όλα τα παιδιά. Σκεφτείτε ένα δυναμικό, δραστήριο παιδί δεν προσαρμόζεται το ίδιο γρήγορα στο πρόγραμμα ύπνου. Η δουλειά ενός γονέα λοιπόν είναι να ενθαρρύνει τη ρουτίνα και να θέτει όρια.

Μάλιστα είναι τόσο δύσκολος ο ρόλος του γονέα, καθώς θα πρέπει όσο θέτει τα όρια να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες καθενός παιδιού ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει, ότι με άλλη έμφαση, τόνο κι ευαισθησία θα το πείτε σε ένα παιδί και με άλλη σε άλλο.

Βέβαια, είμαστε όλοι άνθρωποι. Λογικό είναι να μην τηρούμε μια συμπεριφορά με συνέπεια, όταν είμαστε εξαντλημένοι και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά ενός παιδιού. Εδώ οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσταση.

Λειτουργήστε προληπτικά μέσα στην ημέρα

Εδώ δεν αναφερόμαστε απλώς στο να φροντίσετε να παίξει όσο θέλει ή να μη φάει γλυκά το βράδυ. Οι ειδικοί μιλούν για το βήμα παραπάνω. Όσο είστε μαζί με το παιδί, επισημάνετε στο ίδιο τα θετικά και φροντίστε να τα υπενθυμίζετε και στον εαυτό σας. Εάν δηλαδή κάνει κάτι και σας βοηθήσει στο σπίτι, επιβραβεύστε το λεκτικά. Το ίδιο κι αν κάνει κάποιον δύσκολο συνειρμό, πείτε του μπράβο για την επαγωγική του σκέψη.

Έτσι χτίζετε μια καλή σχέση μαζί του, οπότε θα είστε αξιόπιστοι, όταν του πείτε ότι του ζητάτε κάτι για το καλό του. Μην ξεχνάτε, ότι η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι sprint, αλλά μαραθώνιος. Οι καλές συνήθειες χτίζονται με επανάληψη. Έτσι για να στείλετε στα αφράτα μαξιλάρια ύπνου και τα στρώματα τα παιδιά σας, θα χρειαστεί υπομονή.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση