Κήλη και λαπαροσκοπική επέμβαση (του Γεωργίου Θ. Λιάγκου, Γενικού Χειρουργού)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 11:58 Κήλη και λαπαροσκοπική επέμβαση (του Γεωργίου Θ. Λιάγκου, Γενικού Χειρουργού)

Τι είναι κήλη

Είναι η προβολή μέρους του περιεχομένου της κοιλιάς, όπως τμήμα εντέρου ή λίπους, κάτω από το δέρμα διαμέσου ενός ευένδοτου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος.

Κατάταξη

Ανατασσόμενη κήλη, όταν το περιεχόμενο επανέρχεται εντός της κοιλίας μετά από χειρισμό από τον ιατρό ή και τον ίδιο τον ασθενή.
Μη ανατασσόμενη κήλη, όταν παρά τους απαραίτητους χειρισμούς το περιεχόμενό της δεν μπορεί να επιστρέψει στην κοιλιά.
Περισφιγμένη κήλη, της οποίας το περιεχόμενο (π.χ έλικα εντέρου) στραγγαλίζεται, με κίνδυνο τη διακοπή της αιμάτωσής του και τελικά νέκρωσης, γεγονός που καθιστά τη χειρουργική αποκατάσταση επείγουσα.
 

Προδιαθεσικοί παράγοντες

  • Άρση βάρους
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Χρόνιος βήχας/κάπνισμα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Υπερπλασία προστάτη
  • Τραύμα/Τομή από προηγούμενο χειρουργείο
  • Συγγενής προδιάθεση
  • Διαταραχές κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, κακή διατροφή)

Πρόληψη

Πρέπει να αποφεύγεται κάθε αιτία που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως η άρση μεγάλου βάρους, το κάπνισμα/βήχας και η δυσκοιλιότητα. Η απώλεια βάρους, σε περιπτώσεις παχυσαρκίας είναι σημαντική. Επίσης, η κατάλληλη άσκηση ενδυναμώνει το κοιλιακό τοίχωμα και το καθιστά λιγότερο επιρρεπές στην εμφάνιση κηλών.

Είδη κηλών κοιλιακού τοιχώματος

Ανάλογα με τη θέση εμφάνισης της κήλης χωρίζονται σε βουβωνοκήλη (ευθεία ή/και λοξή), ομφαλοκήλη, μηροκήλη, μετεγχειρητική κήλη και επιγαστρική κήλη. Η κήλη των αθλητών και η διάσταση της μέσης γραμμής είναι διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική και αφορά την αποκατάσταση του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος, αφού προηγουμένως έχει αναταχθεί με ασφάλεια το περιεχόμενό της εντός της κοιλιάς.

Μετά από την αποκατάστασή τους με τοποθέτηση πλέγματος τα ποσοστά υποτροπής τους έχουν μειωθεί αρκετά και με την ανοιχτή παραδοσιακή μέθοδο και με τις νεότερες μοντέρνες λαπαροσκοπικές μεθόδους.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση

Εκτός από τα γενικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής προσφέρει το εξής βασικό προνόμιο:
Η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται εύκολα κάτω από τους μύες. Η θέση αυτή πλεονεκτεί γιατί τοποθετείται μεγαλύτερο πλέγμα που καλύπτει όλα τα ευαίσθητα σημεία και η σύσπαση των μυών συγκρατεί πλέον το πλέγμα στη θέση του και δεν το απωθεί. Η λαπαροσκοπική τεχνική εφαρμόζεται επί ενδείξεων σε όλους τους τύπους των κηλών και το αποτέλεσμα είναι μικρότερο ποσοστό υποτροπής και ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία.
 

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αποκατάστασητης βουβωνοκήλης

  • TEP (Totally Extraperitoneal) - Προτιμάται λόγω της εξωπεριτοναϊκής της προσπέλασης
  • ΤAPP (Transabdominal Preperitoneal)
Γεώργιος Θ. Λιάγκος 
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Χειρουργός Metropolitan Hospital
Μ: 6936994993 Τ: 2231118070
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας
Προσαρμοσμένη αναζήτηση