Αθήνα σε Ράμα: Η ιστορία δεν παραγράφεται - Πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας
Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, υπενθυμίζουν διπλωματικές πηγές - Νωρίτερα, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι η Βόρεια Ήπειρος είναι «νεκρός» όρος
Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η τοποθέτηση του Έντι Ράμα για τη Βόρεια Ήπειρο, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. «Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024» υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, απαντώντας στον Αλβανό πρωθυπουργό.
Νωρίτερα, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από αλβανικά μέσα ενημέρωσης για τα όσα είπε ο Ράμα στους συμπατριώτες του, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε: «Αυτά που έχουμε ακούσει για τη Βόρεια Ήπειρο είναι θέματα που μας απασχόλησαν πριν από αιώνες. Τώρα είμαστε στον 21 αιώνα και δεν ασχολούμαστε με το παρελθόν».
Τα σχόλιά του έγιναν επειδή ορισμένα άτομα, τους οποίους χαρακτήρισε «φαντάσματα του παρελθόντος», διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του, χρησιμοποιώντας φυλλάδια και συνθήματα που αφορούσαν το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου.
Εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτές τις αντιδράσεις, ο Ράμα τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Οργανώθηκε μια διαμαρτυρία με γελοία φυλλάδια εμπνευσμένα από τους λεγόμενους "Βορειοηπειρώτες" και μόνο οίκτο μου δημιουργούν.
Η "Βόρεια Ήπειρος" είναι ένας νεκρός όρος, με τον καιρό έχει πεθάνει. Και έχει πεθάνει μαζί με κάθε όνειρο των ατόμων που προσπαθούν να το γελοιοποιήσουν. Όποιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν μιλάει για το νότο της Αλβανίας, δείχνει να μην θέλει να ζήσει στον 21ο αιώνα. Είναι απολιθώματα και κρίμα».
«Δεν είναι λόγος αυτός να καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος που, μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική» προσέθεσε.
Σύμφωνα με ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, στη διαμαρτυρία μετείχαν μέλη εθνικιστικών οργανώσεων, που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το One Salonica, με αφορμή την παρουσία του Έντι Ράμα στην πόλη.
Όπως έλεγαν οι διαδηλωτές, αντιδρούν στην παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που το «αλβανικό κράτος καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου», ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για τη δολοφονία Κατσίφα.
Πηγή: protothema.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
500.000 ταμειακές στο «μάτι» της Εφορίας: Κλείνει η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα
Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,1%, δηλαδή κατά 1,69 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025
Κυβερνητικές πηγές για Αλέξη Τσίπρα: Άλλα είπε στην ομιλία, άλλα έστειλαν γραπτώς
«Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ, μεταξύ των οποίων και η έμφυτη τάση του κυρίου Τσίπρα να πολιτεύεται προσπαθώντας να εξαπατήσει τους πολίτες», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές
Κυψέλη: Στερητικό σύνδρομο «δείχνουν» τα συμπτώματα του νεκρού βρέφους – Οι περιγραφές των γονιών του
Ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου, εξηγεί ότι ένα βρέφος που έχει εκτεθεί σε ναρκωτικές ουσίες μέσω της μητέρας του μπορεί να παρουσιάσει στερητικά συμπτώματα
Τι είναι το Ελ Νίνιο και πόσο μπορεί να επηρεάσει τον χειμώνα στην Ελλάδα, 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
Πώς μπορεί κάτι που συμβαίνει στον Ειρηνικό να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλες χώρες και πώς επηρεάζει την ατμόσφαιρα - Η ανάλυση Τσατραφύλλια
Άνδρας εισέβαλε στο ΑΤ Μάνδρας και τραυμάτισε αστυνομικό με μαχαίρι, πυροβόλησαν τον δράστη στην κοιλιά
Ο δράστης μετά την εισβολή του στο τμήμα άρχισε να κυνηγάει τους αστυνομικούς και να τους απειλεί - Ο δράστης έχει διακομισθεί στο Θριάσιο σε σοβαρή κατάσταση - Διενεργείται προανάκριση για το περιστατικό
ΔΥΠΑ: Έως 20 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για αμειβόμενη μαθητεία στον τουρισμό
Δικαίωμα εγγραφής έχουν όσοι είναι 18 ετών και άνω και διαθέτουν τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου ή ισότιμο τίτλο σπουδών