Εφορία: Οι παγίδες πίσω από τους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς - Τι ισχύει με τις δωρεές ή μεταφορές χρημάτων
Παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν σε φορολογικές επιβαρύνσεις κρύβουν οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί, οι οποίοι αποτελούν συνηθισμένο εργαλείο διαχείρισης χρημάτων μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας.
Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μεταφορές κεφαλαίων από έναν κοινό λογαριασμό σε ατομικό ή σε διαφορετικό κοινό λογαριασμό ενδέχεται να χαρακτηριστούν από τις φορολογικές αρχές ως άτυπες δωρεές, ενεργοποιώντας ελέγχους και ενδεχομένως να προκύψει η υποχρέωση καταβολής φόρων.
Ενδεικτική είναι πρόσφατη υπόθεση που εξετάστηκε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), με αφορμή τη μεταφορά 240.000 ευρώ από κοινό οικογενειακό λογαριασμό, στον οποίο συμμετείχαν πατέρας, μητέρα και τα δύο παιδιά τους, σε νέο κοινό λογαριασμό του γιου και της συζύγου του. Η ΔΕΔ απέρριψε την προσφυγή του φορολογούμενου, κρίνοντας ότι η μεταφορά συνιστά άτυπη δωρεά, καθώς δεν αποδείχθηκε ότι ο ίδιος είχε συμβάλει στη δημιουργία του υπολοίπου του αρχικού λογαριασμού. Παράλληλα, μετά τη μεταφορά, τα χρήματα τέθηκαν αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του ίδιου και της συζύγου του.
Η απόφαση αναδεικνύει μια κρίσιμη παράμετρο: Η ιδιότητα του συνδικαιούχου σε έναν κοινό λογαριασμό δεν συνεπάγεται αυτομάτως και κυριότητα επί του συνόλου των χρημάτων που περιέχει. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ένας συνδικαιούχος δεν συμμετείχε στις καταθέσεις και στη συνέχεια αξιοποιεί τα χρήματα προς ίδιον όφελος, η φορολογική διοίκηση μπορεί να θεωρήσει ότι έχει συντελεστεί δωρεά.
Πότε θεωρείται δωρεά η μεταφορά χρημάτων
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όταν συνδικαιούχος κοινού λογαριασμού που δεν έχει συνεισφέρει στη διαμόρφωση του υπολοίπου αναλαμβάνει ή μεταφέρει κεφάλαια για προσωπική χρήση, η πράξη μπορεί να αντιμετωπιστεί φορολογικά ως δωρεά και να επιβληθεί ο αντίστοιχος φόρος.
Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη ΔΕΔ αμφισβητώντας φόρους και πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών. Πολλές από τις διαφορές σχετίζονται είτε με μεταβιβάσεις χρημάτων που έγιναν εκτός τραπεζικού συστήματος, είτε με αλληλουχίες δωρεών που θεωρήθηκαν από τις αρχές ως προσπάθεια καταστρατήγησης των φορολογικών διατάξεων.
Στο πλαίσιο του φετινού επιχειρησιακού σχεδιασμού, η ΑΑΔΕ έχει εντάξει 1.080 υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών σε πρόγραμμα ελέγχων. Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις στις οποίες επιχειρείται η παράκαμψη του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ μέσω σύνθετων ή διαδοχικών μεταβιβάσεων χρημάτων.
Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty και στη συνέχεια διασταυρώνονται με τα στοιχεία που διαβιβάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Εάν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή ή ο φορολογούμενος αδυνατεί να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η φορολογική διοίκηση μπορεί να προχωρήσει στον καταλογισμό φόρου χωρίς να αναγνωρίσει το αφορολόγητο όριο. Στην περίπτωση αυτή, η φορολόγηση επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές 10%, 20% ή 40%, ανάλογα με τη συγγενική σχέση μεταξύ δωρητή και δωρεοδόχου.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες
Ο «Δαίδαλος» θα παρέχει υπολογιστικούς πόρους σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δημόσιους φορείς.
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Αντίστροφη μέτρηση με το βλέμμα στην Τουρκία -Μεταξύ νέας έντασης και χρυσής τομής
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανέναρξη των ερευνών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται καθοριστικό για την πορεία ενός έργου που έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.
Εγκαινιάζεται ο εθνικός υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» στο Λαύριο, έργο προϋπολογισμού 58,9 εκατ. ευρώ
Διαθέτει μετρημένη υπολογιστική επίδοση 85,69 petaflops καταλαμβάνοντας την 31η θέση παγκοσμίως στη λίστα TOP500
Ο Τσίπρας υπέρ των κινητοποιήσεων στη Γαλλία: «Το μήνυμα έρχεται δυνατά» λέει
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. ξεκινά περιοδεία στη Θεσσαλία όπου θα έχει συναντήσεις με αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και νέους.
Δύο ναυάγια σε Σάμο και Λέσβο μέσα σε λίγες ώρες: 12 νεκροί μετανάστες από ανατροπή σκαφών
Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 37χρονου Τούρκου διακινητή - Και βρέφος ανάμεσα στα θύματα - Μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία οι διασωθέντες.
Θλίψη στην Κρήτη για τον θάνατο του επιχειρηματία Μανώλη Ροδουσάκη σε τροχαίο: Η καμπάνια του να μην βάζει βενζίνη σε οδηγούς μηχανών που δεν φορούσαν κράνος
Ο επιχειρηματίας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στον ΒΟΑΚ όταν το αυτοκίνητο του συγκρούστηκε με βαν - Τραυματίστηκε η σύζυγός του.