«Κουμπαράς» για τα παιδιά: Ποιοι θα μπορούν να τον «ανοίγουν», πού θα επενδύονται τα χρήματα, πότε θα μπορεί κανείς να τα «σηκώσει»
Το νέο μοντέλο αποταμίευσης για τα παιδιά, με τη συμμετοχή του κράτους στη δημιουργία του αρχικού τους κεφαλαίου, εξειδικεύεται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Από το 2027, ο νέος Ατομικός Επενδυτικός Λογαριασμός Ανηλίκων θα επιτρέπει στους γονείς και τους συγγενείς να αποταμιεύουν χρήματα για το μέλλον των παιδιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ισόποση κρατική ενίσχυση, η οποία μπορεί να φτάνει τα 1.200 ευρώ ετησίως. Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο τριών φορολογικών παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει επίσης την παράταση των κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές σε επαγγελματίες με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου για τα φιλοδωρήματα.
Σε ποιους απευθύνεται ο κουμπαράς
Πιο αναλυτικά, ο νέος επενδυτικός «κουμπαράς» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως δύο ετών, που έχουν γεννηθεί το 2025 και το 2026, και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2027. Η βασική αρχή του είναι ότι για κάθε ευρώ που καταβάλλεται στον λογαριασμό από τους γονείς ή άλλα φυσικά πρόσωπα, το Δημόσιο θα προσθέτει ακόμη ένα ευρώ, μέχρι το προβλεπόμενο ετήσιο όριο. Με τον τρόπο αυτό, η ιδιωτική αποταμίευση θα ενισχύεται από δημόσιους πόρους, δημιουργώντας ένα κεφάλαιο που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από το παιδί όταν ενηλικιωθεί.
Για παράδειγμα, εάν οι γονείς καταθέτουν 50 ευρώ τον μήνα, οι ετήσιες εισφορές τους θα ανέρχονται σε 600 ευρώ και το κράτος θα προσθέτει άλλα 600 ευρώ. Αντίστοιχα, με μηνιαία αποταμίευση 100 ευρώ, η κρατική συμμετοχή θα φτάνει το ανώτατο όριο των 1.200 ευρώ τον χρόνο. Το προβλεπόμενο πλαφόν της δημόσιας ενίσχυσης θα αυξάνεται κατά 10% ανά πενταετία, ενώ οι συνολικές ιδιωτικές εισφορές θα μπορούν να φτάνουν έως τις 10.000 ευρώ ετησίως ανά παιδί.
Ποιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα δεν θα έχουν μόνο οι γονείς, αλλά και οι παππούδες, οι γιαγιάδες και άλλοι συγγενείς, οι οποίοι θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση του λογαριασμού. Τα χρήματα δεν θα παραμένουν απλώς κατατεθειμένα, αλλά θα επενδύονται σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, με στόχο τη δημιουργία αποδόσεων σε βάθος χρόνου.
Πού θα κατατίθενται
Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε τέσσερα επενδυτικά προφίλ, ανάλογα με τον κίνδυνο που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν. Το συντηρητικό προφίλ προβλέπει τοποθετήσεις αποκλειστικά σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος, ενώ το ισορροπημένο κατανέμει το χαρτοφυλάκιο σε ποσοστό 70% σε σταθερό εισόδημα και 30% σε μετοχές. Στο αναπτυξιακό προφίλ η αναλογία αντιστρέφεται, με 70% σε μετοχές και 30% σε σταθερό εισόδημα, ενώ το δυναμικό προβλέπει επενδύσεις αποκλειστικά σε μετοχές. Η επιλογή του επενδυτικού προφίλ θα καθορίζει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου, χωρίς να διασφαλίζεται εκ των προτέρων συγκεκριμένη απόδοση.
Ο βασικός όρος, πότε θα αντλούνται τα κεφάλαια
Βασικός όρος του προγράμματος είναι ότι τα κεφάλαια δεν θα μπορούν να αναληφθούν πριν από την ενηλικίωση του δικαιούχου. Εξαιρέσεις προβλέπονται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ο θάνατος γονέα ή προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια, ο θάνατος του ίδιου του δικαιούχου και σοβαρά προβλήματα υγείας του παιδιού, τα οποία θα πιστοποιούνται από δημόσιο νοσοκομείο. Σε περίπτωση ανάληψης κατά παράβαση των προβλεπόμενων περιορισμών, θα επιστρέφεται στο Δημόσιο το σύνολο της κρατικής ενίσχυσης που έχει χορηγηθεί, μαζί με τις αποδόσεις της.
Φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την παράταση έως και το τέλος του 2027 του φορολογικού κινήτρου για ηλεκτρονικές πληρωμές σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής. Το μέτρο προβλέπει ότι ποσοστό 30% των σχετικών δαπανών αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τις 5.000 ευρώ ετησίως. Στις περίπου 20 κατηγορίες επαγγελμάτων που καλύπτονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια και οδηγοί ταξί.
Στόχος είναι να διατηρηθεί το κίνητρο για την εξόφληση υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, περιορίζοντας τις συναλλαγές χωρίς έκδοση απόδειξης. Παράλληλα, ειδική μεταχείριση προβλέπεται για τις δαπάνες ιατρικών, οδοντιατρικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες υπολογίζονται στο διπλάσιο για την κάλυψη του απαιτούμενου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το όριο αυτό αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος. Έτσι, μια ηλεκτρονική πληρωμή 300 ευρώ για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες προσμετράται ως δαπάνη 600 ευρώ για τον υπολογισμό του ορίου.
Νέο ετήσιο αφορολόγητο για φιλοδωρήματα
Η τρίτη αλλαγή αφορά τους εργαζομένους που λαμβάνουν φιλοδωρήματα, καθώς το ετήσιο αφορολόγητο όριο αυξάνεται στις 6.000 ευρώ, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026. Η νέα ρύθμιση καλύπτει τόσο τα ποσά που καταβάλλονται απευθείας από τους πελάτες όσο και εκείνα που εισπράττονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, αντικαθιστώντας το προηγούμενο μηνιαίο όριο των 300 ευρώ.
Η αλλαγή αναμένεται να διευκολύνει κυρίως τους εποχικούς εργαζομένους στον τουρισμό και στην εστίαση, οι οποίοι συγκεντρώνουν σημαντικό μέρος των φιλοδωρημάτων τους κατά τη διάρκεια λίγων μηνών. Ένας εργαζόμενος που απασχολείται για έξι μήνες θα μπορεί, για παράδειγμα, να λαμβάνει κατά μέσο όρο έως 1.000 ευρώ τον μήνα σε φιλοδωρήματα χωρίς φόρο, εφόσον το συνολικό ποσό που θα εισπράξει μέσα στο έτος δεν υπερβεί τις 6.000 ευρώ.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Δύο ναυάγια σε Σάμο και Λέσβο μέσα σε λίγες ώρες: 12 νεκροί μετανάστες από ανατροπή σκαφών
Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 37χρονου Τούρκου διακινητή - Και βρέφος ανάμεσα στα θύματα - Μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία οι διασωθέντες.
Θλίψη στην Κρήτη για τον θάνατο του επιχειρηματία Μανώλη Ροδουσάκη σε τροχαίο: Η καμπάνια του να μην βάζει βενζίνη σε οδηγούς μηχανών που δεν φορούσαν κράνος
Ο επιχειρηματίας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στον ΒΟΑΚ όταν το αυτοκίνητο του συγκρούστηκε με βαν - Τραυματίστηκε η σύζυγός του.
Λίγο πριν την προσγείωση η τραγωδία με τους δύο νεκρούς από συντριβή μονοκινητήριου στην Πιερία, τι είναι η «πτήση εθισμού» που έκαναν
Κατά τον πρόεδρο της Αερολέσχης Πιερίας ο 41χρονος πιλότος έκανε μια διέλευση, στη συνέχεια πήρε ύψος, έκανε έναν ατυχή ελιγμό και δυστυχώς κατέληξε στο έδαφος.
Μάρκο Ρούμπιο: Η Ελλάδα είναι σημαντική για το μέλλον των ΗΠΑ, αξίζει έναν ισχυρό πρέσβη
«Θα χρειαστεί, να αφιερώσουμε χρόνο για να εντοπίσουμε το κατάλληλο πρόσωπο, καθώς θέλουμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα τον πρέσβη που αξίζει και δικαιούται»
Πάτρα: 35χρονη έβαλε φωτιά στα μαλλιά της και πέρασε σχοινί στον λαιμό της στο προαύλιο του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»
Η 35χρονη στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην ψυχιατρική ΠΓΝΠ.
Πιερία: «Έκανε έναν ατυχή ελιγμό και έπεσε» – Τι αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Αερολέσχης για τη συντριβή του αεροσκάφους
Ο 41χρονος πιλότος είχε πετάξει για 40 λεπτά και ζήτησε να κάνει χαμηλή διέλευση πάνω από τον διάδρομο λίγο πριν την πτώση.