Προσωπικός Αριθμός: Στην τελική ευθεία ο Προσωπικός Αριθμός, όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Σύσκεψη Μητσοτάκη με Παπαστεργίου και Χρυσοχοΐδη στις 10 το πρωί - Όσοι έχουν ήδη εκδώσει νέα ταυτότητα, δε χρειάζεται να την αντικαταστήσουν - Πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος τον Προσωπικό Αριθμό - Αναλυτικά η διαδικασία
Στις 10 το πρωί σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, με αντικείμενο την ενσωμάτωση του Προσωπικού Αριθμού πολίτη στη νέα αστυνομική ταυτότητα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως όσοι έχουν ήδη εκδώσει ταυτότητα, δεν χρειάζεται να την αντικαταστήσουν, καθώς θα παραμένει σε ισχύ έως την ημερομηνία λήξης της.
Αναφερόμενος στον νέο Προσωπικό Αριθμό, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε πως «Ο προσωπικός αριθμός θα αποτελείται από τρία αλφαριθμητικά ψηφία και το ΑΦΜ. Ως αλφαριθμητικά εννοούμε αριθμούς και γράμματα κοινού χαρακτήρα από το ελληνικό και λατινικό αλφάβητο. Τα δύο πρώτα επιλέγονται, ενώ το τρίτο προκύπτει αυτόματα».
Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν επιλέξει τα δύο αλφαριθμητικά εντός τριμήνου, το σύστημα θα τα ορίσει αυτόματα.
Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός
Η έκδοση του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη θα αποτελεί το υποχρεωτικό στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημόσιου τομέα.
Στο εξής, κάθε πολίτης θα έχει έναν μοναδικό 12ψήφιο αριθμό, όπου τα πρώτα 9 ψηφία θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ του, ενώ τα υπόλοιπα 3 θα προστίθενται ως πρόθεμα, με τα δύο εξ αυτών να επιλέγονται από τον ίδιο τον πολίτη.
Εκδίδεται και χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ.
Ο νέος αριθμός δεν αντικαθιστά τα υπάρχοντα μητρώα, αλλά λειτουργεί ως βασική ταυτότητα για κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο.
Η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας myInfo
Για να αποκτήσει κάποιος τον Προσωπικό Αριθμό, θα πρέπει να εισέλθει στην πλατφόρμα myInfo.gov.gr, να δει συγκεντρωμένα τα προσωπικά του στοιχεία και όλους τους υπάρχοντες αριθμούς (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κ.λπ.) και να τους επιβεβαιώσει. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να διορθώσει τυχόν σφάλματα – όπως λανθασμένα ονόματα ή ορθογραφικά λάθη – πριν προχωρήσει στην τελική επιβεβαίωση.
Αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα του δοθεί η δυνατότητα να επιλέξει τα δύο από τα τρία πρόσθετα ψηφία που συμπληρώνουν τον ΠΑ, και έτσι θα προχωρήσει η έκδοση του αριθμού.
Επόμενο βήμα: Ενσωμάτωση του ΠΑ στη νέα ταυτότητα
Ο Προσωπικός Αριθμός θα ενσωματωθεί στη νέα ψηφιακή ταυτότητα του πολίτη, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών. Αν και τα υπάρχοντα μητρώα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.λπ.) δεν καταργούνται, η λειτουργία του ΠΑ είναι κομβική για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.
Αρχικά, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί στον δημόσιο τομέα και σταδιακά θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό, με στόχο την εξάλειψη της ανάγκης για φυσικά έγγραφα ταυτοποίησης, όπως φωτοαντίγραφα ταυτότητας. Ο πολίτης θα μπορεί να έχει άμεση ψηφιακή πρόσβαση στον Προσωπικό του Αριθμό μέσω του Gov.gr.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Σπέτσες: Άγρια επίθεση σε πλοίαρχο κατά τη φόρτωση οχημάτων - Στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα το θύμα
Άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος ζητεί η ΠΕΜΕΝ για τους αυτουργούς του αιματηρού συμβάντος στις Σπέτσες.
Συνελήφθη στην Αρτέμιδα μεθυσμένος οδηγός που απείλησε με μαχαίρι αστυνομικούς μετά από τροχαίο
Ο 25χρονος οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε σε δύο σταθμευμένα οχήματα.
Περιστέρι: Συγκλονιστική μαρτυρία για την υπόθεση με την ατροπίνη – «Ο 41χρονος μας έλεγε “με φαρμακώνει” και δεν τον πιστεύαμε»
«Η 41χρονη δηλητηρίασε την πεθερά της, η μητέρα του γιατρού έβλεπε ξανθιά γυναίκα στο νοσοκομείο και ήθελε να ορμήσει, την περνούσε για τη νύφη της» λέει συγγενής του 41χρονου.
Νέα επίθεση Σαμαρά σε Μητσοτάκη για την ακρίβεια: Παρέμβαση του κράτους για την ανακούφιση νοικοκυριών – «Τα έκανα ακόμη και με μνημόνια»
Πρόταση για μείωση του ανώτατου ΦΠΑ από 24% σε 23% και της φορολογίας στην εστίαση - Αιχμές για τα υπερπλεονάσματα
Υπόθεση Μαζωνάκη: Entonox και Dexdor οι αναισθητικές ουσίες που ζητούσε η γιατρός από την αναισθησιολόγο – Τα μηνύματα που αντάλλασσαν
Εξετάζεται το αν η αναισθησιολόγος προμήθευε παράνομα τις ουσίες στην γιατρό - Οι αντιφάσεις, η συνεργασία τους και το «δεν ήξερα» της 61χρονης