Τουρισμός: Στο ισχυρό χαρτί του «safe place» ποντάρει η Ελλάδα – Τα μηνύματα από τις κρατήσεις στο άνοιγμα της σεζόν
Επανέρχεται η ροή κρατήσεων μετά το μούδιασμα λόγω του πολέμου ενώ 30 εκατ. θέσεις έχουν δεσμεύσει οι αεροπορικές εταιρείες
Μετά το σοκ που προκάλεσε στην τουριστική αγορά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράν αποκαθίστανται οι ροές των κρατήσεων στην Ελλάδα ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν την ώρα που άλλες παραδοσιακές αγορές της περιοχής δοκιμάζονται.
Στελέχη μεγάλων τουριστικών πρακτορείων περιγράφουν την τάση ως μια «καθυστερημένη ροή κρατήσεων» στην Ελλάδα μετά το μούδιασμα κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου εκτιμώντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για το καλό σενάριο που θέλει τη χώρα μας να «επωφελείται» ως ένας ασφαλής και ελκυστικός προορισμός.
Για την Ελλάδα η φετινή σεζόν ξεκινά με καθυστερημένη μεν αλλά καλή ροή κρατήσεων σύμφωνα με ταξιδιωτικά γραφεία ενώ και οι εκτιμήσεις του αεροπορικών εταιρειών με βάση τις κρατήσεις θέσεων προαναγγέλλουν αύξηση ταξιδιωτών της τάξης του 8,3% ή 30,6 εκατομμύρια, με τη ζήτηση να κατανέμεται κυρίως στους καλοκαιρινούς μήνες.
Ανοδικές τάσεις σημειώνονται ήδη από τον Απρίλιο, που σηματοδοτεί, όπως σημειώνει το newsit.gt, την αφετηρία της τουριστικής σεζόν. Περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια κρατήσεις θέσεων σε πτήσεις αναφέρονται στα ψηφιακά δεδομένα του ΙΝΣΕΤΕ. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ η ζήτηση κατανέμεται σχεδόν ισορροπημένα τους επόμενους μήνες μέχρι τον Οκτώβριο.
Στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου μιλούν για μικτή εικόνα και ερμηνεύουν τις ενδείξεις αύξησης κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα ως μια πρώτη αντίδραση της αγοράς στα τεκταινόμενα, με οφέλη για την Ελλάδα ως ασφαλούς εναλλακτικού προορισμού. Εκτιμούν δε ότι «μετατοπίζονται» ταξιδιώτες που σε εποχή κανονικότητας θα ήταν πελάτες της αιγυπτιακής ή της κυπριακής αγοράς ή του Ντουμπάι. Τονίζουν πάντως πως το κλίμα είναι εύθραυστο στην αγορά γεγονός που αποτυπώθηκε και στη Κρήτη που φάνηκε να επηρεάζεται μέχρι πρόσφατα λόγω εγγύτητας με την εμπόλεμη ζώνη.
Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, πριμοδοτεί τις μεσογειακές χώρες που είναι μακριά από τα μέτωπα του πολέμου και η Ελλάδα είναι μια από αυτές τις χώρες. Η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής ευρωπαϊκός προορισμός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσέλκυση τουριστικής ζήτησης από πιο «επικίνδυνες» περιοχές.
Τα στοιχεία προς το παρόν καλλιεργούν προσδοκίες ότι ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει και το φετινό στοίχημα μετά το νέο ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι, με περίπου 38 εκατομμύρια τουρίστες (αφίξεις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, οδικές, με πλοία κ.ο.κ.) και έσοδα πάνω από 23,6 δισ. ευρώ.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!