Μια συνέντευξη του Λαμιώτη φωτογράφου Αθανάσιου Μαλούκου λίγο πριν την μεγάλη έκθεσή του στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 09:02 Μια συνέντευξη του Λαμιώτη φωτογράφου Αθανάσιου Μαλούκου λίγο πριν την μεγάλη έκθεσή του στην Αθήνα

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Ο Αθανάσιος Μαλούκος παρουσιάζει μια μεγάλη ατομική έκθεση Tαξιδιωτικής Φωτογραφίας, με θέματα από χώρες όπως η Ινδονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Αιθιοπία, το Μεξικό, η ΛΔ του Κονγκό, το Βιετνάμ, αλλά και μέρη όπως το Σαχέλ, η Σιβηρία, ή τα Ιμαλάια.

Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο.

"Terra Incognita": Έτσι ονομάζεται η Φωτογραφική Έκθεση του Θανάση Μαλούκου που παρουσιάζει το πολυσύνθετο μωσαϊκό του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η έκθεση προσκαλεί τον θεατή σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των άγνωστων πτυχών της ανθρώπινης έκφρασης, προσφέροντας μια ματιά στις ζωές ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο, παραδόσεις και πεποιθήσεις, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Ο Αθανάσιος Μαλούκος, πέρα από Πολιτικός Μηχανικός και ακούραστος ταξιδευτής, είναι και ένας εξειδικευμένος αφηγητής, που με τις εικόνες του ξεπερνά την επιφάνεια, για να προσφέρει μια πλούσια και καθηλωτική οπτική εμπειρία του απίστευτου πλούτου των πολιτιστικών και θρησκευτικών πρακτικών που απαντώνται σε όλο τον κόσμο.

Το έργο του, μέσα από πλούσιες υφές, ζωντανά χρώματα και δυναμικές συνθέσεις, παρουσιάζει το πολυσύνθετο μωσαϊκό του ανθρώπινου πολιτισμού, πέρα απο σύνορα, διακρίσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά 100 περίπου φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων με μουσειακής ποιότητας εκτυπώσεις. Η περιγραφή κάθε φωτογραφίας γίνεται συγχρόνως στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.

Ο Αθανάσιος Μαλούκος λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του μιλάει στο Lamiareport.gr:

LR: Η μεγάλη ατομική έκθεσή σου, σε λίγες μέρες στην Τεχνόπλη στο Γκάζι, είναι γεγονός. Πες μας δυό λόγια γι’ αυτή.

Α.Μ.: Μετά από περίπου ενάμισυ χρόνο συνεχούς προετοιμασίας, πλησιάζει η μέρα για την έναρξη της έκθεσής μου με τίτλο “TerraIncognita” στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έκθεση Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας που θα περιλαμβάνει περίπου 100 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων και αποτελεί μία απο τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ηέκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου και θα είναι ανοικτή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η επεξήγηση των φωτογραφιών θα γίνεται ηλεκτρονικά, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Γιά όσο διάστημα  διαρκεί η έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο της έκθεσης σε εικονική μορφή.

LR: Πώς προέκυψε ο τίτλος “Terra Incognita”;

Α.Μ.: Αν και ο τίτλος ακριβώς σημαίνει άγνωστα ή αχαρτογράφητα μέρη, εδώ στην ουσία δίνεται μιά αφομή για ένα ταξίδι σε άγνωστα μέρη του ίδιου μας του εαυτού μέσα από εικόνες που αφηγούνται τις «ιστορίες» των ανθρώπωνσχετικές με τον πολιτισμό και τις δοξασίες τους.

LR: Τα φωτογραφικά θέματά σου είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά. Θα υπάρχουν κάποιες σχετικές θεματικές υπο-ενότητες;

Α.Μ.: Σε γενικές γραμμές, η έκθεση εστιάζεται αφ’ ενός μεν σε άγνωστους πολιτισμούς και αφ’ ετέρου σε θρησκείες και τελετουργίες από πολλά μέρη του κόσμου,δίνοντας στον επισκέπτη την δυνατότητα να διαπιστώσει, ότι παρά τις διαφορές, υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες των ανθρώπινων εκφράσεων από τόπο σε τόπο.

LR: Από ποιά μέρη του κόσμου θα δούμε αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες;

Α.Μ.: Θα περιλαμβάνονται φωτογραφίες από μέρη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Βιετνάμ, του Θιβετιανού Πλατώ, του Μεξικού, της Σιβηρίας, της Ακτής του Ελεφαντοστού, της Ινδονησίας, της Ινδίας, του Μάλι, της Ιταλίας, της Αιτής και πολλών άλλων, με υλικό από πρόσφατα ταξίδια μου αλλά και λίγες επιλεγμένες φωτογραφίες από παλαιότερα.

LR: Η έκθεση που είχες κάνει παλαιότερα στην πόλη μας είχε κάνει μεγάλη αίσθηση. Τι θα ήθελες να αποκομίσει ο επισκέπτης από την νέα αυτή έκθεση;

Α.Μ.: Ουσιατικά, προσκαλώ το κοινό σε ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι ανακάλυψης των άγνωστων περιοχών του κόσμου και των ανθρώπων τους, από όπου φαίνεται ότι ο καθένας μας είναι ένα μικρό κομμάτι του παγκόσμιου πολιτισμού και της ανθρώπινης εμπειρίας. Μέσα από τις εικόνες να διαπιστώσουμε ότι μπορεί μέσα μας να υπάρχουν αχαρτογράφητα μέρη για το πως αντιλαμβανόμαστε τους «άλλους».

LR: Ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 

Το βιογραφικό του Αθανάσιου Μαλούκου

Ο Αθανάσιος Μαλούκος γεννήθηκε στην Λαμία όπου και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια.

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με υποτροφίες.

Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Λαμία όπου έχει και την ιδιοκτησία των κινηματογράφων «Cinepolis Γαλαξίας».

Σπούδασε στο τμήμα Ανθρωπολογίας των Θρησκειών του πανεπιστημίου UCLA.

Απο νεαρή ηλικία άρχισε να ταξιδεύει, αποτυπώνοντας φωτογραφικά τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.Σύντομα όμως ξεκίνησε την αδιάκοπη εξερεύνησησε απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου, παρακινούμενος απο την έμφυτη περιέργεια για το τι κρύβεται στα "άγνωστα" μέρη του πλανήτη μας...

Οπλισμένος με ακόρεστη δίψα για περιπλάνηση και πάθος για την αποτύπωση της ουσίας των διαφορετικών πολιτισμών και των ανθρώπινων εμπειριών, καταγράφει μέσα απο τον φακό του όχι μόνο την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά και το πώς εκφράζονται μέσα απο τα έθιμα, τα τελετουργικά και τις θρησκείες τους.

Πέρα από τη λάμψη των εντυπωσιακών εικόνων του, κρύβεται ένας τρόπος ζωής με αφοσίωση, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα, καθώς ξεπερνά τα γλωσσικά εμπόδια, τις απρόβλεπτες συνθήκες και τα άγνωστες τοπικές συνήθειες για να φέρει τις εμπειρίες του πιο κοντά σε όσους βλέπουν το έργο του.

Το φωτογραφικό του αρχείο είναι ένα οπτικό μωσαϊκό άγνωστων πολιτισμών, απόμακρων φυλών, εντυπωσιακών τελετουργιών και καθημερινών δραστηριοτήτων, που προσφέρει στους θεατές μια βαθιά ματιά στις πολλές πτυχές του ανθρώπινου πνεύματος.

Ένα μικρό απάνθισμα του φωτογραφικού αυτού αρχείου εκτίθεταιστην έκθεση “TerraIncognita” που καλύπτει μία περίοδο τουλάχιστον είκοσι ετών.

Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες έχουν βραβευτεί στους πιό αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας, έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία και περιοδικά και έχουν επαινεθεί από πολλούς κριτικούς και μελετητές, υπογραμμίζοντας την οικουμενική και ανθρωπολογική τους σημασία.

Μερικά από αυτά τα βραβεία είναι:

  • 1η θέση, International Photography Awards, travel 2012
  • 1η θέση, International Photography Awards, special 2012
  • “Best New Talent of the Year”, Prix de la Photographie de Paris 2022
  • Portraiture Photographer of the Year, Prix de la Photographie de Paris 2022
  • Χρυσό Μετάλλιο, Prix de la Photographie Paris, culture 2022
  • Χρυσό Μετάλλιο, Chromatic Awards, people
  • Χρυσό Μετάλλιο, Chromatic Awards, culture
  • Χρυσό Μετάλλιο, neutral Density Awards, culture 2021
  • Χρυσό Μετάλλιο, Prix de la Photographie Paris, culture 2023
  • 2η θέση, Prix de la Photographie de Paris portraiture 2023
  • ΧάλκινοΜετάλλιο, Prix de la Photographie Paris, people
  • 1η θέση, International Photography Awards, culture 2022
  • 3η θέση, International Photography Awards, culture 2022
  • Best picture in a portfolio, Travel Photographer of the Year 2022
  • Judge’s Choice, Travel Photographer of the Year 2020
  • “Discovery of the Year” Finalist, International Photography Awards 2012
  • Πολυάριθμες εύφημες μνείες: FAP Awards, IPA Awards, ND Awards, Olympic Photo Awards, Master’s Cup, etc.

Μερικές δημοσιεύσεις έχουν γίνει στα:

  • Forbes Magazine
  • National Geographic
  • World Press
  • Der Spiegel
  • The Atlantic
  • Publico
  • AllaboutPhoto.com
  • SanalSergi
  • Capture Magazine
  • Vivre de la Photo

Instagram: a.maloukos

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ. Υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένων πρωινών σχολικών επισκέψεων, μετά απο συνεννόηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση