Η Ζιμπάμπουε έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που ενέκρινε προληπτικό φάρμακο του HIV

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 11:22 Η Ζιμπάμπουε έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που ενέκρινε προληπτικό φάρμακο του HIV

Η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά την Αυστραλία και τις ΗΠΑ

H Ζιμπάμπουε έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα και η τρίτη στον κόσμο που ενέκρινε ένα φάρμακο πρόληψης του HIV, το οποίο συστήθηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Αυστραλίας και των ΗΠΑ έχουν ήδη υποστηρίξει τη χρήση της ενέσιμης καβοτεγκραβίρης μακράς δράσης (CAB-LA).

Ο αγώνας της Ζιμπάμπουε κατά του HIV οδήγησε σε μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS από περίπου 130.000 το 2002 σε 20.000 το 2021.

Πέρυσι, η χώρα ξεκίνησε ένα νέο στρατηγικό πλάνο με σκοπό να σταματήσει το AIDS έως το 2030 και ήδη έχει φτάσει τον στόχο της που είναι γνωστός ως 90-90-90. Δηλαδή, το 90% όσων νοσούν με HIV γνωρίζουν για την εξέλιξη της νόσου τους, το 90% λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και το 90% έχει τον ιό σε καταστολή.

Σημειώνεται δε, ότι το σύστημα υγείας της Ζιμπάμπουε, αντιμετωπίζει εξαιρετικές δυσκολίες εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η έγκριση του φαρμάκου είναι ένα «βήμα ζωτικής σημασίας». Συμπλήρωσε δε, πως θα στηρίξει τη Ζιμπάμπουε στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων ώστε το CAB-LA να μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικά, για να έχει τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο».

Το φάρμακο έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για περαιτέρω μείωση των θανάτων στη νότια Αφρική και ακολουθεί την σύσταση του ΠΟΥ από τον Ιούλιο που αναφέρει ότι το CAB-LA είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και μειώνει τον κίνδυνο να μεταδοθεί ο ιός του HIV μεταξύ ανθρώπων που διατηρούν ομοφυλόφιλες σχέσεις.

Με πληροφορίες του Guardian

Προσαρμοσμένη αναζήτηση