Κυριάκος Μητσοτάκης – Άντονι Μπλίνκεν: Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος στο «μενού» του δείπνου εργασίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 22:27 Κυριάκος Μητσοτάκης – Άντονι Μπλίνκεν: Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος στο «μενού» του δείπνου εργασίας

Η Τουρκία και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν τα ζητήματα που περιλάμβανε το… μενού  του δείπνου εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κατά τις συνομιλίες έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδό τους εν όψει και της έναρξης του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, την Τρίτη (21.02.2023), και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία. Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Στο δείπνο εργασίας παρακάθησαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η απουσία Δένδια και η συνάντηση την Τρίτη

Υπενθυμίζουμε ότι απουσίαζε ο Νίκος Δένδιας, λόγω πυρετού. Ο υπουργός Εξωτερικών υποβλήθηκε σε τεστ για τον κορονοϊό και είναι αρνητικός, συνεπώς νωρίς το πρωί της Τρίτης (21.02.2023) θα συναντήσει κανονικά τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συγκεκριμένα, στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 11.30 ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση