Εκλογές 2023: Καμία... ανοχή από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στην κυβέρνηση ανοχής του Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 08:15 Εκλογές 2023: Καμία... ανοχή από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στην κυβέρνηση ανοχής του Τσίπρα

Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης σπεύδουν να βάλουν φρένο στα σχέδια Τσίπρα - «Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν "μούφα" αριστερή και η χειρότερη όλων των εποχών» λέει χαρακτηριστικά ο γγ του ΚΚΕ.

Ένα νέο κεφάλαιο στην προεκλογική αντιπαράθεση ανοίγει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «κυβέρνηση ανοχής». Το σενάριο αυτό, ωστόσο, συναντά την αντίσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που διαδοχικά απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό.

Από τους Δελφούς, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και δεν βγαίνουν οι αριθμοί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τότε και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους.

«Από εκεί και πέρα, η εναλλακτική για τη χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό, αν βγαίνουν οι αριθμοί» είπε χαρακτηριστικά. «Αν δεν βγαίνουν, θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ θα είναι σίγουρα στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή».

Δείτε βίντεο:

ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ωστόσο, βάζουν στο... συρτάρι αυτό το σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, επισήμανε: «Εμείς δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση και δεν θα δώσουμε ψήφο ανοχής, ούτε θα συζητήσουμε για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Εμείς έχουμε μια θετική πρόταση απέναντι στον ελληνικό λαό και γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε την ενίσχυση και τη στήριξή του πάνω σε αυτή την πρότασή μας».

Την ίδια ώρα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Με ένα ισχυρό ποσοστό, θα αξιοποιηθεί από την πρώτη Κυριακή η διερευνητική εντολή για προγραμματική συζήτηση, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η διερευνητική εντολή, σημειώνουν, έχει ξεκάθαρο περιεχόμενο και σύμφωνα με το Σύνταγμα κατατείνει σε κυβέρνηση εμπιστοσύνης, κάνει συζητήσεις, συμφωνεί προγραμματικά και για πρόσωπα και αυτή η συμφωνία πηγαίνει στη Βουλή, για να της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, όχι ανοχής.

Το ΚΚΕ, από την άλλη, έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του σε οποιοδήποτε σχήμα κυβέρνησης. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσίπρα για «ανοχή», δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης. Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο δηλωσε στην ΕΡΤ πως «δεν πρόκειται να στηρίξουμε, να μπούμε, να δείξουμε ανοχή σε καμία τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιο πρόσημο κι αν έχει, είτε ονομάζεται προοδευτική είτε ονομάζεται δημοκρατική είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού και πάει λέγοντας».

Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας επέμεινε στον χαρακτηρισμό της πρότασης Τσίπρα ως «μούφα», σημειώνοντας ότι «ε, ναι, η προοδευτική κυβέρνηση δήθεν του κ. Τσίπρα, είναι “μούφα”. Κι αυτό στηρίζεται και στην εμπειρία την ιστορική πλέον, για την προηγούμενη τετραετία του κ. Τσίπρα, που θα άλλαζε τα πάντα, που δεν θα έφερνε μνημόνια, που θα έκανε το ένα και το άλλο και τις διάφορες υποσχέσεις προεκλογικά. Και στη συνέχεια, όχι προοδευτική, όχι αριστερή δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση, αλλά ήταν όχι απλά “μούφα”, ήταν και η χειρότερη κυβέρνηση και το χειρότερο μνημόνιο που έφερε, όλων των εποχών».

Όσον αφορά στο ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μάλιστα, στη χθεσινή του ομιλία στο Μενίδι, με σκωπτικό ύφος δήλωσε: «Για να μην αφήνω καμία σκιά, γιατί λένε για ανοχή. Καμία ανοχή, ούτε εμπιστοσύνη, ούτε ανοχή».

Στο ίδιο μοτίβο, σε σημερινή του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ένα «τεράστιο “όχι”» στον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «ανοχής». «Υπάρχει Σύνταγμα και νόμοι και κοινοβουλευτική διαδικασία. Μετά τις εκλογές συγκαλείται η Βουλή και έρχεται μία κυβέρνηση και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει "παρών", στα νομοσχέδια υπάρχει» επισήμανε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση