Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δημοτικές ενότητες στη Ρόδο - Μαίνεται η μεγάλη φωτιά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 12:55 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δημοτικές ενότητες στη Ρόδο - Μαίνεται η μεγάλη φωτιά

Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται και οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να σβήσουν τις εστίες. Τρεις δημοτικές ενότητες του νησιού κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Σε τρεις μεγάλες εστίες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες από το πρωί τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις στην κεντρική Ρόδο όπου ήδη έχουν αποτεφρωθεί χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους από τη μεγάλη φωτιά. H σημερινή ήμερα ξεκίνησε αρκετά καλά με την φωτιά να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο υπάρχουν πολλές εστίες σε μία πολύ μεγάλη περιοχή όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση, κυρίως με πεύκα και κουκουνάρες που εκτοξεύονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες μικρές εστίες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή.

Σχετικό αίτημα υπεβλήθη την Τετάρτη 19 Ιουλίου του 2023 από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.

Ειδικότερα, στην απόφαση του κ. Παπαγεωργίου αναφέρεται: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ενα πεζοπόρο τμήμα απο την Σάμο, ενώ από αέρος 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.

Η πυρκαγιά στην κεντρική Ρόδο καίει πυκνό και παρθένο πευκοδάσος με μεγάλα δένδρα. Σκαπτικά μηχανήματα άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Εκκενώθηκαν τα χωριά  Σαλάκος, Ελεούσα και Διμιλιά που είναι κοντά στον ορεινό όγκο του προφήτη Ηλία και ένα ιστορικό ξενοδοχείο Έλαφος που βρίσκεται στην περιοχή.

Για την εξέλιξη των προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων μίλησε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μια καλή νύχτα. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη το πρωί» δήλωσε στις «Συνδέσεις» αποκαλύπτοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας πετούν τα εναέρια μέσα.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση