ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση ψηφίζουν «ναι» για ψήφο αποδήμων -Ευρύτατη πλειοψηφία 220 βουλευτών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 13:44 ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση ψηφίζουν «ναι» για ψήφο αποδήμων -Ευρύτατη πλειοψηφία 220 βουλευτών

Προϋποθέσεις για διαμόρφωση ισχυρών συναινέσεων που θα ξεπεράσουν τον συνταγματικά καθορισμένο αριθμό των 200 ψήφων διαμορφώνει η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Με βάση τις θέσεις που εξέφρασαν τα κόμματα, τη ρύθμιση που αίρει τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν το 2019, στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Αντίθετα, ενστάσεις, που έφτασαν μάλιστα μέχρι και στο σημείο να γίνεται λόγος για αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ -που απέφυγε να δηλώσει πως καταψηφίζει- και το ΚΚΕ. Η Ελληνική Λύση δήλωσε επιφύλαξη και ζήτησε να δοθεί χρόνος για να δοκιμαστεί περισσότερο το ισχύον καθεστώς με τους περιορισμούς.
Με βάση τους συσχετισμούς, το νομοσχέδιο μπορεί να λάβει στην Ολομέλεια ακόμα και 220 ψήφους.

Κεραμέως: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις παρατάξεις -Πρόκειται για ιστορική συναίνεση

«Έχουν ταχθεί θετικά 5 κόμματα που αριθμούν 220 βουλευτές. Με βάση την εκπεφρασμένη βούληση των κομμάτων, φαίνεται να διαμορφώνεται η πλειοψηφία 200 βουλευτών. Είναι ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις παρατάξεις. Πρόκειται για ιστορική συναίνεση», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Κατά την τοποθέτησή της, η υπουργός των Εσωτερικών αναφέρθηκε στους περιορισμούς που προέκυψαν στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος το 2019 ως αποτέλεσμα συναινετικής προσπάθειας μεταξύ των κομμάτων, αλλά και στην απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ το 2021 να άρει τους περιορισμούς.

«Η προσπάθειά μας είναι να κάνουμε το άλμα όλοι μαζί, επαναφέροντας τη ρύθμιση που αίρει τους περιορισμούς. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών εκλογικού σώματος», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Έχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο άλμα να καταργήσουμε τις προϋποθέσεις για την άσκηση δικαιώματος ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού. Επιδιώκουμε μέγιστη δυνατή συναίνεση».

«Η κυβερνητική πρωτοβουλία επιχειρεί να υπερβεί τις κομματικές σκοπιμότητες»

Η κ. Κεραμέως εξήγησε πως η κυβερνητική πρωτοβουλία επιχειρεί να υπερβεί τις κομματικές σκοπιμότητες και τους πολιτικούς ανταγωνισμούς και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν. «Σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοθέτημα αυτό. Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που όλοι μαζί έχουμε μετά από 48 χρόνια συζητήσεων. Να στείλουμε ένα κοινό και ηχηρό μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό: θέλουμε η φωνή των Ελλήνων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο να ακούγεται πιο δυνατά, χωρίς εμπόδια, χωρίς περιορισμούς» σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε περί «κινδύνου για τη Δημοκρατία»

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε περί «κινδύνου για τη Δημοκρατία» και εκτίμησε πως, λόγω του ότι το δικαίωμα στην ιθαγένεια δίνεται βάσει καταγωγής, υπάρχει κίνδυνος αλόγιστης χρήσης της νέας ρύθμισης.
«Καταλαβαίνω την προσέγγιση της υπουργού, αλλά να πούμε ανοιχτά ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, που δεν βλέπει το νομοσχέδιο, για το πώς αυτού του είδους η δυνατότητα δεν θα επεκταθεί αλόγιστα και ενδεχομένως να υπάρξει εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδας ισοβαρές με το εντός Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα επανακαταθέσει την πρόταση που είχε κάνει το 2021.

ΠΑΣΟΚ: Ψηφίζουμε γιατί είναι θέμα αρχών

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, από το ΠΑΣΟΚ, αφού ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει το προωθούμενο νομοσχέδιο, επιχείρησε να εξηγήσει τη στάση του κόμματός του, λέγοντας: «Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από τη συγκυρία ή τον εκλογικό ωφελιμισμό. Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις μας και στις αρχές μας και η διευκόλυνση είναι μια τέτοια αρχή. Και για μας, στη στάθμιση που γίνεται, οι αρχές και αξίες μας είναι μεγαλύτερης βαρύτητας στις επικοινωνιακές και αντίθετες στη συναίνεση ενέργειες κυβέρνησης. Δεν ψηφίζουμε επειδή θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευτεί, ίσα-ίσα ψηφίζουμε παρότι κάνετε προσπάθεια να φανεί ότι σέρνονται τα υπόλοιπα κόμματα και ψηφίζουμε γιατί είναι θέμα αρχών».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να βάλει όριο στους δυνητικούς εκλογείς

Ο Γιάννης Γκιόκας, από το ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καταργεί κάθε κριτήριο από αυτά που είχαν τεθεί το 2021. «Άλλο ζήτημα να μιλήσουμε για βελτιώσεις στον νόμο και άλλο αυτό που κάνει η κυβέρνηση, η οποία διαμορφώνει ένα εκλογικό σώμα που δυνητικά μπορεί να είναι τεράστιο και ανυπολόγιστο και μπορεί να περιλαμβάνει ψηφοφόρους με κανέναν δεσμό με την Ελλάδα», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει όριο στους δυνητικούς εκλογείς, θέτοντας προϋπόθεση να έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους πριν φύγουν από τη χώρα.

«Ναι» από Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

«Η πολιτεία άκουσε ένα δίκαιο αίτημα. Οι αδερφοί μας Έλληνες του εξωτερικού αποκλείονταν από την εκλογική διαδικασία. Ήταν άδικοι και παράλογοι οι περιορισμοί που δημιούργησαν στρεβλώσεις, και αποκαθίσταται μια αδικία. Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και, παρά τις ελλείψεις, θα το υπερψηφίσουμε», είπε ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες, με τον Πέτρο Αποστολάκη από τη Νίκη να επισημαίνει: «Η επιδίωξη της άρσης κάθε υφιστάμενου κωλύματος, που εξασφαλίζει το δικαίωμα του εκλέγειν σε κάθε απόδημο, υπηρετεί το πνεύμα του Συντακτικού νομοθέτη να χορηγείται το δικαίωμα αυτό. Η πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει περιορισμούς και να τους άρει».
«Η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στον λαιμό στα κόμματα, να ψηφίσουν μια ρύθμιση που πάσχει, και μεταβάλλει την εκλογική διαδικασία και είναι αβέβαιο πότε θα πρέπει να τροποποιηθεί», είπε ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση και δήλωσε επιφύλαξη.
«Υποστηρίζουμε ως ένα πρώτο θετικό βήμα το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι ενδυναμώνει πολιτικά μια ολόκληρη γενιά που μετανάστευσε σε τεράστιους αριθμούς», είπε ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου και θα ψηφιστεί την Τρίτη.

πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση