Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι σε παραλίες για τις ξαπλώστρες - Πρώτη νίκη στην Πάρο για το «κίνημα της πετσέτας»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 09:15 Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι σε παραλίες για τις ξαπλώστρες - Πρώτη νίκη στην Πάρο για το «κίνημα της πετσέτας» (φωτο intime)

Το «Κίνημα της Πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες πέτυχε την πρώτη του νίκη στην παραλία Μικρή Σάντα Μαρία, στην Πάρο.

Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες ξηλώθηκαν εν μία νυκτί από τη μισή παραλία Μικρή Σάντα της Πάρου, η οποία είναι πλέον προσβάσιμη -έστω κατά το ήμισυ- σε όλους τους λουόμενους.

Το «Κίνημα της Πετσέτας», η Κίνηση Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες του για την κατάληψη των παραλιών με ξαπλώστρες από την Πάρο και έχει εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Οι πολίτες προχώρησαν σε καταγγελίες, κατακεραυνώνοντας τις καταχρηστικές πρακτικές από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κίνησης, Χρήστο Γεωργούση, βάζουν σωματοφύλακες και χρεώνουν τις ξαπλώστρες 120 ευρώ.

Παρόμοιες δράσεις σαν αυτές στην Πάρο καταγράφονται και σε άλλα ελληνικά νησιά, ενώ την ίδια ώρα ξεκινούν έλεγχοι στις παραλίες -με την ευθύνη του κράτους- για τη νομιμότητα ή όχι για την κατάληψη με ξαπλώστρες των κατά τόπους παραλιών.

Χωρίς ξαπλώστρες η μισή παραλία Σάντα Μαρία

Χρήστης του Facebook γνωστοποίησε χθες την είδηση της απελευθέρωσης της παραλίας μέσω Facebook, κοινοποιώντας φωτογραφίες στην ομάδα «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες».

Κυβερνητική παρέμβαση: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες»

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα χαριστεί στο ζήτημα των παραλιών, ενώ με εντολή του Κωστή Χατζηδάκη θα ενταθούν οι έλεγχοι στις παραλίες. Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος, και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι», τόνισε σε δήλωσή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το «Κίνημα της Πετσέτας» προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση

Την ίδια ώρα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απέστειλε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, Ολυμπία Λαμπροπούλου παραγγελία για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας αναφορικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Σερίφου, Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, για τη συνέχιση της λειτουργίας επιχείρησης στην παραλία Γάνεμα, παρότι έχει σφραγιστεί.

Ο Δήμος Σερίφου είχε καταγγείλει ότι «επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα και χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα».

Καταγγελίες είχαν γίνει και για κατάληψη τμημάτων αιγιαλού στην Πάρο και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, να υπενθυμίζει ότι πρέπει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος υπ' αριθμ. 10/2023 του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, σχετικά με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες.

Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ στον έλεγχο των παραλιών

Η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, είπε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η αρμοδιότητα της Αστυνομίας για το συγκεκριμένο θέμα «είναι καθαρά το ποινικό κομμάτι. Είτε η διαδικασία η αυτόφωρη είτε η υποβολή μήνυσης».

«Δεν έχουμε το δικαίωμα απόφασης για σφράγιση αυτών των καταστημάτων» διευκρίνισε, τονίζοντας ότι για κάποιες επιχειρήσεις υπάρχουν πολλές μηνύσεις και έχουν βεβαιωθεί πολλές παραβάσεις.

Να σημειωθεί ότι και από την παραλία στη Νέα Πέραμο απομακρύνθηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Σύμφωνα με το proininews η επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου ξεκίνησε χαράματα, για την απομάκρυνσή τους, σε μια παραλιακή έκταση από την κατοικία του Δεσπότη μέχρι το κέντρο αναψυχής των αξιωματικών.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση