«Ήταν σε κωματώδη κατάσταση, ο χρόνος ήταν εναντίον μας», λέει ο γιατρός που έσωσε την 39χρονη μετά το τσίμπημα της οχιάς

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 08:53 «Ήταν σε κωματώδη κατάσταση, ο χρόνος ήταν εναντίον μας», λέει ο γιατρός που έσωσε την 39χρονη μετά το τσίμπημα της οχιάς

«Δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Η εξέλιξη ήταν επιθετική, δηλαδή εξελίχθηκε ραγδαία το φαινόμενο του αλλεργικού σοκ, που είναι ο φόβος και ο τρόμος για εμάς», περιγράφει ο ιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλακάκης

Για τα κρίσιμα λεπτά που ακολούθησαν μετά το δάγκωμα της 39χρονης εθελόντριας από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάιο, μίλησε ο γιατρός που της έσωσε τη ζωή

«Η Ιατρική δεν αλλάζει, όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές όταν δουλεύεις στον δρόμο, στο ασθενοφόρο και κάνουν το εγχείρημα μας μία μεγαλύτερη πρόκληση. Η μέρα εκείνη ήταν πολύ σημαντική μέρα, το περιστατικό διαχείρισης της Κωνσταντίνας ήταν πάρα πολύ δύσκολο, έπρεπε μέσα σε λίγα λεπτά να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε στη ζωή και να την παραδώσουμε στο ΤΕΠ και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Η διάσωση της Κωνσταντίνας ξεκινάει από τα πρώτα λεπτά που οι διασώστες προσφέρουν τις σωτήριες πρώτες βοήθειες και μετά συνεχίζεται από εμάς που καταστείλουμε και διασωληνώνουμε την ίδια και φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της προσφέραμε πρώτες βοήθειες», είπε αρχικά στο MEGA ο ιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλακάκης.

Για την κατάσταση της υγείας της 39χρονης ο κ. Δαλακάκης, ανέφερε: «Η κατάσταση της Κωνσταντίνας ήταν δύσκολη, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Η εξέλιξη ήταν επιθετική, δηλαδή εξελίχθηκε ραγδαία το φαινόμενο του αλλεργικού σοκ, που είναι ο φόβος και ο τρόμος για εμάς. Μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή της κινδύνεψε άμεσα. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει γιατί ο χρόνος ήταν εναντίον μας. θα το θυμάμαι για πάντα».

Το χρονικό

Ήταν το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η 39χρονη εθελόντρια ερπετολόγος, κλήθηκε να εγκλωβίσει μία οχιά στο 64ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, την οποία είχε εντοπίσει καθηγητής του σχολείου. Η οχιά πρόλαβε και δάγκωσε την κοπέλα, τη στιγμή που την έπιασε, με συνέπεια να πάθει αναφυλακτικό σοκ. Μόλις ο καθηγητής αντιλήφθηκε τι συνέβη ειδοποίησε το ΕΚΑΒ.

Μέσα σε δυο λεπτά έφτασαν στο σχολείο δυο μοτοσικλετιστές διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι βλέποντας την σοβαρότητα της κατάστασης της κοπέλας, ειδοποίησαν ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Στο βίντεο από την διάσωση της κοπέλας καταγράφονται οι συγκλονιστικές προσπάθειες που καταβάλει ο γιατρός της κινητής μονάδας για να την διασωληνώσει.

Ο γιατρός και οι διασώστες του ΕΚΑΒ προσέφεραν επιτυχώς τις πρώτες βοήθειες στην 39χρονη και τη μετέφεραν διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Η εθελόντρια ερπετολόγος και μητέρα ενός μικρού αγοριού έδωσε σκληρή μάχη στην εντατική για 8 μέρες, αναπνέοντας με μηχανική υποστήριξη. Έπειτα, βγήκε από την μονάδα της εντατικής, καθώς η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε σημαντική βελτίωση.

«Αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, δεν θα υπήρχα σήμερα»

Μετά από περίπου τέσσερις μήνες, η Κωνσταντίνα εξιστορεί τα όσα έζησε εκείνη τη μέρα και ευχαριστεί θερμά τους διασώστες του ΕΚΑΒ που της έσωσαν τη ζωή, όπως τονίζει. «Πήγα να απεγκλωβίσω το ζώο από το σχολείο. Κατά την επιχείρησή μου και με έναν λίγο λάθος χειρισμό δικό μου, δέχθηκα ένα δάγκωμα το οποίο με έφερε σε μία δύσκολη κατάσταση» περιγράφει η 39χρονη ερπετολόγος. «Εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν αντιλήφθηκα τίποτα. Ζήτησα από τον δάσκαλο του σχολείου να έρθει σε άμεση επικοινωνία με το ΕΚΑΒ γιατί ένιωσα ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση» εξηγεί η Κωνσταντίνα.

«Θέλω να ευχαριστήσω και να τονίσω τη σημαντικότητα της ύπαρξης του ΕΚΑΒ» ανέφερε, ενώ συγκλόνισε με το μήνυμά της λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ, εγώ δεν θα υπήρχα, δεν θα ήμουν αυτή τη στιγμή εδώ και δεν θα έκανα το βίντεο». Κλείνοντας, ευχαρίστησε το ΕΚΑΒ και το προσωπικό για την άμεση και σωτήρια επέμβαση. «Αν με ρωτούσε κανείς, ‘Κωνσταντίνα, τι είναι για σένα το ΕΚΑΒ;’ θα έλεγα ‘μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση