Επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο – Ένταση και στην Πάτρα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 21:48 Επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο – Ένταση και στην Πάτρα

Επεισόδια ξέσπασαν πριν από λίγο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ η μαζική πορεία για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. H πορεία ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και σε αυτή συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, συνδικάτα, κινήσεις και οργανώσεις. Στην κεφαλή της ήταν το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Αντιστασιακών 1967-1974.

Mπλοκ φοιτητών, πέρασε μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή, κρατώντας κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες και φώναξε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Οι διαδηλωτές έκαψαν δύο σημαίες των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη περνώντας από το προξενείο, ενώ άναψαν πυρσούς.

Το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και οι φοιτητικοί σύλλογοι ολοκλήρωσαν την πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Μέρος του μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου ολοκλήρωσε την πορεία στην Ίωνος Δραγούμη και το υπόλοιπο, στην οδό Εγνατία, στο Συντριβάνι όπου δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν στήσει φραγμό για να εμποδίσουν την πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Με τη λήξη της πορείας επικράτησε ένταση όταν ομάδες ατόμων πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα και οι δυνάμεις της Αστυνομίας τους απώθησαν στην Καμάρα και στα γύρω στενά.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 8:00 το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας, όταν ομάδα ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των συγκεκριμένων ατόμων που βρισκόταν στο τέλος της πορείας, ξεκίνησε να εκτοξεύει βόμβες μολότοφ όταν έφθασε στην διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Γούναρη, έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ η ομάδα των ατόμων που εκτόξευσε τις βόμβες μολότοφ κινήθηκε προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που εκτόξευσαν τις βόμβες μολότοφ, ενώ έχουν ήδη γίνει προσαγωγές.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί δύο μαζικές συγκεντρώσεις στην Πάτρα, για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε έξω από το εργατικό κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ η δεύτερη συγκέντρωση είχε αφετηρία έξω από το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, στη οδό Κορίνθου.

Δείτε βίντεο από την ιστοσελίδα dete.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση