Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας στις δομές υγείας – Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023 14:12 Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας στις δομές υγείας – Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Mετα τη νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, από το πρωί της Πέμπτης (28.12.2023) συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. 

Στο τραπέζι της συζήτησης των ειδικών επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, βρίσκεται ενδεχόμενη απόφαση για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας στις δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.α.), αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των χαμηλών εμβολιαστικών ποσοστών κατά του κορονοϊού.

Να σημειωθεί πως η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, είχε αποφασιστεί (ΦΕΚ Β’ 4698/22-7-2023) στα τέλη Ιουλίου του 2023 μαζί με την την κατάργηση της υποχρεωτικής διενέργειας rapid τεστ από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από τις 22-7-2023, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλεπόταν μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που ήταν σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) καθώς και τους ασθενείς που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Έξαρση της διασποράς 

Είναι χαρακτηριστικό πως η νέα διασπορά του κορονοϊού φέρνει εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως, ενώ οι επιστήμονες που μελετούν τα μαθηματικά μοντέλα της διασποράς της νόσου COVID-19 βλέπουν αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων εντός του Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, τα εμβολιαστικά ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα είναι στη χώρα μας περίπου 250 χιλιάδες -σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ- και μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 170 χιλιάδες εμβόλια κατά της COVID-19.

Καταλαβαίνει κανείς πως δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε καν οι άνθρωποι που βρίσκονται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο και θανατηφόρα έκβαση εξαιτίας του κορωνοϊού.

Από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, προκύπτει πως μέχρι και τις 22/12/23 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBΒ:

έχουν εμβολιαστεί μόνο 159.574 πολίτες

έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν επιπλέον 8.329 πολίτες

Αναλυτικότερα, έχουν εμβολιαστεί:

159.332  πολίτες 12 ετών και άνω,

από αυτούς, οι 127.515 πολίτες είναι οι άνω των 60 ετών (79,9%),

222 πολίτες μεταξύ 5-11 ετών,

20  πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών

«Αυτό που έχει παίξει ρόλο στην έξαρση, είναι ότι είμαστε μακριά από προηγούμενες νοσήσεις, είχαμε πολύ μεγάλο διάστημα καλοκαιρία και ο κόσμος δεν εμβολιάστηκε καθόλου», σχολιάζει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως επισημαίνει, η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την COVID-19, σε συνδυασμό με την πτώση της ανοσίας και την ύπαρξη μιας νέας ακόμη πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού, της JN.1, έχουν δημιουργήσει ξανά μια πολύ δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση.

Πηγή iatropedia.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση