O Μητσοτάκης πήγε σε μπλόκο αγροτών στη Βόνιτσα: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 14:13 O Μητσοτάκης πήγε σε μπλόκο αγροτών στη Βόνιτσα: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Βόνιτσα για τα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία και αμέσως μετά βρέθηκε στο μπλόκο των αγροτών και συνομίλησε μαζί τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, τους είπε «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία», απαντώντας στην τελευταία αιχμή του εκπροσώπου των αγροτών ο οποίος είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ότι «αν υπάρχει σχέδιο, να μας το πείτε, να κάνουμε και εμείς κουμάντο, ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».

Ο ακριβής διάλογος είχε ως εξής:

Εκπρόσωπος αγροτών: «Αιτήματα επιβίωσης έχουν καταγραφεί και σε εσάς, όλος ο αγροτικός κόσμος είναι ανάστατος. Το ζήτημα της ακρίβειας που μας τσακίζει όλους, ειδικά εμάς τους αγρότες γιατί καταλαβαίνουμε πως πόσο φεύγει ένα προϊόν από το χωράφι να καταναλωθεί άμεσα σε δέκα φορές παραπάνω.

Τα αιτήματα που έχουμε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι τεράστιο. Αγροτικό πετρέλαιο, αφορολόγητο όπως το αιτούμαστε εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχει. Τα μέσα και τα εφόδια είναι πανάκριβα. Τα δε προϊόντα μας, ειδικά σε αυτή την περιοχή που είναι μια κτηνοτροφική περιοχή έχουμε μειώσεις στο γάλα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν η χώρα μας δεν παράγει γάλα και οι γαλακτοβιομήχανοι μειώνουν τις τιμές στο γάλα, κάτι γίνεται. Προφανώς τα τρώσει σε εισαγωγές υπάρχουν άλλα πράγματα στη μέση. Εμείς ζητάμε άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Να θεσπίσει κατώτατες τιμές στα προϊόντα μας, να αλλάξει και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν μας αποζημιώνει και αν πάρουμε κάποια χρήματα τα παίρνουμε από ένα χρόνο και να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να γίνουν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. Δεν μπορούμε να ποτίσουμε, δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας η αγροτική οδοποιία είναι κατεστραμμένη, όλα αυτά μας βγάζουν στον δρόμο γιατί δίνουμε πραγματικά έναν αγώνα επιβίωσης. Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, χωρίς ισχυρούς αγρότες, βιώσιμα νοικοκυριά, δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Λέω να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο για αν υπάρχει σχέδιο να κάνουμε και εμείς κουμάντο, ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».

Πρωθυπουργός: «Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε επίσης ότι αυτά τα 4 δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του εφικτού κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ, δώσαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα 4 τελευταία χρόνια, μόνο τα 500 εκατ. προέρχονταν από τις εισφορές των αγροτών και με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές, όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε. Και είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ήδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και με το ντίζελ. Εδώ πέρα επομένως είμαστε και να το συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, θέλω να το τονίσω αυτό γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες νομίζω είναι κάτι που το αναγνωρίζετε, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα. Δύο παρατηρήσεις για κάτι που είπες και είναι σημαντικό. Θυμάστε πού ήτα οι τιμές του γάλακτος πριν 4 χρόνια και πού είναι σήμερα. Είναι πολύ καλύτερες».

Εκπρόσωπος αγροτών: «Τότε οι ζωοτροφές ήταν πιο φθηνές».

Πρωθυπουργός: «Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά οι τιμές του γάλακτος είναι πιο καλές, και σε ένα βαθμό έγινε γιατί δώσαμε και δίνουμε και σε ένα βαθμό έγινε έναν πόλεμο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων, να πωλούν ξένο γάλα ως ελληνικό στην ίδια τιμή. Αυτούς θα τους τσακίσουμε. Το έχουμε κάνει ήδη σε μεγάλο βαθμό και θα επιμείνουμε σε αυτή την προσπάθεια. Και επειδή φεύγω τώρα να πάω στις Βρυξέλλες και, όπως ξέρετε, πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν εσάς έχουν να κάνουν με αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θέλω να σας πω και κάτι ακόμη και αυτό νομίζω πρέπει να είναι μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην ΕΕ προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, δεν βάζουν τα ίδια υψηλά στάνταρ στα προϊόντα τους. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που θα μας απασχολήσει πολύ έντονα τους επόμενους μήνες».

Εκπρόσωπος αγροτών: «Και θα σας απασχολήσει πολύ έντονα γιατί στη βασική ενίσχυση χάσαμε από 30% ως 60% των ενισχύσεων που παίρναμε. Αυτό ήταν στήριγμα για τον πρωτογενή τομέα. Χάθηκαν από τις τσέπες μας».

Πρωθυπουργός: «Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω, και σας ευχαριστώ για τον πολύ ευγενικό και πολύ κόσμιο τρόπο επικοινωνίας, αυτός είναι ο τρόπος να τα συζητάμε και θα συζητάμε και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία συνολικά, όπως το κάναμε και πέρυσι με την επιστροφή του ειδικού φόρου τόσους περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ, ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής, δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα βλέπετε και σε όλη την Ευρώπη τι γίνεται. Θέλω να κρατήσουμε αυτό τον καλό και πολιτισμένο κλίμα διαλόγου γιατί είμαστε εδώ όχι για να τσακωνόμαστε αλλά για να λύνουμε προβλήματα. Μόλις ήρθα από τα εγκαίνια ενός μεγάλου δρόμου και εσείς το ξέρετε και αυτά μειώνουν το κόστος παραγωγής. Κρατήστε όμως την έμφαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε όλους τους συντελεστές και κυρίως να παίρνετε τις τιμές που αξίζουν τα ελληνικά προϊόντα».

Εκπρόσωπος αγροτών: «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας να λάβετε υπόψη σας ότι η φωνή των αγροτών είναι φωνή απελπισίας και του δίκαιου αγώνα μας για να μείνουμε στα χωριά και στα χωράφια μας».

Βίντεο και εικόνες από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες στη Βόνιτσα:

Φωτογραφίες: agriniopress

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση