Ο δρόμος για ομαλή απόδοση ανοίγει με τα κατάλληλα λιπαντικά αυτοκινήτων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 16:06 Ο δρόμος για ομαλή απόδοση ανοίγει με τα κατάλληλα λιπαντικά αυτοκινήτων

Απολαυστική οδήγηση σημαίνει, ότι το αμάξι πατάει καλά, αλλάζει ομαλά ταχύτητες και απορροφά τον δρόμο από κάτω του. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά τα κατάλληλα λιπαντικά αυτοκινήτων. Ακολούθως δίνουμε τέλος στη διαμάχη Συνθετικά vs. Συμβατικά λιπαντικά, καθώς καθένα έχει το κοινό του, ενώ παρουσιάζουμε τις συμβουλές των ειδικών για να επιλέξετε τα καλύτερα λιπαντικά.

Συνθετικά vs. Συμβατικά λιπαντικά αυτοκινήτων: Η μεγάλη μάχη!

Ένα είναι το ανυπέρβλητο ερώτημα που κυριαρχεί, όταν μιλάμε για λιπαντικά αυτοκινήτων: συνθετικά ή ορυκτέλαια; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Grand View Research, η αξία της παγκόσμιας αγοράς συνθετικών λιπαντικών διαμορφώθηκε στα 11 δις δολάρια το 2020, ενώ αναμένεται να παρατηρηθεί αύξησή της τα επόμενα χρόνια. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τα συνθετικά λιπαντικά αυτοκινήτων να υπερέχουν των ανταγωνιστών τους;

Τα συνθετικά λιπαντικά αποτελούνται από ραφιναρισμένα έλαια, που έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία και περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας πρόσθετα. Εξαιτίας αυτής της προηγμένης σύνθεσής τους παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  1. Απόδοση ανώτερης ποιότητας σε ακραίες θερμοκρασίες
  2. Υψηλότερη προστασία του κινητήρα κατά της φθοράς
  3. Καλύτερη κατανάλωση και
  4. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να τα αλλάζετε συχνά

Αυτοί είναι οι 4 κοινοί λόγοι, που η πλειονότητα των οδηγών τα προτιμά. Ωστόσο και τα συμβατικά λιπαντικά είναι χρήσιμα, κυρίως όμως για μοντέλα με παλαιότερους κινητήρες. Πολλοί μηχανικοί σαν εναλλακτική, που συνδυάζει κόστος και λειτουργικότητα προτείνουν τον συνδυασμό των δύο, τα λεγόμενα ημι-συνθετικά λιπαντικά.

Πως να επιλέξετε τα κατάλληλα λάδια αυτοκινήτου

Έχοντας εντοπίσει τις κυριότερες διαφορές ανάμεσα σε συνθετικά λάδια αυτοκινήτου και συμβατικά, ας δούμε και ορισμένες ακόμη παραμέτρους, που είναι καλό να λάβετε υπόψη.

Βαθμός ιξώδους: Πριν αποφασίσετε ποιο είναι το κατάλληλο ιξώδες για το όχημά σας, διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Έτσι διασφαλίζετε τη βέλτιστη λίπανση και τη μέγιστη απόδοση του κινητήρα σας βάσει των εξειδικευμένων αναγκών του. Και ποιο είναι το κατάλληλο ιξώδες για ένα αμάξι στην Ελλάδα;

Οι μηχανικοί συμφωνούν, ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν λόγω κλίματος τεράστιες αποκλίσεις στη θερμοκρασία. Εκτός αν κάποιος ζει πολύ ορεινές περιοχές, στη χώρα μας που στο μεγαλύτερο μέρος της τον χειμώνα η θερμοκρασία είναι κοντά στους 10ο συστήνεται το 10w-40. Αυτό σημαίνει, ότι ρέει με ιξώδες 10 κατά τη στιγμή της εκκίνησης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίστοιχα ρέει με 40 όταν φτάσει σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.

Πιστοποίηση API: API είναι η συντομογραφία για το American Petroleum Institute. Πρόκειται για ένα από τα πιο πετυχημένα επιμελητήρια καθορισμού προτύπων καυσίμων των ΗΠΑ. Υπάρχουν λιπαντικά αυτοκινήτων, που φέρουν πιστοποίηση από την API. Αυτές οι πιστοποιήσεις αποδεικνύουν, ότι τα λάδια αυτοκινήτου έχουν περάσει από ενδελεχή έλεγχο και ανταποκρίνονται στους ελέγχους ποιότητας και απόδοσης.

Ποιότητα πρόσθετων: Ελέγξτε τα πρόσθετα που περιέχονται στη βασική φόρμουλα. Παράγοντες καθαρισμού, διασπορείς και παράγοντες προστασίας από τη φθορά έχουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του κινητήρα επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Σημαντική παρατήρηση ειδικά για τα λιπαντικά αεροσυμπιεστών

Με αφορμή τα προαναφερόμενα πρόσθετα, μια σημαντική παρατήρηση για τα λιπαντικά αεροσυμπιεστών. Πολλοί απορούν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν λιπαντικά αυτοκινήτων σε άλλες συσκευές, όπως οι κομπρέσορες. Η σίγουρη απάντηση για να είστε σίγουροι είναι όχι. Αναλυτικότερα, τα λιπαντικά αυτοκινήτων, όπως είπαμε από πάνω περιέχουν πρόσθετους καθαριστικούς παράγοντες.

Αυτοί μπορούν να καταστρέψουν τον κινητήρα ενός αεροσυμπιεστή. Μπορείτε να ελέγξετε, αν τα λάδια αυτοκινήτου που έχετε περιέχουν καθαριστικούς παράγοντες. Αν όχι, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στον κομπρέσορα. Ωστόσο είναι φρόνιμο να ελέγχετε πρώτα τις συστάσεις κατασκευαστή.

Οι πληροφορίες των ειδικών για τη μέγιστη απόδοση του κινητήρα

Αν και πολλοί οδηγοί αποδίδουν τη μακροζωία του αυτοκινήτου στα λιπαντικά αυτοκινήτων αποκλειστικά, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Τακτική συντήρηση: Μην παραβλέπετε τη σημασία της τακτικής συντήρησης του αυτοκινήτου και την αλλαγή των λαδιών αυτοκινήτου σε τακτική βάση. Το να διατηρείτε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας καθαρό και να μεριμνείτε για τη σωστή λίπανση είναι καίριας σημασίας για την αποτροπή της πρόωρης φθοράς και των κοστοβόρων επισκευών.

Συνθήκες αποθήκευσης: Αποθηκεύστε τα λιπαντικά σας σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον. Μην τα εκθέτετε στον ήλιο ή την υγρασία. Η κατάλληλη αποθήκευση διασφαλίζει, ότι θα είναι αποδοτικά ως την επόμενη αλλαγή.

Οι επικρατέστερες θερμοκρασίες: Έχετε υπόψη ότι τα βιομηχανικά λιπαντικά, όπως και όλα τα βιομηχανικά λιπαντικά επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες. Εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης η αποτελεσματικότητά τους φθίνει. Στον αντίποδα οι κρύες θερμοκρασίες επηρεάζουν το ιξώδες και τη ροή του.

Εν ολίγοις μπορεί να μην έχει τόση σημασία η σύνθεση των λιπαντικών, αυτό που σίγουρα έχει σημασία είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κινητήρα σας. Οι συστάσεις του κατασκευαστή, οι οδηγίες ενός έμπειρου μηχανικού, που εμπιστεύεστε, οι πιστοποιήσεις και το ιξώδες βάσει της περιοχής που ζείτε, είναι οι κρισιμότεροι παράγοντες επιλογής λιπαντικών για το όχημά σας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση