Επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για την τιμολόγηση προϊόντων από τις πολυεθνικές

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 19:47 Επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για την τιμολόγηση προϊόντων από τις πολυεθνικές

Επιστολή για τη διαφορετική τιμολόγηση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ από τις πολυεθνικές εταιρείες, στην Ελλάδα,  απέστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πρώτο θέμα ” το κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητή Ούρσουλα,

Με την παρούσα επιστολή  θα ήθελα να αναδείξω την ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αγοράς στο  πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους. Η πρόσφατη πληθωριστική κρίση, που οδήγησε σε σημαντική διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς τη διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών -μελών, αλλά και την αναξιοποίητη συλλογική δύναμη της Ένωσής μας.

Για αυτό είναι απολύτως κρίσιμο πολιτικά, εν όψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών, η ΕΕ να αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να ιεραρχεί και να θέτει τις σωστές προτεραιότητες με βάση τα προβλήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες- και η ακρίβεια είναι αναμφίβολα ένα από αυτά-  αλλά και να παρέμβει με τρόπο αποφασιστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό  ώστε να το επιλύει.

Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ακόμη πιο τολμηρά βήματα ώστε  η Ενιαία Αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών. Μόνον έτσι οι πολίτες της Ένωσης ανεξάρτητα από τη χώρα που διαμένουν θα μπορούσαν να απολαύσουν τα αποτελέσματα του φιλόδοξου κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος για μια Ευρώπη που διαπνέεται από τις αρχές της συλλογικότητας, της συμπεριληπτικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της κοινής επιδίωξης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.

Πιστεύω ότι οι διαφορές αυτές πλήττουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ενιαία Αγορά και  τους εμποδίζουν  να απολαύσουν τα οφέλη από τη διαρκή εμβάθυνση της στην καθημερινότητα τους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνω την υιοθέτηση νομοθεσίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Περιορισμών Εφοδιασμού( TSCs) όπου αυτή δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες που προάγουν την ευημερία των κοινωνιών μας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

  • Τον εμπλουτισμό  του Ενωσιακού Δικαίου  περί προστασίας του ανταγωνισμού με διατάξεις που παρέχουν νέα εργαλεία  και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων TSCS.
  • Την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών που εδράζονται στη διάκριση  μεταξύ των λιανοπωλητών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους και την εθνική αγορά που εξυπηρετούν και ειδικότερα σε πρακτικές που εμποδίζουν το παράλληλο εμπόριο και τις διασυνοριακές παθητικές πωλήσεις», προστίθεται στη σχετική επιστολή.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση