Ρύπανση του Οπούντιου Κόλπου από βοθρολύματα στην περιοχή των Λιβανατών του Δήμου Λοκρών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 09:16 Ρύπανση του Οπούντιου Κόλπου από βοθρολύματα στην περιοχή των Λιβανατών του Δήμου Λοκρών

Σοβαρή καταγγελία για συστηματική και μακροχρόνια (22ετής) ρύπανση της θάλασσας του Οπούντιου Κόλπου από βοθρολύματα στην περιοχή των Λιβανατών του Δήμου Λοκρών.

Διαβάστε την καταγγελία του Συλλόγου για την Προστασία του Περιβάλλοντος Αγ.Ιωάννη Θεολόγου ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών, την οποία έκαναν επίσημα στο Δήμαρχο Λοκρών και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ έχουν ενημερώσει και το Συνήγορο του Πολίτη και το Λιμενικό. 

Διαβάστε την καταγγελία:

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

     Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι

    Κατόπιν του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στις Λιβανάτες του Δήμου Λοκρών αναφορικά με τα βοθρολύματα που πέφτουν στη θάλασσα του Οπούντιου Κόλπου(Λιβανατών- Αταλάντης -Θεολόγου- ΟΣΜΑΕΣ- Τραγάνας-Αρκίτσας ), σας αποστέλλουμε τις εν θέματι Αναφορές και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας:

    1ον Αναφορά προς τον Δήμαρχο Λοκρών του Συνηγόρου του Πολίτη στον οποίο κατέφυγαν διαμαρτυρόμενοι οι κάτοικοι των Λιβανατών, όπου αναφέρεται σαφώς ότι «...μετά από επιτόπια υγειονομική έρευνα  που έκαναν Επόπτες Δημόσιας Υγείας....διαπιστώθηκε ότι λύματα διατίθενται μέσω αγωγών ομβρίων υδάτων στη θάλασσα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών εστιών και κινδύνων πρόκλησης λοιμώξεων στους λουομένους...».

    Στην Αναφορά αυτή επισημαίνεται ότι «Ωστόσο έως σήμερα μολονότι έχουν εντοπιστεί οι παράνομες συνδέσεις με το κεντρικό δίκτυο ομβρίων υδάτων, η διάθεση των βοθρολυμάτων εξακολουθεί να υφίσταται κατά παράβαση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών διατάξεων, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον» και καταλήγει: «Κατόπιν των ανωτέρω αναγκαία κρίνεται η αμεσότητα των ενεργειών σας ώστε να καταστεί εφικτή η απενεργοποίηση/σφράγιση των παράνομων συνδέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.»(σχετ. α)

    2ον. Απόσπασμα  Ημερολογίου Συμβάντων   του Λιμενικού Σταθμού Σκάλας Αταλάντης όπου αναγράφεται ότι  «διαπιστώθηκε εκροή απροσδιορίστου υγρού με χαρακτηριστικά μη διαυγές υγρό, σκούρου χρώματος με οσμή που παραπέμπει σε ελαιόνερα να εκλύεται από αγωγό ομβρίων υδάτων και να καταλήγει στη θάλασσα»(σχετ. β και γ).

     Επισημαίνουμε ότι  ρύπανση αυτή που προκαλείται στο θαλάσσιο περιβάλλον  διαχέεται σε όλον τον αβαθή, μικρής ταχύτητας θαλάσσιων ρευμάτων και μη ανανεούμενων υδάτων Οπούντιο Κόλπο και τελικώς προστίθεται στην ήδη μέτρια και προβληματική οικολογική κατάσταση του Βόρειου Ευβοϊκού(σχετ. δ)  ο  οποίος αποτελεί ,σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς Ελλάδας , «κλειστό θαλάσσιο διαμέρισμα» με σοβαρές πηγές ρύπανσης

[Ιχθυοτροφικές μονάδες μεγάλης δυναμικότητας που προορίζονται να γίνουν τερατωδώς μεγαλύτερες, πολύ έντονα φαινόμενα Ευτροφισμού(σχετ. ε), Σκουριά της ΛΑΡΚΟ κλπ]  .

    Όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα  αφενός την πλήρη  υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής σε όλα τα επίπεδα ( θαλάσσιο οικοσύστημα , αλιεύματα κ.λ.π )  κατά τρόπο  μη αναστρέψιμο,  αφετέρου τον τεράστιο  κίνδυνο για την υγεία των λουομένων και την καταστροφή πολλών επιχειρήσεων δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή είναι τουριστικός και παραθεριστικός προορισμός .

    Κατόπιν των ανωτέρω διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την εγκληματική    αδιαφορία των αρμοδίων,  οι οποίοι, επί 22 έτη- όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των Λιβανατών- δεν πράττουν τα επιβαλλόμενα από το Νόμο για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας ήτοι να σφραγίσουν   άμεσα τις παράνομες συνδέσεις , να ελέγξουν τις παράνομες εκφορτώσεις λυμάτων  από επαγγελματίες βυτιοφορείς σε παρακείμενα ρέματα και δασικές εκτάσεις της περιοχής και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη  όλους τους υπαίτιους.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος Ηλίας Δημητρόπουλος                            Ο γεν.γραμματέας Γιώργος Μπατάτσιος    

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση