Ινδία: Αυξάνονται οι νεκροί από τη χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια – Λίγες οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 19:19 Ινδία: Αυξάνονται οι νεκροί από τη χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια – Λίγες οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες Φωτογραφία Reuters

Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών από τη χιονοστιβάδα που παρέσυρε ομάδα ορειβατών στα Ιμαλάια, καθώς πλέον ανέρχονται στους 26 και εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες από τις Αρχές της Ινδίας.

Η χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια καταπλάκωσε 24 μαθητευόμενους ορειβάτες και 2 εκπαιδευτές τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ορειβασίας Νεχρού. Για την ώρα, οι έρευνες από τις αρχές της Ινδίας έχουν διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας και θα ξαναρχίσουν αύριο (8.10.2022), εφόσον βελτιωθεί ο καιρός.

Ο Σουνίλ Λαλουάνι, ένας από τους 32 διασωθέντες, επαίνεσε τους εκπαιδευτές για την ψυχραιμία τους αφού, όπως είπε, έσωσαν πολλές ζωές.

«Βρισκόμασταν σε απόσταση 50-100 μέτρων από την κορυφή, με τους εκπαιδευτές μπροστά μας, όταν ξαφνικά μια χιονοστιβάδα παρέσυρε τους πάντες. Συνέβη μέσα σε δευτερόλεπτα και βρεθήκαμε σε μια ρωγμή (στον παγετώνα). Καταφέραμε, όπως-όπως, να πάρουμε ανάσα (…) Χάρη σ’ αυτούς (τους εκπαιδευτές) είμαστε ζωντανοί σήμερα», αφηγήθηκε στην εφημερίδα Hindustan Times.

Οι ορειβάτες παρασύρθηκαν από τη χιονοστιβάδα κοντά στην κορυφή του όρους Ντραουπάντι κα Ντάντα-2, σε υψόμετρο 4.880 μέτρων, στο κρατίδιο Ουταρακάντ της βόρειας Ινδίας.

Μεταξύ των νεκρών είναι και η γνωστή αλπινίστρια Σαβίτα Κανσουάλ, που συμμετείχε στην ομάδα ως εκπαιδεύτρια. Πριν από μερικούς μήνες η Κανσουάλ πάτησε στην κορυφή του Έβερεστ και του γειτονικού όρους Μακούλου μέσα σε διάστημα μόλις 16 ημερών, που συνιστά ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση