Στη Νορβηγία άνοιξε η μακρύτερη ποδηλατική σήραγγα στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 14:14 Στη Νορβηγία άνοιξε η μακρύτερη ποδηλατική σήραγγα στον κόσμο

Με δύο λωρίδες και 100% τελευταίας τεχνολογίας.

Στη βάση του βουνού Λοβστάκεν, ενός εκ των επτά που περιβάλλουν το Μπέργκεν, στη δυτική ακτή της Νορβηγίας έχει δημιουργηθεί μια σήραγγα ποδηλασίας και πεζών μήκους 3 χλμ.

Οι κατασκευαστές της υποστηρίζουν πως είναι η μεγαλύτερη στο είδος της σήραγγα στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Το Fyllingsdalstunnelen, όπως είναι γνωστό, εγκαινιάστηκε στις 15 Απριλίου με μια οικογενειακή μέρα αθλητικών δραστηριοτήτων.
Το μέγα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος κόστισε κοντά στα 29 εκατ. δολάρια ή 300 εκατ. νορβηγικές κορώνες.

«Εμείς οι Νορβηγοί είμαστε συνήθως σεμνοί άνθρωποι», λέει στο CNN η Camilla Einarsen Heggernes, εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρείας Bybanen Utbygging, «Αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα λέγαμε ότι η σήραγγα είναι 100% τελευταίας τεχνολογίας».

Χρειάζονται λίγο λιγότερο από 10 λεπτά για να περάσεις το τούνελ με το ποδήλατο και περίπου 40 αν περπατήσεις. Για να σπάσει η μονοτονία της σήραγγας χωρίς παράθυρα, υπάρχει μια ποικιλία καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων παντού, καθώς και διαφορετικά χρώματα αλλά και φωτισμός που προσφέρουν μια διαφορετική αίσθηση κατεύθυνσης.

Στο κεντρικό σημείο βρίσκεται μια εγκατάσταση «ηλιακού ρολογιού», το οποίο δείχνει την ώρα της ημέρας, βοηθώντας και πάλι στον προσανατολισμό των επισκεπτών. Η σήραγγα είναι κατά κύριο λόγο ευθεία, εκτός από ελαφρές καμπυλότητες στην είσοδο και την έξοδο.

Οι δύο λωρίδες της ποδηλατικής σήραγγας

Αν αναρωτιέστε πώς οι ποδηλάτες και οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο χώρο, υπάρχουν δύο λωρίδες στη σήραγγα: μια λωρίδα ποδηλάτων πλάτους 3,5 μέτρων και μια λωρίδα πλάτους 2,5 μέτρων για περιπατητές και δρομείς.

«Έχουμε στρώσει ένα μπλε δάπεδο από καουτσούκ σε όλο το τούνελ, παρόμοιο με μια αθλητική πίστα, εξηγεί ο Einarsen Heggernes. «Αυτό το κάνει πιο ευχάριστο στη χρήση από ό,τι αν περπατούσε κανείς στην άσφαλτο».

Η νέα σήραγγα προέκυψε ως υποπροϊόν της δεύτερης γραμμής τραμ Bybanen του Μπέργκεν, η οποία άνοιξε τον Νοέμβριο του 2022. Η γραμμή του τραμ μέσω του βουνού απαιτούσε μια παράλληλη σήραγγα εκκένωσης, έτσι οι προγραμματιστές αποφάσισαν να κάνουν τη νέα σήραγγα πολλαπλών χρήσεων.

Με πληροφορίες από CNN

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση