Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι «πάγωσε» τη συμφωνία για τα σιτηρά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 19:59 Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι «πάγωσε» τη συμφωνία για τα σιτηρά

Από «40 κύματα» έχει περάσει η συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο να αποτραπεί μια επισιτιστική κρίση, καθώς η Ουκρανία ήταν ένας από τους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών.

Η συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας – που αποκαλείται συχνά «συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας» – επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, μετά από μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, προς ανακούφιση ιδίως αφρικανικών χωρών, που είναι από τους κύριους αποδέκτες των ουκρανικών σιτηρών.

Όμως σήμερα το υπουργείο Ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως η Ρωσία έχει ουσιαστικά σταματήσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία.

Υπενθυμίζεται πως τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όμως η πρόσβαση σε τρία από αυτά άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο βάσει της συμφωνίας  που επιτεύχθηκε.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία σταμάτησε για άλλη μια φορά ουσιαστικά την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία και να διενεργήσει τις επιθεωρήσεις τους. Η προσέγγιση αυτή αντίκειται στους όρους της τρέχουσας συμφωνίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ουκρανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, 90 πλοία – συμπεριλαμβανομένων 62 πλοίων για φόρτωση- περίμεναν στα τουρκικά χωρικά ύδατα έγκριση προκειμένου να πάνε σε ουκρανικά λιμάνια.

Η συμφωνία λήγει στις 18 Μαΐου. Η Μόσχα απείλησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία που αποσκοπεί να βοηθήσει να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για την παράταση της συμφωνίας.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση