"Κόφτε το": Τελεσίγραφο σε όσους εμπλέκονται στον πόλεμο της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 22:34 "Κόφτε το": Τελεσίγραφο σε όσους εμπλέκονται στον πόλεμο της Ρωσίας

Ηχηρό "καμπανάκι" από την σύνοδο κορυφής της G7 για όσους υποστηρίζουν έμπρακτα την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Ισχυρό μήνυμα σε όσες χώρες υποστηρίζουν τη Ρωσία στην εισβολή και τον πολύμηνο πόλεμο στην Ουκρανία, έστειλαν την Παρασκευή (19/05) οι ηγέτες της G7. Στο κοινό ανακοινωθέν των πλουσιότερων κρατών του κόσμου, επισημαίνεται ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον ρωσικό στρατό θα επιβαρυνθούν με "σοβαρό κόστος" εάν δεν σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα "αμέσως" και δεσμεύονται να "αποτρέψουν" την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η προειδοποίηση από το μπλοκ της G7 έρχεται την ώρα που η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε κινεζικές εταιρίες για το ρόλο τους στην παροχή στη Ρωσία προϊόντων που έχουν καταλήξει στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

"Θα εξαλείψουμε από τη Ρωσία την τεχνολογία G7, τον βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την πολεμική της μηχανή", ανέφεραν μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

"Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τρίτα μέρη να σταματήσουν αμέσως να παρέχουν υλική υποστήριξη στην επιθετικότητα της Ρωσίας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κόστος. Θα ενισχύσουμε τον συντονισμό μας για να αποτρέψουμε και να απαντήσουμε σε τρίτα μέρη που προμηθεύουν όπλα τη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε ενέργειες εναντίον παραγόντων τρίτων χωρών που υποστηρίζουν ουσιαστικά τον πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσαν.

Η G7, ωστόσο, απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση για την επιβολή κυρώσεων κατά των ρωσικών διαμαντιών, καθώς οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να διαφωνούν για το πώς να το κάνουν με βάση τις κατάλληλες τεχνολογίες για τον εντοπισμό. Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σχέδια για απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών.

Σύμφωνα με τη δήλωση της G7, "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για να περιορίσουμε το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται, μεταποιούνται ή παράγονται στη Ρωσία και θα συνεργαζόμαστε με βασικούς εταίρους".

Η δήλωση που εκδόθηκε λίγο πριν από την αναμενόμενη άφιξη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Χιροσίμα, έριξε επίσης φως σε μια μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση για την Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις της G7 δήλωσαν ότι είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με άλλες χώρες, εφόσον συμφωνούν στην ανάγκη αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας. Πρόκειται για ένα ψηλό εμπόδιο για χώρες όπως η Κίνα, η οποία έχει υποβάλει τη δική της ειρηνευτική πρόταση χωρίς να καταδικάζει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη.

"Με σκοπό μια βιώσιμη μεταπολεμική ειρηνευτική διευθέτηση, παραμένουμε έτοιμοι να καταλήξουμε σε διευθετήσεις μαζί με την Ουκρανία, καθώς και με τις ενδιαφερόμενες χώρες και θεσμούς για βιώσιμη ασφάλεια και άλλες δεσμεύσεις για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί, να εξασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον και να αποτρέψει τη μελλοντική επιθετικότητα της Ρωσίας. Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να οικοδομήσει ένα θετικό μέλλον για τους πολίτες της", ανέφεραν οι χώρες στην ανακοίνωση.

πηγή: news247.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση